Läsarfråga

Nu har jag en liten fråga som du kanske kan svara på! :) 
Det känns som att de alltid är "bökigt" för dig på framridningen med honom o sen släpper de inne på banan. Vad syftar de till? Är han allmänt "stressad" av andra hästar runt omkring?

Har du någon plan för att få bättre känsla på framridning samt framhoppningen för att ge bästa resultat?

Kram
/ Eleonor



Ja, han är nästan alltid lite småbökig på framridning och framhoppning, eller framför allt framhoppningar. Jag vet inte riktigt varför han blir så om jag ska vara ärlig. Men han spänner sig ganska ordentligt och jag har svårt att få honom "komma till bettet" och slappna av. Ibland är det helt omöjligt att försöka få någon kontakt med honom. Han blir ju till och med rädd när hästarna kommer för nära honom ;) hihi puckohest! Men jag tror han blir lite stressad, det blir lite mycket i huvudet på honom liksom. Hästar som galopperar hej vilt (ofta är ju framhoppningar ganska stökiga och ofta har folk noll koll), folk som skriker och mycket rörelse. Jag tror helt enkelt bara att det blir för mycket i hans lilla huvud just nu. 

Min känsla på framridningarna har förbättrats enormt! Mycket handlar om hur framridning osv ser ut. Ibland finns det inte ens en framridning utan du får gå direkt till framhoppningen -det funkar inte alls för Gustav. Linköping, Sissi Liljas anläggning, Vingåker och VRF är de tävlingsplatser där han gått som bäst, både på framridning och framhoppning. Mycket för att det finns en ordentlig framridning där jag i lugn och ro kan arbeta honom ordentligt innan vi ska in och hoppa. 

För att få honom mer avslappnad inne på framhoppningen tror jag bara det är att träna. Desto mer tävlingsrutin, desto bättre huvud kommer han att få. Jag måste även tänka på själv att vara ordentligt avslappnad i mig själv och rida i lugn och ro. Inte stressa upp bara för att jag kanske har 6 ryttare på mig innan jag ska vara inne på banan. Jag måste ta allting i våran egna takt och försöka glömma alla andra som är inne på den hysteriska framhoppningen. Jag tror det är den enda plan jag har - träna vidare helt enkelt :) 

Hoppas svaret duger. Har ni andra tips på hur man ska få en ganska hysterisk häst att slappna av och komma till ro inne på hysteriska framhoppningar får ni gärna dela med er av era tips! :)


På Vingåker var han helt underbar på framhoppningen!

Kommentarer
Postat av: Sarah

Jag har samma problem, eller hade! Det var min dressyrtränare som kläckte lösningen. Lösningen på min häst var att hålla honom sysselsatt och hela tiden försöka visa honom hur han ska göra, att hålla tydliga ramar (detta gällde då även hemma). Svårt att beskriva...

Jag försöker också rida fram likadant hemma som på tävling för att på så sätt få honom att känna sig hemma då det är något han känner igen :) Och som du sa, man själv måste vara LUGN oavsett vad :P Hoppas du kanske fick något tips!

2011-09-12 @ 15:51:39
URL: http://sarahochsnajper.blogg.se/
Postat av: mirjam

Har du provat att stänga ute alltljud för honom? Min ena häst var jätte spänd merfokus på vad alla andra gjorde o sa inkl smackningar o ptrande på sina hästar huva räckte inte på honom inte heller fetvadd men sånt man har i mjölkmaskinerna typ proppar av skummgummi liknande som jag vrider ihop o stoppar in i öronen = helt ny häst! han klarar av att andra hästar galopperar förbi att andra ryttare smackar för han hör i princip bara mig =)

2011-09-12 @ 19:35:24
Postat av: Eleonor - Ridlärare & Hästföretagare

Tack för svaret - de var jättebra! (Suger åt mig lite av berömmet ang. Sissis anläggning eftersom jag håller till där ute o jobbar en hel del! ;) )



De första jag tänkte på är självklart rutinen o bara kämpa på! Tycker också att 4/5 framhoppningar bara leder till stress och dålig känsla för vad som komma skall - tyvärr!



/ Eleonor

2011-09-12 @ 20:35:37
URL: http://hastoridveksamhet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback