Målmedveten träning

Nu när hästarna går in i vintervila finns de inte så mycket att skriva om träningsmässigt. Men de finns annat att skriva om. Har gått o tänkt massor på målmedveten träning, ryttarens attityd osv. Så tänkte dra upp sånt lite här i bloggen nu istället när hästarna vilar. Så har ni någonting att läsa och diskutera om, känner ni likadant som ja kanske?


Målmedveten träning

Enligt mig är det väldigt viktigt att ha mål inom sin träning och ridning, för att kunna utvecklas. Det spelar ingen roll om du rider på hobbynivå eller elitnivå, alla träningsformer behöver ett mål. En bra sak, är att sätta upp mål tillsammans med sin tränare, dock ska man tänka på att sätta upp realistiska delmål, för du kan inte bli världsmästare på ett halvår. För att kunna sätta upp mål måste du som ryttare kunna se dina för- och nackdelar och arbeta med dessa. Om du sattsar på att bli en bra tävlingsryttare finns det några steg på vägen som måste finnas för att du ska lyckas;

♦ Rätt inställning, utan rätt inställning kommer du ingenstans. Du måste vara mottaglig och öppen för utveckling, kunna ta kritik och bearbeta den.

♦ Du måste ha en lämplig kamrat, en lämplig häst att arbeta med. Du kan inte bli bättre än vad din häst gör dig till.

♦ Ha stöd och uppbackning, från både tränare och familj. En rådgivare och ett bollplank, superviktigt att ha folk omkring sig som både kan stötta, diskutera och hjälpa till.

♦ Någonting du måste ha är motivation, självkontroll och tålamod!


Det många gör fel är att dom tar på sig för mycket ansvar och ger sig själva för svåra uppgifter. Gör träningen rolig från första början, börja enkelt och öka sedan successivt svårighetsgraden.puss tess


29 november 2009

Jag älskar dig hjärtat ♥


26 november 2009

Det var ett tag sen.. Påstår inte att jag mår bättre. Behöver bara skriva av mig och tala om för er hur mycket jag älskar min underbara, fantastiska häst.. Du kan aldrig undvika smärta.

Det är så jävla obeskrivligt tungt, ännu en stor kärlek försvinner ifrån mig.  Och jag önskar bara att jag kunde undvika de på något sett, men förstår själv att det inte går.. Jag önskar bara så jävla hårt att jag hade dom där jävla tusenlapparna så jag kunde undvika de! Jag vill verkligen inte bli av med henne, hon har fått mig att må så mycket bättre när det varit tungt, hon har hjälpt mig igenom sex månader av sorg och glädje.. Det värsta av allt var att jag visste om det här från första sekunden hon stod där, jag visste att det inte skulle vara föralltid. Jag lovade mig själv att inte bli kär, att inte blanda in känslor och ändå står jag här idag och är nära på att bryta ihop! Jag önskar och ber med hela mitt hjärta att hon hamnar rätt, att hon hamnar hos någon som älskar henne minst lika mycket som jag. Att hon behandlas som en prinsessa som hon förtjänar, att hon inte blir nån jävla vandringspokal hos någon snorunge som inte vet ett skit! Jag önskar att hon hamnade... hos mig..älskar dig mitt lilla hjärta
ja önskar dig de allra bästa
SamanthaNu kommer jag få kommentarer som "men du har ju Gustav", "nu kan du sattsa på Gustav" osv osv.. Tala om för mig någonting jag inte redan vet, tack. Saken är den att jag inte har samma känslor för Gustav, som jag har för Samantha. Dom är två helt olika hästar och dom har bidragit med två helt olika saker i mitt liv. Samantha är den som vunnit mitt hjärta mest. Jag ska ge Gustav en chans och ja vet att de kommer bli lättare när inte Samantha är i närheten.. Men i slutändan handlar det egentligen om, vad vill jag?

puss tess


10 november 2009

Imorgon är det den 11 november 2009
Imorgon är det den 11e, de värsta talet jag vet
Imorgon är det 9 månader sedan mitt livs största kärlek lämnade mig
Imorgon är det 9 månader sedan jag verkligen brann för de jag älskade
Imorgon är en dag som stannar upp, en dag som gör att ja krossas ytterligare en bit.
Jag vill inte ha imorgon.
Jag vill inte ha den 11e.
De enda ja vill ha är Du..Dålig uppdatering, jag vet. Tyvärr kommer det att fortsätta så ett tag framöver..
Jag mår inte bra, någonstans.. Det är mycket som inte känns rätt och bra just nu, och därför tar jag en paus även ifrån detta. Jag behöver tid för mig själv, tid att fundera och det sista jag behöver är kommentarer från okänt folk som talar om för mig vad som är rätt och fel och hur korkad jag är. Låt mig vara, snälla! Jag har tillräckligt i mitt huvud.. Låt mig bestämma själv, det är mitt liv de handlar om - inte erat, alla gör vi korkade saker ibland!


De enda jag har att säga är att jag har världens bästa pojkvän! Han får stå ut med en hel del och jag är så jävla lycklig som har honom, ibland undrar jag varför han stannar när jag beter mig som jag gör. Det är ingen annan än Du som kan få mig att må bra just nu, Du får mig att känna mig viktigt och jag tror inte Du förstår hur mycket Du betyder för mig. Jag har aldrig varit såhär korkat beroende av någon förut, jag är så kär i dig.. Marcus, tack för.. allt! ♥

vi hörs.. någongång ..

/ tess


7 november 2009

Red upp med en nyrakad Gustav upp till VRF's ridhus med planen att rida på deras banhoppningsträning. Han var helt tokig hela vägen upp, väldigt mycket i luften, som vanligt på den senaste tiden.. De värsta med banhoppningsträningar är att man aldrig riktigt kan räkna ut när man ska starta eftersom man inte vet hur många de är som ska starta om bara dom får ett nedslag osv osv, så blev väl ca 1h skritt uppe på VRF innan det var dags att rida fram till min klass, sjukt jobbigt!

80 cm bed A
Red en 80-klass. De enda G gjort innan så "tävlingsmässigt" är ju Smedby Gård då han gick 60cm. Banan var väldigt simpel och det var inge direkt något att titta på, då han hoppat alla dessa hinder på Daniel träningarna. Men så tänkte inte lilla G. Tyckte aldrig jag fick någon bra rymt och ridning, sprången blev inte bra förns hinder nr 5. Han stannade på hinder nr 2 en gång, bara dumheter! Han hoppade just de hindret på träningen i tisdags utan problem så det var bara dumheter! Han tänkte även stanna på hinder nr 3 men då fick ja blir riktigt arg på honom och det var väl lite efter de som han kom igång. Så totalt 4 fel.

60 cm bed A0/A0
Ställde upp för Vikingarna och red tävlingsklassen också, bara för skojs skull. Var bara tre storhästar med. G tyckte det var löjligt och ville inte riktigt samarbeta. Felfri i grunden med ett nedslag i omhoppningen. Han var för på och drog upp huvudet i språnget o släppte benen. Men helt okej ändå, sattsade ju inte direkt på nått.. 0+4 fel.
Nu ska han ridas lugnt i veckan sen går han på vintervila... För bådas skull..

puss tess

 


5 november 2009

Fy fan vilket jävla regnväder det varit idag, helt galet! Vad hände med snön?! Jag hatar lera! Gustav den lilla skitkorven fick nya skor idag, han var inte riktigt på humör dock. Stackars Lasse fick kämpa som tusan, men tillslut var dom på, dom nya dojjorna. Red upp till VRF och red igenom honom idag, mycket galopparbete. Var lika tokig idag som på träningen i tisdags. Hade benen mest i luften och ville inte alls samarbeta. Fick dock till en ganska trevlig trav och ett väldigt bra galoppombyte på slutet och det kändes bra, resten av passet kändes åt helvete och jag ville bara skita i de.. Dessutom var han en riktig jävul att rida hem i spöregnet *morr morr*

Min älskade lilla Samantha fick stå idag. Hade tänkt att skritta henne 20min idag men spöregnet gjorde att jag sa nej till mig själv. Hon fick sig en ordentligt borstning istället. Får se om vädret är bra imorgon om jag hinner med en tur på henne då. Saknar att rida min fina prinsessa ju..


På lördag ska G gå på banhoppningsträning två klasser och sen måndagen den 16e ska han till Sharpman och prova sadel. Sen blir det nog vintervila för mannen. Tror både han och jag behöver de..

Usch, jag känner mig så äckligt omotiverad just nu, vet inte hur mycket mer jag orkar med innan jag lägger allting på hyllan och bara skiter i allt! Jag vet vad jag vill, men jag vet inte om jag orkar och vågar sattsa på de. Fy fan (förlåt att ja svär) va lätt allting hade varit om jag bara hade fått ha kvar min Peis.. Helvete också!!!!

tess


4 november 2009

Jag ser de snöar, jag ser de snöar, det var väl roligt hurraa!
Nu är det vinter, nu kan ingen säga någonting annat. För nu är det kallt och det snöar! Synd bara att den inte kommer få vara kvar, om någon timme är allting borta och vi är tillbaka till blasket och leran..

Hur som helst. Skrittade Samantha idag för första gången på nästan två veckor :D Har saknat min lilla prinsessa! Visserligen blev det bara 15min skritt i skogen, men det räckte. Visade ingen tendens till hälta iallafall, underbart. Gustav fick vila idag, blev bara borstning på honom..


Var med Klara och kollade på Lotta Björe träningarna idag, mycket inspirerande! Någon gång ska jag också vara med ;) hihi blev iallafall galet sugen på en "ordentlig" häst att träna och tävla.. men men. Nu DUS-möte!

puss tess


3 november 2009

Okej, seriöst släpp diskutionen om löshoppningen nu, herregud!

Jag måste bara kopiera en kommentar från Cissi:
"Jag förstår att man kan komma med kritik, det är enlig min mening helt okej att ifrågasätta sånt man tycker är fel och diskutera saken, men det här känns väldigt mycket som om det håller på att urarta. Kommentera ett inlägg, gärna. Kommentera två inlägg om samma sak, okej. Skriva samma sak gång på gång på gång och uttrycka sig på ett sätt som i princip idiotförklarar bloggägaren, ge er. Det är okej att argumentera för sin sak, men nu är diskussionen i vartenda inlägg och jag läser i alla fall inte Tess blogg för att i flera år läsa era kommentarer om en enda löshoppning. Ifrågasätt, argumentera, gå vidare. Det här kan seriöst inte vara det viktigaste ni har att slösa er tid på."

Så, kan vi lägga denna jäkla löshoppning bakom oss nu?


Har inte uppdaterat på några dagar. Har varken haft tid eller lust, inte haft nått speciellt att skriva om iallafall. Idag var det dock hoppträning med Gustav för Daniel. Var sjukt peppad och taggad innan träningen och kände att "äntligen hoppträning, så kuuul", men hann bara komma upp till ridhuset och sätta på mig G så tappade jag den känslan. Gustav var mer i luften än på marken idag, mellan hindrerna. Över hinderna, nja, de var han knappt.. Tog jag lite i tygeln blev han antingen ännu starkare eller böjde in huvudet och bet sig i bogen, red jag framåt tog han bettet och stack. Fick ingen som helst rytm, känsla eller njutning av de här passet. Ville bara hoppa av, gråta och åka hem. Är inne i en sån sjuk nergång nu att jag inte pallar när de går bakåt. Ännu mer tråkigt är de att G inte engagerar sig ett dugg, han är såå fruktansvärt nonchalant mot hindrerna!

Vill bara ha mitt storhoppande, fina, gråa sto tillbaka.. De är allt jag begär..

Nä, någon film blir de nog inte denna gång, räcker me de negativa från sist, just nu pallar ja inte.. Blää!


tess