Tävling Vingåkers Ryttarförening

Ja, igår åkte vi alltså lite spontant till Vingåkers Ryttarförening för att rida deras regionala ponny- och storhästhoppning. Jag har varit lite, vad ska man säga.. Inte orolig kanske men fundersam över varför Gustav betedde sig som han gjorde på Skogslotten. Allt kändes verkligen skit på Skogslotten och eftersom han var så himlans fin i Söderköping helgen innan så blev det liksom kaos i min skalle..

En ihopklippt film från Skogslotten. Som ni ser så ser han jätteupprörd ut, slår med huvudet, sparkar mot skänkel, hoppar riktigt dåligt osv. Visst, lite sparkar har det alltid varit men nu var det liksom ända fram till hindret så han hann liksom inte komma fram till hindrerna på rätt sätt. Sedan stack han bara ifrån mig! Det ser ut som ja sliter o drar i honom massor, men sanningen är faktiskt att jag är ganska lätt i handen, men jag får liksom ingen kontakt med honom öht, så ja ibland måste jag ta tag i honom ordentligt för såhär olydig är han inte egentligen :/ .. Så ni kanske förstår varför jag blev fundersam?


usch, gör ont att visa filmen och ens titta på den.. de där är inte Gustav liksom!


Så vi tog ut Linda, världens bästa equiterapuet som kollade på honom och hon kunde inte hitta någonting fel på honom. Dock trodde hon att det kanske kunde vara en sträckning som spökat lite och som var bra igen när hon var ute och tittade på honom. Oklart var allt iallafall! Han fick hur som helst vila i en vecka sedan satte jag igång honom och då satte jag igång honom på hackamoor, för att testa om det kanske var munnen som spökade då det fortfarande kändes lite lustigt. Han har gått superbra på hackamoor nu hela veckan och när jag provhoppade ett hinder på det så kändes det verkligen super!


Så igår red vi två klasser, gick ner till 1m igen för att prova helt enkelt.

100 cm bed A0/A0 - 0+0 fel.
Framridningen och framhoppningen var väl ingen höjdare. Han är så otroligt löjligt mot andra hästar så det är skrattretande! Kastar sig åt sidan, ställer sig och dummar sig som fasiken, pinsamma ponnyhäst. Hur som, inne på banan skärpte han till sig och det kändes ganska bra i grundomgången, förutom att vi hade lite svårt med förhållningarna och styrningen. Han höll på att stanna/springa förbi två hinder också haha. Jag hade världens plan för omhoppningen då den verkligen passade oss med massa svängar iställer för massa galoppsträckor. Meen, det gick inte att svänga ;) Så min plan sket sig helt, dubbelnolla med lite tur kan jag väl tycka och två utanför placering, var liksom dubbelt så långsamt som de placerade höhö. Lite besviken efteråt kände jag mig, samtidigt som jag var nöjd för att det var så mycket bättre än Skogslotten!



Till andra klassen valde jag att sätta på honom Fippanbettet, dels för att se om det nu var munnen som spökade samt att få lite mer kontroll. Oklart om det var ett smart val eller inte.. Jag kan inte riktigt bestämma mig.

110 cm bed A0/A0 - 4 fel.

Skit på både framridningen och framhoppningen, bara drog ifrån mig och betedde sig precis likadant som på Skogslotten. Så där kände jag direkt "fan varför bytte jag, de är ju munnen som krånglar". Men in på banan och försöka göra det bästa av situationen. Och väl inne på banan var det som bortblåst, lyssnade fint och hoppade helt okej. Drog lite snett över trean och hoppade inte upp sig för fem öre, rev och blev sur haha men fick ändå ordning på honom. Nöjd med ritten, lite undertempo osv men ändå SÅ mycket bättre än Skogslotten!




Så, tanken nu är att Gustav ska få sina tänder kollade. Då kan vi sedan utesluta tänderna om det inte visar någonting och då är det helt enkelt dumheter. Vill ha honom stadig i 1,20 klasser så ja, de är väl bara att kämpa på. Kommer hålla igång ridningen på hackamoor, novabett och rakt bett tills tandläkarbesöket!

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag har en fråga, ta det inte som kritik utan jag undrar bara - vad är poängen med att ta ut en häst som du själv känner inte är hundra på tävling? Visst om det bara är dumheter så är det klart att det bara är att öva öva öva och köra på, men borde man inte kolla först..? Jag skulle få så dåligt samvete om det sen visade sig att han har ont eller liknande.



Som sagt, Ingen personlig kritik - jag tycker verklige du gör ett grymt jobb med honom!!

2012-05-18 @ 13:43:03
Postat av: Maja

Ja något är han ju inte nöjd med i alla fall... Hoppas ni hittar problemet och kan lösa det! =)

2012-05-18 @ 13:52:55
URL: http://majagoesirish.blogg.se/
Postat av: Bella

Jobbigt när man känner att något är fel men inte kan sätta fingret på vad det är:( En 5 åring jag rider betedde sig märkligt när man red och särskilt i vissa lägen. Vi trodde det var dumheter eftersom det bara hände vissa ridpass, men kollade upp honom som tur var. Det visade sig att han hade pålagringar i 4 ryggkotor:( Vet att ni röntgat ryggen på honom, men hur ser det ut med nacken? Är den inte röntgad är ett tips att göra det. Du får helt enkelt använda uteslutningsmetoden. Hoppas ni hittar felet!

2012-05-18 @ 16:11:08
URL: http://horsesideonlife.blogg.se/
Postat av: Julia

Det är nog klokt att kolla tänderna, men är även ryggen kollad med ultraljud? Hoppas det ordnar sig! Kram

2012-05-18 @ 16:49:17
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Julia

Men jag tycker det är tydligt att det (nog) är tänderna!

2012-05-18 @ 16:55:02
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: sara

Stor skillnad på filmerna! Man ser tydligt att det är något han inte är nöjd med i första filmen.



Fina är ni!!

2012-05-18 @ 17:01:22
URL: http://ussing.blogg.se/
Postat av: Jennifer

En liten fundering bara.. Rider du med sporrar på den första filmen?



Jag har tävlat med sporrar på min häst hela detta året nu och dom senaste tävlingarna hon har sparkat precis som Gustav. Trodde först att hon bara var sur och att det hade med pälsfällning och sånt att göra, men tog av mig sporrarna sist tävling och hade helt plötsligt en sjukt glad häst som letade hinder och inte sparkade :D



Hon har aldrig brytt sig innan, men nu gillade hon dom bara inte helt plötsligt :)



Ooooom du nu har sporrar ;) hihi. Annars hoppas jag att ni hittat felet (om det nu är något) och att det löser sig för er!



Kram!

2012-05-18 @ 18:44:50
URL: http://jenniferbergstrom.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Skulle nog kolla upp munnen för säkerhetsskull. Vet inte om du gör det, men att kolla munnen varje år hos specialist är alltid bra :)

Att han blir styrig på hacket kan bero på att det sitter dåligt. Flytta upp det ett par hål, släpp ut nosdelen. Är den i rätt längd sitter hacket still o åker inte upp i ögonen o du slipper tvinna, spänn hacket tillräckligt hårt, tar du i tyglarna ska vinkeln inte bli mer än 45 grader, för löst är inte snällare, då faller det igenom o bli obehagligt för hästen o svårtsyrt.

Been there done that sas...

2012-05-18 @ 21:44:00
URL: http://rebeckawarnstrom.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Men vad bra att jag läser ordentligt, du har jag skrivet att du ska kolla upp honom. Suck på mig....

Riktiga flygsprång i 1m :)

2012-05-18 @ 21:46:57
URL: http://rebeckawarnstrom.blogg.se/
Postat av: JESSICA

Gud vad fin han är Tess!

2012-05-19 @ 14:25:49
URL: http://jjustjessica.blogg.se/
Postat av: Filippa

Det här kommer låta elakt, men det är bara ärligt för att hjälpa. Jag ser på filmen en häst som tröttnat på att du håller honom med skarpa bett och som tappat gnistan pga, för vad som händer varje gång ni inte synkar under/över ett hinder, är att han tappar självförtroende och lusten att hoppa. Vad du får göra är att backa lite, förmodligen låta honom bestämma lite grann, kanske ta en rivning pga det, MEN få en gladare häst med mer arbetsvilja. Låt honom få vara duktig på egen hand liksom?

2012-05-20 @ 18:39:53
URL: http://filippashastliv.blogspot.com
Postat av: Johanna

Åh vad jag känner igen mig.. Min häst är likadan för tillfället. Slår mot skänklarna, vill inte gå framåt och är allmänt "dum". Självklart är ju nånting fel, sen om det är fysiskt eller psykiskt vet jag inte. Ska börja med att kolla tänderna på henne, annars får vi helt enkelt röntga ryggen. Åte av i lördags på en Dressyrtävling (!) då hon reser sig så högt att man slår i marken.. Hoppas verkligen att det löser sig!

2012-05-21 @ 13:40:51
URL: http://jgrundberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback