8 september 2009

Läkarbesök .

Imorse var det dags för läkarbesök, var sjukt nervös. Jag verkligen hatar sjukhus, läkare och allt sånt! Men det gick bra. Började med allergitest eller pricktest som det kallas. Sjukt mycket saker jag var allergisk mot som jag inte hade en aning om, blev helt chockad! Det som jag var mest allergisk mot var gräs, polle oh hö, vilket jag redan visste om. Läkaren sa att jag bör igentligen inte vara i ett stall där det finns hö, för jag är så allergisk mot de. Sen var jag allergisk mot hund och katt också :| Katt var inte så farligt men jag bör inte ha hund enligt läkaren. Men aldrig i livet att jag gör mig av med Teddie eller tänker leva ett liv utan voffie, nähä glöm de! Läkarna tyckte att jag skulle in på behandling i Linköping, en behandling som skulle pågå i ca 3år!!




Hur som helst. Tänkte jag kanske kunde få lite tips, ideér, förslag osv på Hur jag ska få min lilla Gustav att bli piggare och gladare att rida?! De är nämligen så att han är galet seg att rida, jag rider honom med både spö och sporrar utan någon större reaktion. Jag rider honom inte speciellt hårt kan jag påstå. Han rids på bana, på stubbåker och i skogen och han är lika lat överallt. Jag har sett att han varit inne i en växtperiod och vet att det kan bara pga de, men tror inte han växer för tillfället. Han går fortfarande ute dygnet runt och funderar på om de kanske kan bli bättre om ja stallar in honom. Vet inte om ja ska ändra någonting fodermässigt. Han äter müsli där alla vitaminer och proteiner ska finnas och jag tycker han får tillräckligt med ensilage.. Men som sagt ideér är fullt välkomna. Peisan var helt annourlunda mot Gustav därför står de helt still i min hjärna just nu..
Han får matmässigt ca 11 kg ensilage om dagen samt
1 kg havre
1 kg müsli, eggersman
½ kg betfor



puss tess

 


Kommentarer
Postat av: Frida

Jag har en islandshäst som var nästan likadan förut.. men hon blev lite piggare när vi hade sällskap. Blir det någon skillnad?



Det jag har gjort är att jag har bara ridit ut i skog och mark helt utan krav, berömt när hon svarat på hjälperna och bara låtit henne gå på halvlång tygel och faktiskt förstå att livet kan va kul.



Hon älskar att ge sig iväg barbacka med bettlöst och bara fara runt lite. Nu är det ganska stor skillnad på henne =) (bettlöst funkar inte på alla)



Varierande arbete är också ett tips, fast det vet jag att du redan gör... men skippa ridbanan ett tag kanske? bara ut i skogen och på fälten, ha kul utan krav på form eller något en period.. kanske kan funka...?

och du :P din egen energi smittar av sig med, var extremt pigg och glad och positiva tankar och känn dig nästan tokigt sprallig! (det funka på ett 27 åringt halvblod som inte ville galoppera en gång)

2009-09-08 @ 11:00:39
Postat av: Erica

Hur gammal är han?

Har du ridit honom hela tiden? har han fått någon längre vila?

2009-09-08 @ 11:07:14
URL: http://erkiperki.blogg.se/
Postat av: Siri

Men jag vet att min fd tränare hade en lat unghäst i träning i en period. De red väldigt korta pass (15-20 minuter), med bara övergångar (skritt-trav, trav-galopp, galopp-skritt osv). Om hästen då inte tog skänkeln direkt, så använde de spöet ordentligt, tills de fick en reaktion. Det låter helt gräsligt, men det gjorde att hon fortsättningsvis slapp använda så mycket hjälper (och "banka"). Redan efter ett par gånger så var hennes häst betydligt mer lyhörd och känslig..



Hoppas det löser sig! Han såg väldigt fin ut på bilderna.. :)

2009-09-08 @ 11:28:33
URL: http://omsiri.blogg.se/
Postat av: Anonym

även om muslin ska innehålla "allt", så är det helt och hållet upp till ensilaget, är det analyserat? utan en analys så kan man inte säga att hästen får i sig allt den behöver bara för man har ett krafftfoder som innehåller "allt"

2009-09-08 @ 11:41:59
Postat av: tess

kan ju vara så att det är för att han går ute och rör sig mkt mer. min är sån. blir apslö när han går ute och jättepigg när han står inne på nätterna.. vad har ni för värden på hösilaget?

2009-09-08 @ 11:48:08
URL: http://blondiieistallet.blogg.se/
Postat av: Angelina

Har han varit så hela tiden du haft honom? min brukar bli lite småseg nu under den här perioden vid pälsfällning/pälssättning. Annars kan det ju vara att han går ute dygnet runt, då kan dom ju också bli lite lojare och trötta.

2009-09-08 @ 12:01:54
URL: http://twogirlsoneiq.blogg.se/
Postat av: tess

svar: jag tycker att du ska stalla in isf och vänta tills analysen kommer och räkna då så han får allt han behöver =)

2009-09-08 @ 13:10:33
URL: http://blondiieistallet.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Svårt det där. Han bör ju (pepparpeppar) vara helt frisk då han gick igenom vet besiktningen. Kan vara att han går ute, kan vara fodret beroende på hur analysvärdena ser ut.



En annan sak som kan avgöra mycket på unghästar vad jag märkt av själv, är hur de är inridna. Jag har fått lära mig att en unghäst ska hela tiden ridas mycket framåt och den ska tycka det är kul, annars "dör" ju bjudningen. Dvs det får inte vara för mycket krav och inte för svårt, ingen "förvirring". Att man koncentrerar sig på att få en glad häst med EGEN framåtbjudning, snarare än att man hakar upp sig på formen och att den ska vara på ett visst ställe i utbildnings skalan just inom en viss tidpunkt. Nu har jag dock ingen aning om hur det är med din häst i det fallet, det behöver ju inte ha något med inridningen att göra överhuvud taget. Utan bara en idé från min sida.



Ett annat tips - ta ett blodprov! Min ponny blev otroligt seg och rent av skänkeldöv under en del av våren, VARJE år. Lite konstigt.. Hon blev rent av snubblig ibland, hade ingen arbetslust och ingen ork. Visade sig att hon hade lite dåliga värden, kunde bero på exempelvis allergi. Tror det var en kortisonspruta hon fick (men minns ej säkert) för att hjälpa till att bilda nya blodkroppar (hon hade brist på röda eller vita, minns ej det heller då jag är sämst på biologi)



Hoppas du förstod mitt något röriga inlägg och lycka till! :)

2009-09-08 @ 13:19:09
Postat av: Anonym

Jag tycker du ska ta mycket allvarligt på vad läkarna säger om din allergi. Om du utsätter dig för sånt du reagerar på redan, kan det sluta med att du inte ens kan gå inärheten av en hund - eller häst. Ta detta på allvar! Även om det inte är roligt så kan det bli hundra ggr värre som sagt....

2009-09-08 @ 14:57:28
Postat av: Caroline

Jag är också allergisk mot gräs,pollen,hö,pälsdjur,damm m.m. Jag har två katter i min lägenhet,häst, och jobbar på en ridskola så jag låter inte detta stoppa mig från att göra det jag vill i livet. Känner juag av allergin riktigt mycket så tar jag en tablett annanrs så viter jag ihop och gillar läget för utan mina djur så finns det ingen Caroline!

2009-09-08 @ 19:11:56
URL: http://ecarolines.blogg.se/
Postat av: Pontus

Jag fick som tips när jag köpte zäta att första halvåret att bara rida henne på öppna fält och galoppera fort för att få en framåt bjudning på henne. Och tycker du borde stalla in honom eftersom att han är liten och blir trött snabbt, och hästarna blir ju piggare av att stå inne och sova!



Lycka till!

2009-09-08 @ 20:02:14
URL: http://teamzp.blogg.se/
Postat av: Pontus

Just det! Kolla med vetrinären om du kan få spruta med b vitamin som du kan spruta honom med eftersom att b vitamin ger mycket energi! Men inte använda innan tävling eftersom att det klassas som doping, men kompisens vet sa att det var bra för halv loja hästar!

2009-09-08 @ 20:05:56
URL: http://teamzp.blogg.se/
Postat av: ida

hehe, jag kan säga att lille Gurra har varit likadan under inridningen med! :P

2009-09-08 @ 23:02:34
URL: http://inhast.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag skulle fokusera på att rida mycket på öppna platser, ängar och stubbåkrar (som du redan skriver att du gör). Strunta i form och låt honom galoppera i högt tempo ganska kravlöst. Finns det någon som har en väldigt energisk häst kan ju detta vara ett bra sällskap! Många hästar blir trötta av att vara ute dygnet runt så att han får vara inne och vila under natten är nog en bra idé. En av mina blir väldigt trött fort mentalt på träningar och tävlingar fortfarande, så jag ger honom motsatsen till vad min heta häst får, Cool Mix. Han får istället äta energihöjande müsli samtidigt som han får 1-1,5 kg havre. Lite tips ändå kanske... Lycka till, hästen ser ju annars väldigt fin ut! :)

2009-09-09 @ 11:12:59
URL: http://nogg.se/AmandaG

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback