Ingen Ryttargala

Nae tyvärr så blev det ingen Ryttargala för min del. Känns så himla tråkigt, men så blev det pga flera anledningar! Men jag hoppas alla som är där har det toppen och att alla vinnare är värdiga vinnare! :) Ska iallafall försöka göra en uppdatering om vilka som vann så fort jag får reda på allt.


Min dag har mer eller mindre spenderats i en bil. Började med utsläppet imorse i stallet, minus 28 grader stod temperaturen på!! Helt jävla galet, men hästarna var lika glada för att komma ut iallafall, tur att nåra gillar kylan. Efter utsläppet blev det en 2½ timme bilfärd mot Fellingsbro med pappa och Frida. Yes, Frida skulle nämligen prova en häst och vi var med som stöd då hennes mamma inte kunde åka. Hästen i sig var absolut ingenting jag fastnade för, jag tänkte "nej" redan när jag såg den i stallgången. Den var stirrig, ville inte gå på transporten och var riktigt lat i ridningen. Frida kände likadant och satt bara på henne i 5 minuter sen blev det hemfärd igen. Tråkigt när man åker så långt, men samtidigt bra att Frida hoppade av så snabbt efter att hon känt "nej". För att rida kvar på en häst när man ändå känner "nej" tycker jag är fel, bättre att hoppa av direkt då, tacka för tiden och hoppas på att ägaren hittar någon annan som klickar med hästen.

Hur gör ni på provridningar om det inte känns rätt?


Hur som helst. Hann inte med någon ridning idag, fast kanske lika bra med tanke på hur kallt det var. Hoppas på att kunna rida lite imorgon, känns som att jag skulle behöva hoppa Gustav lite innan nästa helg, men vi får se. Nu tänker jag traska upp mot min säng, har en känsla av att den längtar efter mig hihipuss tess


Veredus Guarnieri

En nyhet från Veredus har kommit till Sverige!

En av dom få butiker som kommer sälja den nya ridstöveln Guarnieri från Veredus är Ryttarstugan. Stövlarna kommer att finnas i butik i mars.

Stövlen är helt i läder av högsta kvalitet. Liksom Tretorn är vidden ställbar men med mycket mer avancerad teknik som redan är beprövad på vandringskängor och skidpjäxor. Du ställer helt enkelt in vidden genom att vrida på en knapp och stövlarna sitter som gjutna. Perfekt att kunna justera själv eftersom man oftast alltid har olika tjockleker på benen, kan vara svullen av olika anledningar. Nu sitter stövlarna perfekt varje dag och ger ett fantastiskt stöd.

Veredus har jobbat i flera år med denna stövel och samarbetat med några av Italiens främsta företag som tar fram skor och sportutrustning och design. Veredus är världsskända för sina produkter som håller hög kvalitet, sin snygga design och fuktioner.

Storlekarna som kommer finnas är: 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43.
Normala skaft eller extra höga,
Priset kommer att vara (hos ryttarstugan); 6995 krVad tycker ni om den nya stöveln?
Jag själv tycker den är ful! Fast kanske är snyggare i verkligheten? Men nja, jag tror inte den kommer sitta på mina fötter någonsin! Dock smart att den är ställbar på de sättet, men ja är fortfarande fundersam. Dessutom skulle jag aldrig betala nästan 7000kr för en stövel.

puss tess


Dagens ridning

Idag var jag faktiskt ganska peppad för att rida. Tog Gustav på en promenad upp till ridhuset, han skötte sig bra idag, vi gick nämligen på vägen bland bilarna idag. Väl uppe i ridhuset började med longering i ca 5 minuter, trav och galopp. Tyckte han såg avslappnad och fin ut. Jag tyckte faktiskt att ridningen gick helt okej idag! Jobbade mycket framåt, som många av er sagt och försökte att inte tänka på huvudet. Jobbade honom även över bommar idag, en jättebra bomserie med nio bommar som på en båge (ni kommer se på filmen). Tidningen Ridsport hade en liknande i nya numret! Gustav jobbade iallafall på bra över bommarna, första gångerna hoppade han över alla bommar och vill inte alls lyssna, men på slutet var han fin!

Blir fortfarande att jag blir lite låst i handen och fastnar lite i ridningen. Men jag tycker faktiskt de blir mycket bättre! Nu har jag fått massor med bra tips också som gör att jag känner mig lite mer motiverad.

Blev lite filmning också som sagt. Tyvärr så är det så att det är en kille på 15 år som filmat, som är heelt okunnig med kameran haha så de är lite vingligt haha, men jag hoppas ni ser lite iallafall :)


puss tess


Östergötland arrangerar ridsportgala

På lördag den 30 januari arrangeras Ridsportgalan av Östergötlands Ridsportförbund och Östergötlands Varmblodsförening, för sjätte året i rad.

Galan håller hus på Konsert & Kongress i Linköping och de 570 biljetterna rapporteras vara slutsålda. Sammanlagt ska tolv priser delas ut, tillsammans med flera hedersomnämnanden.

Nominerade 2010


Årets Ridsportledare

 
  Jennifer Carlegrim, NFK
Josefine Linder, MRK
Hanna Åhman Wåhlberg, Föreningen Brokindsryttarna
 

Årets Tävlingsarrangör

 
  Norrköpings Fältrittklubb
Tollstad Hästsportklubb
Vikbolandets Ryttarförening

Årets Ponnyryttare dressyr

 
  Emelie Hedström, föreningen Mantorps Ryttarna
Sanna Nilsson, Föreningen Mantorps Ryttarna
Alexandra Kjörsvik, Hageby Ridklubb
 
 

Årets Ponnyryttare hoppning

 
  Ida Haglund, Mjölby Ridklubb
Cornelia Rylén, Vikbolandets Ryttarförening
Hedda Wallin, Mjölby Ridklubb

 

Årets ponnyryttare fälttävlan

  Maria Andersson, föreningen Mantorps Ryttarna
Lina Karlsson Rappestad RK
Elin Lundberg, föreningen Mantorps Ryttarna
 

Årets ungdomsprestation

 
  Felicia Bindekrans, Vikbolandets Ryttarförening
Kim Krog, föreningen Hoppryttarna
Viktor Melin, Ridklubben Ekenryttarna
 

Årets dressyrryttare

 
  Josefine Krönfeldt RRK
Towe Lindstam Vreta GHSF
Emma Miléus, föreningen Mantorps Ryttarna
 

Årets hoppryttare

 
  Malin Baryard - Johnsson, Linköpings Fältridklubb
Viveca Lundbäck, Ridklubben Ekenryttarna
Fredrik Spetz, Norsholms Ryttarförening
 

Årets fälttävlansryttare

 
  Thilo Marahrens, Mjölby Ridklubb
Theodor Wahrén, föreningen Mantorps ryttarna
Tord Westergren, Boxholms Ridklubb
 

Årets bästa östgötauppfödda tävlingshäst

  Bukowskis Belisario, valack e. Cortex u Song ue Ciceron
uppf. Anna-Lena Boberg ägare Hans Lundbäck

Canthara, sto e. Cardento u. Athena ue. Labrador
ägare o uppfödare Katrine o Lars Lundbäck


Cardique valack Cardento u. Miss Money Penny xx ue. Tai King xx
Roland Nordqvist äg Karl-Göran Pettersson
 

Årets bästa östgötauppfödda avelssto

  Jyllice Limelight 636 u. Javena 14358 ue Brabant 448, Karl-David Söderqvist

Jill
Uppföd hos fam. Kastensson utanför Mantorp, nuvarande ägarna S-O Gustavsson, Angelika Karlsson, Norrköping. Härstamningen är Flamingo-Jernitscha-Unikum.

Isadora
Ägd och uppfödd hos Per-Fredrik o Kerstin Rogestam, Vistinge Gård.
 

Årets bästa uppfödare i Östergötland

 
  Eva Gudmundsson
Katrine och Lars Lundbäck
Kristina Krause och Johan Antonsson


Källa: Tidningen Ridsport & Östergötlands Ridsportsförbund

Dom med fet stil är dom jag tror / vill vinner priset. Självklart hoppas jag på att alla VRF ryttare och klubben själv tar hem sina priser! Sen håller jag en tumme för min vän Alexandra också. Ska själv gå på galan på lördag tillsammans med DUS medlemmarna. Kommer med all säkerhet att träffa massor med roliga och trevliga människor. Får se om lilla kameran följer med. Uppdatering om vilka som vann osv kommer nog på söndagen! :)

puss tess


Östergötland satsar på dressyrtalanger

Östergötlands Ridsportförbund anordnade den 16 januari en mönstring för unga dressyrtalanger, och nu är tio ryttare uttagna till Östgötateamet.

De unga talangerna, som rider både ponny och häst, mönstrades av teamets tränare Wiveca Schenholm och Monica Bergström från Östergötlands Ridsportförbund.
Det finns många duktiga dressyrekipage i Östergötland. Nu ska vi se till att stödja och utveckla ryttare och ekipage, säger Wiveca Schenholm.

- Det är viktigt att våra dressyrryttare får lära känna varann. Oftast träffas de på tävlingar och då jobbar ju var och en med sitt. Att nu jobba mera med teambildning och att bygga upp en lagkänsla gör varje ryttare starkare och ger också glädje för alla, säger Monica Bergström.

Uttagna till Östgöta teamet i dressyr 2010 är
På storhäst:
Carolina Grünerwald – Leonardo
Daniella Hansson – Chaqueline

På ponny:
Amanda Holmertz – Moelgarnedd Montana RW 114
Julia Augustsson – Benjamin
Isabelle Hallin – Lady
Josephine Halldan – Grythöjdens General
Liv Nyström – Virdarnas Sider
Ebba Folkesson – Lively Sunflower
Rebecca Skiöld Nielsen – Golden Garlic
Jenny Frodhe – Olbiz Tellus


Källa:
Tidningen Ridsport & Ösgötateam Dressyr

Sjukt bra arrangemang av ÖRF. Har även funnits Östgöta team i hoppning och fälttävlan här tidigare år, men tyvärr har dom fått lägga ner de i år, tråkigt. Däremot är det jättekul att se Garlic bland dom tio, tror Alex är mycket nöjd med det! Han är ju faktiskt fortfarande i hennes ägo, bara att en annan tjej rider honom. Hoppas på att det går lika bra för dom som det gjorde för Löken och Alexandra! Ska bli intressant att följa dom.

Puss tess


Blue Horse Matiné

Jag är några dagar sen, men tänkte ändå skriva om det tragiska som hänt.Måndagen började som en dag som många andra dagar. Blue Hors Matiné andades in frisk luft i hagen tillsammans med sin kamrat Blue Hors Cavan. Till skillnad mot andra dagar blev det den sista dagen för Matiné.

En förbipasserande märkte att det var något allvarligt med det vita stoet i hagen och alarmerade omgående personalen i ridhallen på Blue Hors Aps skriver ridehesten.com.
 
- Det fanns inga tvivel om annat än att Matinés högra framben var brutet vid knäet. Veterinären konstaterade också direkt att det inte gick att göra något för att rädda hennes liv, berättar direktör Espen Möller.
 
Matiné (f -97 e Blue Hors Silver Moon-Matador) var älskad och beundrad av dressyrentusiaster jorden runt. Tillsammans med Andreas Helgstrand gjorde hon kometkarriär och blev på rekordtid en av världens mest firade dressyrhästar och utan tvivel det mest kända stoet i sporten.Källa: tidningenridsport


puss tess


Ryttarlyx, en del av vardagen?

Många ryttare skämmer bort sina hästar med såväl massage, akupunktur och laserbehandlingar. Detta tycker jag är extremt bra, speciellt när man underhåller det regelbundet och att man märker på hästarna att dom njuter och mår bra av det. Vi behandlade Cassiopeia ofta, speciellt under den tiden då hon stod skadad. Hon blev väldigt bortskämt med massage och akupunktur och hon älskade det! Akupunkturen tyckte jag var toppen och jag märkte en otrolig skillnad på henne efter att hon blivit behandlad, rekomenderas! Tänkte att lilla Gustav skulle få en ordentlig genomgång när vi kommer hem från Thailand.Men, när vi nu unnar våra hästar allt detta lyx - vad gör vi då för oss själva? Trots allt är det ju så att det faktiskt inte bara hästen som arbetar under ett träningspass, utan även ryttaren. Och vi ryttare är väldigt noggranna med att värma upp hästen ordentligt innan ridpasset, samt att mjukgöra och töja musklerna efter ett ridpass. Men våra muskler då?

Hur många av er ryttare värmer upp innan ett ridpass och stretchar efter? Be honest!

Jag är en av dom ryttare som faktiskt unnar mig lite lyx i vardagen och är noga med uppvärmning för min egna kropp. Innan ridpasset går jag (tex. när vi ska upp till ridhuset går jag istället för att rida), det gör att jag och mina muskler är lagom uppvärmda för att börja träna hårt när vi väl är framme. Efter ridpasset stretchar jag, speciellt höften, benen och ryggen. Varför jag började vara så noggran med min egna uppvärmning var för att jag började få problem och otroliga smärtor i ryggen.

Så idag var jag iväg och fick 45 minuters massage på rygg, nacke, höft och lår. Fick även 15 minuters akupunktur i ryggen. Alltså 60 minuters njutning för både kropp och muskler. Helt underbart! Detta är någonting jag unnar mig själv en gång varannan månad. Och problemen i min rygg har minskat otroligt!

Vi som ryttare får ofta problem med just höft och rygg. Speciellt hoppryttare, då dom 80% av sin ridtid rider i hoppsadel (med korta läder) som gör att höftböjaren påverkas och 70% av alla hoppryttare har snett becken, eller sne höft - utan att dom vet om det! Därför tycker jag att det är jätteviktigt att underhålla sin egen kropp och verkligen ta hand om den, precis på samma sätt som du tar hand om din hästs. Unna dig lite vardagslyx - både du och hästen förtjänar att må bra i både kropp och själ!
puss tess


Stjärnhästar säljs

Det är säkert ingen hästmänniska som missat att en av världens bästa hästar nu byter ägare. Det verkar inte vara någon lågkonjuktur i hästvärlden då Oki Doki inte är den enda världsklass häst som byter ägare, och det är inga små summor vi pratar om nu!

Nu är det som sagt klart iallafall att Albert Zoers Oki Doki säljs till argentinaren José Larocca.

Det var efter skada på Con Air som argentinaren tänkte att till ryttar-VM sökte han efter en ersättare. Med hjälp av hans tränare Jos Lansink föll valet på Oki Doki som numera ska tävla under argentinsk flagg.

Oki Dokis nya ryttare Jose Larocca har tidigare ridit och tävlat på den svenska hästen Son of Marco.Även andra stora hästnamn har fått nya ryttare, några av dom är.
Eric van der Vleutens Tomboy är såld till Athina Onassis.


Norrmannen Stein Endresens Le Beau är såld till USA.


Svante Johanssons Classic Lady är också såld till USA.


Michael Whitakers Wonami van den Aard är såld till belgaren Gregory Whatelet.Källa: tidningenridsport


puss tess


Fortsatt tjafs

Oh jag är så trött på detta tjafs i ridningen. Är så himla tråkigt att vi ska behöva tjafsa i 30 minuter när han går superbra dom sista 10! Tappar liksom suget att fortsätta.. Kan ju inte bara ut och rida i snön och pulsa i skogen hela dagarna heller. Måste ju faktiskt träna så vi kommer någonstans. BlääÄ, kan träningarna komma igång nu!


När han är sådär i ridningen känner man bara "oh ska bli så skönt att sälja honom", men när man står med honom i staller och i boxen är han ju supermysig och då känns de jättebra! Men men kan ju inte behålla en häst bara för att den är snygg och mysig, tyvärr. Måste ju faktiskt fungera i ridningen också om man ska komma någonstans. Så vet inte hur jag ska göra förtillfället.


Orkar inte, eller hinner inte skriva. Har sjukt mycket just nu, inget jag kan ta här men ni får stå ut med snabbuppdateringar framöver!

puss tess


Bloggtävling

Man kan väl passa på, strumpor skadar aldrig! :)Tävlingen hålls hos Astrid :) klicka här för länk.

puss tess


Busiga unghästar

Måndag igen, vart försvinner helgerna?
Har varit en bra dag, underbart att solen äntligen tittar fram genom molnen, blir en helt annan vinter liksom! Började med utsläppet imorse, gick bra. Men jag börjar bli lite orolig för Gustav. Han har inte haft det lätt starkarn. Först försvann Samantha ifrån honom och dom var riktigt tajta, var jättesvårt att ha dom isär. När hon försvann var han lite deprimerad i några dagar och ville helst stå ensam i ett hörn, men ganska snart hittade han Chess och fann en ny lekkamrat. Sen försvann ju Chess också och nu är han sådär igen. Ställer sig för sig själv, ser lite hängig ut och har blivit jättesvår-fångad i hagen!! Tycker det är jättetråkigt, är ju dessutom lite mer än en vecka sedan Chess försvann. Hoppas verkligen att den nya hästen som kommer vill busa med Gustav, han behöver verkligen leka av sig!

Hur som helst. Blev lite galoppträning på vallen idag för Gustavs del. Bäst att passa på att rida i snön nu medans den ligger kvar och dessutom när solen skiner! Så blev lite intervall träning typ. Han var mycket fin idag! Var nog lite trött i kroppen så tog det ganska lungt, men var faktiskt nöjd med ridpasset! Kändes som det var länge sen.. Imorgon kanske jag orkar mig upp till ridhuset för lite markarbete.

Skulle rida på Ida idag också, hon var ju så himla duktig i fredags! Men idag ville hon inte alls. Började som vanligt med longering, sen hängde jag på henne. Gick jättebra så länge hon stod stilla, men så fort vi skulle gå något steg så bockade hon som tusan! Och hon gav sig verkligen inte, varje gång jag hängde sa hon emot. Så himla lustigt, i fredags var det ingenting och jag kunde rida henne själv till och med. Så både jag och Kerstin undrade vad som hade hänt med lilla damen idag. Men, bara på't imorgon igen och hänga. Unghästar är bra lustiga, vet aldrig när man kan lita på dom hihipuss tess


Läsarfrågor

Vad är det för stam på Milan? Den var fin!
- Nu får Alexandra rätta mig om jag har fel, men jag tror han är e. De Niro - Roma - Regazzoni, med Donnerhall som farfar. Men som sagt, Alex får rätta mig om det är fel. Om det nu är rätt så hittar du full stam här.


Varför sålde dom Gustav?
- Jag tror det var så att dom hade väldigt mycket hästar just då och kände att tid inte fanns till. Sen fanns det säkert ett behov av pengar, det gör det ju nästan alltid i en försäljning. Fråga Alexandra för mer info :)


Synd att ni inte passar! Fin häst det där... Vart ska han på tillridning då?
- Tack, han är superfin! Han ska bara till andra sidan stallet hihi naevars men han ska stå kvar hemma sin egna box och gå kvar i sin hage. Men Kerstin och Felicia Bindekrans kommer att rida och träna honom under den tiden vi är i Thailand. Och dom har ju bara andra änden av stallet så blir smidigast så. Dessutom litar jag fullt på dom eftersom jag tränar för Kerstin :)


Du har en superfin häst! Jag undrar vart ska han "ridas" till? Om jag har fattat rätt så ska du sälja honom när du kommer hem från Thailand, eller?
- Svaret om vart han ska "ridas till" hoppas jag att du fick precis ovanför :) Jag är faktiskt kluven just nu om hur jag ska göra med försäljningen. Vi får se, men ska han säljas kommer jag nog vänta tills typ maj så jag hinner få ut honom på tävlingsbanan lite och förhoppningsvis få lite meriter på honom. På det settet blir han ju lite mer värd och då kan jag få ut lite mer, men vi får se.


puss tess


Helgen som varit

Har inte hunnit med någon som helst uppdatering i helgen, men jag tror att ni har klarat er iallafall.

I fredags var jag hos Klara på förmiddagen och fotograferade, bilder kan ni se i tidigare inlägg. Var en trevlig stund tillsammans med henne. Efter fotograferingen med Klara blev det vidare till stallet och ta hand om mina djur. Fick på mig ett nytt uppdrag som jag ska ha lite fram tills vi åker till Thailand. Ska hjälpa KB med inridningen på ett sto. Hon heter (eller kallas kanske?) Ida, är ett sto född 2005, kommer inte ihåg exakt stam men vet att hon har Quite Easy lite längre bak, typ morfar tror jag. Går dock som 4åring iår då hon har haft föl. Henne ska jag iallafall hjälpa till lite med, hänga på, rida så mycket det går osv. Och gjorde detta för första gången då i fredags, hängde lite och sen skrittade och travade lite i lina, gick mycket bra. Min lilla man fick, tyvärr, vila. Jag blev för lat!

Igår, lördag blev det stallet en liten stund bara. Red Gustav på åkern i snön, massvis med galopparbete. Han var sjukt på tå, men inte så konstigt kanske. Sista 10 min var han iallafall riktigt fin och kunde galoppera på i ett bra tempo i en bra form. Hade en bra rytm helt enkelt!

Idag, söndag gick jag upp till VRF men mannen. Alexandra (Gustavs förra ägare) kom och skulle testa honom lite. Hon hade med sig sin dressyrpolle, Milan som jag fick rida lite på också. Tyvärr såg jag inte så mycket när Alexx red eftersom jag själv red. Men har tittat på filmen nu och tyckte det såg bra ut. Min första tanke var dock "shit så liten Alexx är" hihi men som sagt, gick bra. Hoppas hon tyckte det var lite skillnad på honom iallafall. Milan då, som jag red. Inte min typ av häst riktigt, men det var kul att rida annat! Avslutade med några skutt på honom, riktigt duktig! Dressyrhästar kan ;) hihi

Blir nog ingen veckans blogg denna vecka. Funderar på att ändra det till Månadens blogg istället då jag känner att jag inte riktigt hinner kolla runt på massa bloggar. Har ju vissa som jag läser konstant, men kommer aldrig kunna fylla ut en blogg i veckan under ett helt år ;) hihi så kanske bli lite ändring där..

puss tess


Fotografering

Idag var jag hos Klara på en liten fotografering. Försökte ta lite fina bilder på henne och Panzar, lättare sagt än gjort. Jag och kameran var inte jätte överrens, men huvudsaken är ju att Klara blir nöjd! Förbered er på en liten bildbomb :) Alla bilder finns här.

puss tess


Lösgjord och lydig genom hoppning

Ingen ridning idag. Har ont i kroppen och huvudet efter en ganska otäck morgon. Så bjuder på en övning, eller ett träningstips idag istället. Skitbra övning som jag verkligen tycker att alla ska prova! Ska ha denna på film någonstans, ska bara hitta den (ingenting jag kan lova).Källa

Ställning, lösgjordhet och lydnad - alla tre får sig en dust i denna veckas hoppbana från Ann Liwing. Övningen kan varieras så att alla från yngre hästar till duktiga tävlinsghästar kan få sitt.

Gör så här:

A.
Börja med att hoppa hinder nummer ett i serien, lägg sedan en volt och kom på hinder nummer två, så en volt igen och hinder nummer tre, därefter en volt.
Ungefär 40-50 centimeters höjd kan vara lagom. "Medelhästen" ska klara volter som är cirka tio meter i diameter, men det går bra att göra mindre för ponnyer och mycket större för yngre eller mer orutinerade hästar.
Var noga med att hästen "följer med" och att den rundar sig för innerskänkeln.

B. Kom på oxern och ta därefter sista hindret i serien "på snedden". Ta nästa oxer och sista hindret igen. Beroende på hästens svårighetsgrad: anpassa antal meter och antal galoppsprång enligt nedan.

C. Gör en bana av det hela! Ungefär som du värmt upp, minus volterna i kombinationen. Se skiss här nedan.

Anpassa övningen till hästen:
Mer avancerat? Växla mellan sex och sju galoppsprång när du rider oxer-sista räcket i serien. Bygg då med 25 meter mellan oxer och räcke.
Lättare? Bygg 24 meter i stället för 25,5 meter så får du ett mer normalt avstånd för sex galoppsprång mellan oxern och sista räcket i serien.

Lämplig för unghästar? I så fall, inte helt gröna unghästar. Gör volterna stora i första delen av övningen. Och bygg med 24 meters avstånd (se ovan).


Syfte: Att få hästen lösgjord, lydig och följsam.

Svårighetsgrad: Medel.

Tänk på det här: Var noga med blicken och hjälperna så att hästen vet var den ska gå. Om du inte har koll på styrningen ska du vänta med övningen.

                                    

puss tess


Ny ryttare

Idag red Frida på lilleman, superkul! Tyckte det gick jättebra, Gustav skötte sig oväntat bra. Jag red honom 15 minuter först, han var helt okej då också. Pigg och väldigt på men mycket bättre än igår. Frida gjorde sen ett mycket bra jobb! Första gången hon rider Gustav (första gången han har någon annan på ryggen sen han kom till mig också), så superbra!! Kul att se någon annan på hans rygg :) Hoppas de blir fler gånger!


I övrigt vill jag tacka alla för bra kommentarer, possitiva och puschiga! Ni är underbara som stöttar! :) Varflör jag inte lägger ut alla kommentarer är för att det skulle bli så mycket då. Därför lägger jag bara ut frågorna och det negativa så jag kan stå till svars, men jag är jätte tacksam för alla possitiva kommentarer. Angående det här med färdig häst så har jag krav på vad jag vill ha. Och skulle jag sälja Gustav nu skulle jag inte få nått betalt för honom = går inte köpa ny häst. Sen kan jag inte köpa en häst för fler 100tkr, men som sagt, jag har fortfarande krav så kan inte köpa en 10 åring som gjort lite starter och bla bla bla. Aja, ni fattar nog :)


puss tess


Filmbomb

Vet att det var någon som för ett tag sedan frågade om jag inte kunde lägga ut lite filmer på hästarna som kommit och gått i mitt liv. Och självklart kan jag göra det! Har tusentals filmer, så förbered er på filmbomb :) Tyvärr har jag inte lyckats med Ginger filmerna än, men det kommer. Lovar! Inte heller hade jag kvar alla bra filmer på Billy på yt, men men. Kom på att jag har ju maaassa provridningsfilmer också från olika tillfällen. Skulle ni va sugna på att se de också? Vad ja tittat på för kusar? :) Men vill ni se fler filmer på hästarna i mitt liv, klickar ni bara här och här!


Mans Santiniqe


Bally Brittas
 

Amaretto


Bellman
 

Proveny


Cassiopeia


Samantha


Golden Poem


Scheckenhof´s Orkan


Motivationsbrist

Ridningen idag gick åt helvete. Vet inte vad som spökade runt i huvudet på den lilla mannen. Men ingenting fungerade och för första gången tror jag så gav jag upp. Jag orkade inte bråka, jag orkade inte ens försöka, jag sket i det rent ut sagt. Efter 25 minuters skrittarbete, försök till lite trav och bara bråk så kände jag bara - "NEJ! Nu får de fan va bra, jag orkar inte.."


Jag har verkligen kommit tillden gränsen nu. Jag saknar motivationen att fortsätta, kämpa. Jag längtar något extremt till Thailand nu. Bara få komma bort från allt, typ alla negativa människor som klagar på  att deras jobb är så tungt, att dom tjänar så dåligt, att dom aldrig är lediga - var för i helvete glada att ni ens har ett jobb! Folk som inte kan se nått possitiv, som bara ser fel och som bara ser sitt egna bästa, istället för ett puscha andra för att det ska gå lika bra för dom. Komma bort ifrån hästarna! Nog de jag längtar efter mest! Två veckor utan någon som helst tanke på stall, häst, ridning, mockning - ja allt! Sååå skönt att Gustav ska iväg o "ridas till" då. UNDERBART! Och som jag känner just nu, idag, så kommer jag sälja honom när jag kommer hem. Hur ska jag kunna fortsätta när motivationen är borta? Vad ska man göra när motivationen är som bortblåst?

puss tess


Läsarfrågor

Mycket frågor blir det, men ni får stå ut. Är ju trots allt ni som frågar ..Tips; vrid upp tummen ist för å lägga ner händerna som på ett styre, då viker sig handlederna alltid lite neråt. sjukt fin sits o balans annars och snyggt jobbat med en unghäst som inte ser helt lätt ut!
- Det är precis min svaghet, händerna. Hamnar alltid innåt och vridet åt fel hål! Men ska tänka på det, när mamma är med tjatar hon på mig :) Tack!!


Vem eller vilka tränar du för?
- Just nu, inte för någon. Träningarna har inte kommit igång än tyvärr. Annars Daniel Svensson, Lotta Björe, Kerstin Bindekrans. Förhoppningsvis ska jag börja träna för Karina Möller också!


Ursäkta, det var inte meningen att du skulle bli upprörd. Jag har läst din text ordentligt.
Men nu ska jag inte säga ngt mer, hoppas du hittar en tränare snart som är bra på unghästar så du får den hjälp du behöver.

- Du behöver inte bli om ursäkt. Men om du nu läst texten som du säger förstår jag inte varför du skrev så? Jag har bra tränare, som är bra på unghästar. Men än en gång, träningarna har inte kommit igång än.


Visst är han 6 år gammal? I högsta grad dax att lära honom sidförande hjälper, du får jättesvårt att ta igenom det du strävar efter när du inte kan flytta honom...
- Nej han är 5 iår. Och om du följt min blogg vet du också om att han är sen i sin utbildning. Och som jag också skrev sist, det är någonting jag börjat lära honom nu! Han är lättlärd och snabblärd så han kan nog flytta för skänkeln inom snar framtid. Vi jobbar de på... Men bron byggs inte på en dag!


Förstår inte varför du bloggar öppet överhuvudtaget när du i 90% av fallen blir irriterad över folks kommentarer. Vad har hänt med den gamla harmoniska Tess som alltid var glad och positiv i bloggen? Jag får en negativ känsla när jag går in på bloggen, hur mår du innerst inne?
- För det första överdriver du extremt tycker jag. Jag blir absolut inte sur till 90% av de folk kommenterar. Men när folk uppenbarligen inte kan läsa en text ordentligt innan dom skriver, så man gång på gång får upprepa samma sak 100 gånger, går det tillslut till en gräns. Det tror jag du förstår också, eller? För det andra är bloggen i första hand enbart till för mig. En hjälp för mig så jag får skriva av mig, en tränings- och tävlingsdagbok. Att jag sen har den öppen är för jag vet folk som faktiskt vill läsa om hur det går för mig och jag anser det som onödigt att ha den skyddad, då kan jag lika gärna skriva i ett word-dokument varje dag. Och för det tredje, om du nu får en negativ känsla när du går in på min blogg - sluta gå in på den? De är ingen som tvingar någon att läsa eller ens kolla, de är upp till var och en, tråkigt dock att du känner så. Hur jag mår innerst inne, vet jag knappt själv. Men jag är inte samma människa som när ja hade Peisan, mer än så behöver jag nog inte säga..


puss tess


Strömsholmskliniken

Blev ingen uppdatering igår (måndag), men var i stallet tidigt på morgonen och fixade iordning stallet. Sen åkte jag vidare till Klara och Panzar.

Var med dom hela dagen uppe på Strömsholmskliniken igår. Panzar skulle rönktas för lösa benbitar och han var frisk, inte en enda benbit eller någonting, superskönt :) Var dock lite nervös, vi fick vänta så otroligt länga på plåtarna! Men var en trevlig, lite stressande dag tillsammans med Klara och sötaste Panz!

Därav blev det ingen ridning för Gustavs del - därav ingen uppdatering. Idag ska jag traska bort till ridhuset, om det slutar snöa..

puss tess


Gymnastikhoppning

I söndags blev det lite gymnastikhoppning för Gustavs del. När jag red fram honom jobbade jag jättemycket på det jag fastnade lite på under lördagen. Arbetade honom hela tiden, dvs genom volter, bågar, halvhalter, övergångar osv. Flytta för skänkeln lite i skritt (detta är någonting han inte kan, utan som vi precis börjat träna), men det gick bra! Kändes som jag fick till ridningen bra under just framridningen och han var helt okej i formen för en gångs skull!

När vi väl skulle börja hoppa taggade han till och den höga nacken kom tillbaka. Längtar galet mycket till LB träningen nu, måste få ordning på hans beteende innan hindret. Billy, ponnyn jag hade var ju lite likadan, men honom jobbade jag i lite öppna innan hindret och då gick de bra. Lite svårt med Gustav som inte kan det hihi. Hur som helst, hoppade trestuds med 3m mellan varje, travbom in (2.5m) sen 7m till oxer (ett galoppsprång). Gick helt okej, första gången han hoppar studs uppsuttet så jag är nöjd!!

Avslutade med att rida en kombination, räcke in - oxer ut (7m) med galoppbom in (3m), men han valde att ta galoppbommen och räcket på ett och samma gång första gången hahaha, jävla pucko! 3m vattengrav blir nog inga problem för honom i framtiden ;) Sista språnget gjorde han bra tyckte ja, lite lång över oxern och hoppar inte upp sig riktigt. Men han var lite trött mot slutet och vi hoppade dessutom ingen speciell höjd (max 1m) så inte så mycket att hoppa upp sig för. Men han behöver definitivt mer såna här övningar!!

Lite filmning blev det. Dock bara på hoppningen och lite jogging på slutet.


puss tess


Läsarfrågor

En fråga till agående Versaillen, är din permanentstoppad?
- Det har jag inte en aning om, aldrig hört ordet? Men det tror jag inte.


Jag gillar honom och dig så mycket det vet du.. Jag blir så sugen på att rida honom när jag ser honom. Jag har så svårt att förklara med ord hur jag skulle vilja se han och hur jag skulle ridit honom (dels för jag inte suttit på honom) men jag skulle nog rida fram mycket mer och satsa på mera lång och låg, inte så mycket flippande med tyglarna utan en stadig hand och mycket ridning på yttersidan..Skulle koncentrerat mig mer på kroppen än huvudet och sen vet jag inte hur du ställer dig till det men jag rider med mycket mer övergångar.. Svara gärna, kämpa på <3
- Målet är att få honom lång och låg, men detta är mycket lättare sagt en gjort! Han är extremt känslig och väljer jag att trycka på honom mer framåt just nu hamnar vi i helt fel läge. Många tror att jag bara koncentrerar mig på huvudet, vilket jag inte gör. Jag anser fortfarande att den perfekta formen kommer bakifrån och måste jobbas genom hela kroppen. På filmerna jag lagt ut nu är korta snuttar med några minuter från ett helt pass, så de kommer inte riktigt fram hur jag arbetar, tyvärr. Men som jag också skrev i förra inlägget så jobbar vi med halvhalter, övergångar, öka-minska osv, just för att aktivera kroppen och förhoppningsvis få en form från det...


Jag skulle fortfarande vilja ha lite längre hals o lägre nacke, nu när han blir så kort o hög spänner han överlinjen o kan inte komma upp med ryggen. Fastna inte på volten i samma varv för länge, byrt varav ofta, variera tempo o storlek. Forma o rid fraqm med innerskänkeln o färsök att vara still i inner, den får inte gå bakom ytterhanden. Tycker takten i traven var lite sämre än vanligt. Men det är så svårt att se med bara en liten film. Du är fortafarnde 100 gånger bättre än mig!
Mkt lättare att säga än att göra, jag vet precis vad jag gör fel fel o vad jag borde göra men ändå sitter jag fast i samma, hopplös...

- Som sagt. Jag jobbar på det! Blir faktiskt lite irriterad nu när alla tjatar om samma jävla grej som jag gång på gång skriver i varje inlägg att jag jobbar på! Allting går inte att ändra under en dag!! Som jag även skrev i förra inlägget så fastnade jag på volten (PÅ FILMEN!) men kom på mig själv efter och jobbade honom annorulunda när vi slutat filma. SNÄLLA läs hela texten innan du kommenterar, kolla inte bara på filmen..


Nu börjar det se riktigt bra ut! jätte kul skönt att du inte gett upp. Har du testat att rida på hackamoore någon gång?
- Tack! Och nej, inte på Gustav och skulle aldrig få för mig att sätta på honom det i dagsläget. Det skulle bara bli spring och jag skulle inte få samma stöd som jag kan få nu, från bettet och då skulle hela ridningen pajja.

Lösgörande arbete

Gårddagen bjöds på lite lösgörande dressyrarbete i ridhuset för Gustavs del. Var lite tungt att vara i stallet och se Chess tomma box, men vi hoppas på att Frida orkar tillbaka till stallet så småningom! Har erbjudit henne att prova Gustav någondag, hoppas hon vill prova! :)

Men för att återgå till arbetet. Jobbade honom i trav, mycket på volt för att han skulle släppa igenom innersidan. Men jag låser mig själv lite, mjuknar för mycket i handen och hamnar lite i undertempo. Måste våga rida på honom framåt, bakifrån så jag får stödet i handen och inte glappar så mycket som jag gör nu. Dessutom arbeta honom hela tiden, komma på nått nytt hela tiden så vi inte bara rider runt, runt, runt och kämpar med formen. Nått att tänka på! Men jag tyckte han jobbade på bra, blev lite kort och stum i vissa stunder, men riktigt fin mot slutet när jag faktiskt aktiverade honom!

Mamma var med och filmade! Tyvärr blev det bara film från början av passet, men jag hoppas det är okej iallafall! Idag ska vi upp till ridhuset och hoppa lite, ska bli roligt :)

Förresten, kommer inte att bli jättemycket uppdatering på helgerna framöver. Det är mer eller mindre enda tiden som jag verkligen kan umgås med vänner och pojkvän och då vill jag inte sitta framför datorn. Uppdaterar så mycket jag kan, men annars kommer full bloggning på måndagen efter helgen sen!

puss tess


Läsarfrågor

Är det Ember Sofie B hade förut?
- Har Sofie haft en Ember? Men nej, det är inte den Ember isåfall :) Kolla Louise blogg för mer info om honom!


En säkert jäkligt okänslig fråga i detta läge, men är det Chess som varit hos Jenny K?
- Inte en blekaste aning! Jag tror att Frida köpte honom från en tjej ifrån Västervik, men vet inte säkert..


Vart i Thailand ska ni?
- Till Khao Lak, tror jag ;)


puss tess


Vila i frid

Gud jag är helt i chock.. Vad fan händer med hästvärlden?! Imorse var han fullt frisk, lika snäll och busig som vanligt att ta ut i hagen, absolut inga konstigheter. Nu på eftermiddagen hittas han i hagen med brutet ben och får somna in på plats..

Jag lider verkligen med Frida, det är så orättvist! Bara veta att det var hon som hittade Cassiopeia också och nu sin egna fina ponny Chess.. Usch, Jag hatar hästar!! Det är så jävla orättvist och just nu funderar jag på om stallet har en förbannelse, eller vad är de? Varför händer allt hos oss? Varför ska människor med tillräckliga problem eller tidigare sorger få ytterligare!? Kommer bli så fruktansvärt jobbigt att åka till stallet imorgon..

Vill sätta Gustav i egen hage nu, tänk om de är han som sparkat av benet på Chess? Eller är de nån av dom andra!? Alltså.. jag finner inge ord.

Vila i frid Chess
Ja hoppas du mår bra
Ja tänker på dig Frida <3


Konditionsträning

Konditionsträning blev det idag för Gustavs del. Massa galopp i snön helt enkelt, skönt och nyttigt! Jag tror det uppskattades av Gustav iallafall. Fick ju ställa in gårddagens ridning då min kropp helt enkelt sa ifrån.

Men idag kom vi ut i snön, äntligen. Han höll sig väldigt bra på backen idag! Har inte så mycket mer att skriva om idag. Imorgon blir det dressyr, lösgörande i ridhuset sen hoppning på söndag. Ni får helt enkelt nöja er med veckans blogg inlägg här under idag :) Hittade en liten grej, underhåller mig (och er?) med den sålänge hihi

Bjuder på en liten kort och tråkig film på våra fega valacker hihi
VAD VÄLJER DU?

Säkerhetsväst - Utan säkerhetsväst

Skandinavium - Globen

Instoppat hår i hjälmen - Utsläppt, dock i tofs eller knut.
 
Kingsland - Equiline

Större variant på häst - Nättare variant

Hoppa inne - Hoppa ute

Ridstövlar - Skor och chaps

John whitaker - GPA

Malin Baryard - Meredith Michaels Beerbaum

Flyinge - Strömsholm

Hoppa en lägre klass och vinna - Hoppa en högre klass med sämre resultat 

Vanliga skydd - Teknikskydd

Achenträns - Pullarträns

Tränsbett - Kandar

Ridhus - Ridbana

Hoppsadel
- Dressyrsadel

Gräs - Grus

Meeting - Endags tävling

Ute box - Inne box

Transport - Hästlastbil

Unghäst - Läromästare

Regional - Lokal

Lösdrift- Inte lösdrift

RG - Anna scarpati

Halm - Spån, beror på..

Vit häst - Fux

Kortklippt man - Lång man

Vnter - Sommar

Träna på bana - Rida ut

Hööks - Horze

Pessoa - Pelham

Veredus - Eskadron

Sporrar - Spö

Anky van grunsven - Isabell werth

Tävla ponny - Tävla häst

Dressyrsadel - Barbacka

Tredelat tränsbett - Tvådelat

Brun utrustning - Svart utrustning

Pessoabett - Kimblewick

Nätt häst - Grövre häst

Tävla - Träna

Teori - Praktik

Isabell - Skäck

Pigg häst - Lugn häst

Körning - Tömkörning

Lindor -
Skydd

Valack - Hingst

Travsport - Galopp

Arabiskt fullblod - Engelskt fullblod

Ryttarutrustning - Hästutrustning, omöjligt att välja!!

Nationellt - Internationellt

Rida för seger - Rida för att komma runt 

Dyr märkesutrustning - Mer för pengarna

Rolf-Göran Bengtsson - Meredith Michales Beerbaum

Titta på en bra film - Hästhoppning 

Shutterfly - Butterfly flip

Kingsland - Pikeur

Bädd - Inte bädd

Regional - Nationell

Helskodda - Halvskodda

Het häst - Normal häst

Sto - Valack

Hästgård - ''på en klubb''

Martingal - Utan martingal

Liten häst - Stor häst

Svart kavaj - Blå kavaj


puss tess


Veckans blogg v.2

Veckans blogg vecka 2 - formone.blogg.se

Louise är en helt underbar människa och lika underbar bloggerska! Louise är en vän till mig som jag starkt känner för. Hon och jag har haft ungefär lika mycket otur med våra små hästar. Louise är så otroligt stark! Hon tacklar alla motgångar, sjukdomar och skador som alla önskar att dom kunde.

I hennes relativt nya blogg får vi läsa om hennes vardag, så som arbete och tiden tillsammans med hennes vackra skimmelvalack Ember. Trots att bloggen är ganska nystartad är det en blogg jag älskar att läsa. Louise skriver bra diskutionsfrågor, tar upp olika ämnen och frågar och är verkligen duktig på att skriva!

I mina ögon är Louise en av dom jag ser upp till. Hon är snäll, stark och fantastisk som hästmänniska! Hon blir veckans blogg då jag tycker fler ska läsa hennes blogg och framför allt för att  hon alltid kommentarer snälla saker och ger possitiva puschningar i ryggen! :)

Jag hittade Louise blogg genom hennes bilddagbok.puss tess


Läsarfrågor

Hur går det för Billy? :)
- Superkul att den frågan kom upp! Jag mailade faktiskt Amanda häromdagen och frågade hur allt stod till och fick ett supersnabbt svar tillbaka, som uppskattades!

Hon skrev bland annat att allting går super med Billy! Dom satsade 2009 på att träna och utveckla honom inom dressyren där han tydligen gjort underverk! Enlig en tjej som hjälper henne (vet inte om det är en tränare, men tror det) så vill hon ha upp honom i storhästklasserna, för det är där han hör hemma. Dom ska börja planera lite tävlingar nu för 2010.

Det var sååå kul och få det mailat, blev så himla glad! Saknar ju den lilla ponnyn och är så glad att han hamnade där han hamnade. Att det blev så bra att han hamnade hos någon som inte bara vill tävla utan träna, som är det absolut viktigaste, speciellt för Billy! Förhoppningvis kan jag åka och hälsa på honom nu efter Thailand, hoppas verkligen det! :)


Vart har du din häst uppstallad?
- Denna fråga har jag svarat på massa gånger. Men jag står på Örminge Gård, Vikbolandet. Bra stall, bara 5 boxar och nära till VRFs ridhus!


Ska du till Thailand?
- Fick frågan nu som kommentar i detta inlägg, men tänkte ja kunde klistra in den o svara med en gång! Yes box, ska till Thailand :) Åker den 13 feburari och kommer hem natten/morgonen 1 mars. Ska bli heeelt underbart! Dock är ju jag superduper flygrädd så längtar inte speciellt mycket till själva flygresan som tar ca 12 h, usch! Men har ju min fantastiska pojkvän med mig, så ska nog gå bra!Om du fortsätter låta han gå bakom och släppa bakbenen kommer du snart inte ha ngn häst kvar!!!!
- Oj, så arg man kan bli. För det första tycker jag det är jättetråkigt att du väljer att vara anonym och att du blir så fruktansvärt frustrerad över någonting som egentligen inte alls rör dig. Men för att svara, självklart tänker jag inte låta honom gå så bakom lod som han gör ibland - vi jobbar på detta. Släpper bakbenen, det gör han mycket sällan! Varför han hamnar bakom lod är för att han tycker arbetet är jobbigt, som vilken annan unghäst som helst. Men sen vi köpte dressyrsadeln har han fått en mycket trevligare form och jobbar med bakbenen mycket, mycket bättre! Så du behöver inte oroa dig tror jag :) Jag gör mitt bästa ridmässigt och tränarna hjälper mig så gott dom kan, så han ska snart gå i "den perfekta formen" han också, han är ju trots allt bara bebis!


Sofia din fråga svarar jag inte på här, för den har inget med bloggen att göra. Så du får ditt svar via mail!

puss tess


Ponnyakuten

Oh jag är kärat ner mig i ett nytt program! Det heter Ponnyakuten och handlar om åtta stycken barn som har egna ponnier och alla har olika problem med sin ponny. Dom ska under två veckor vara på ett ridläger hos Tobbe Larsson. Där ska dom bo själva, allihoppa tillsammans och även ha ett eget ansvar för sin ponny så som skötsel och träning. Barnen kommer att få individuell hjälp med sin ponny, sjukt kul! Problemen är allt ifrån transporträdd ponny, ponny som vägrar att hoppa till ponny som är ouppfostrad, väldigt intressant blandning!

Och om jag har fattat rätt så sänds Ponnyakuten på söndagar i SVTB kl 19.00. Du kan också se programen via SVT-Play (klickbar länk nedan). Verkligen ett program jag tycker hästfolk ska se! :)


PONNYAKUTEN, avsnitt 1.puss tess


Tråk väder

Jahopp. Idag sprack min planering, igen! Det är ju för tusan helt omöjligt att planera ett schema när vädret inte vill samarbeta! Skulle ju som sagt ha varit ute och galopperat i snön idag, men neej. Världens busväder här, dimmigt så man knappt ser 10 meter framåt och blåsigt - inget bra väder för att vara ute och galoppa på en snöfylld åker nära en väg.. Så fick planera om, igen.

Traskade upp till ridhuset med lilleman och fortsatte på samma spår som igår. Alltså i dressyrsadeln. Idag var han mycket bättre, mer avslappnad redan från början och inte alls lika tjaffsig i munnen. Det är så typiskt att det ska vara så när ingen kan vara med och filma! Hur som helst, jobbade mycket på bågar, serpentiner och volter. Duktig kille idag! Imorgon måste vi ut och galoppera, orkar inte ridhuset imorgon också..

Idag har jag såå ont i min stackars kropp! Fruktansvärd träningsvärk, kan knappt gå haha. Förstår nu varför jag valde hoppning och inte dressyr som sagt, fy bubblan så jobbigt och ont i kroppen man får av och rida i dressyrsadel! Märker verkligen med en gång att dom musklerna inte är vana att arbeta. Men förhoppningsvis blir jag kung på de om ett tag ;)

Nu blir det duschen, sen ska jag på DUS möte..Puss tess


Läsarfrågor

Du vill ha en mer färdig häst? Vill du ha Samantha då?
- Ja, jag skulle jättegärna vilja ha en mer färdig häst, absolut! Samantha var ju helt klart min typ av häst och vi verkligen klickade, kom riktigt bra överrens. Men med mer färdig häst kanske jag menar en häst som har lite fräscha meriter upp i 1,30m iallafall. Sen kostar ju dessa hästar en förmögenhet så det är ju bara en dröm! Jag blev ju erbjuden att köpa Sami när hon var till salu, men hade tyvärr inte pengarna då. Jag tycker dock att hon verkar ha fått en ny toppenägare så glad för hennes skull! Men skulle ja ha pengarna - absolut skulle jag vilja ha Sami!


Älskar kentaur! Vilken modell är det?
- Jag är ganska säker på att det var en Kentaur Athen. Trivs bra i den änsålänge :)


Tycker Gustav har blivit lite biffigare?
- Absolut! Vintervilan och fri tillgång på ensilage var nog bra för honom denna vinter. Dessutom har han vuxit i sin kropp mycket bättre nu och med mer styrka och träning tror jag han kommer bli ännu biffigare! Som en riktig dressyrhäst ;)


Vet ni vad det va som hände med Cassiopeia? Vet ni varför hon dog?
- Eftersom vi inte gjorde dom obduktion kan vi inte få på papper vad som hände med henne. Men vi och veterinärer tror att hon fått en hjärnblödning alternativt en inre blödning som gjorde att hennes hjärta helt enkelt stannade. Enligt veterinär tror dom att detta hände pga hennes snabba växt och det gjorde att hennes blodkärl och nerver inte hann med och sprack helt enkelt..


För fan Klintestam, läng lädrerna två hål och sätt dig ner. Visa dressyr****** i dig nu ;) Jag har sett dig tidigare i dressyrsadel, jag vet att du är ämnad för det!
- Hörredu Pontus, när jag sitter ner i sadeln har jag inte ens fötterna i stigbyglarna - så de så! hihi ;) Så småningom lovar jag att länga lädrerna och visa vilken stjärna jag egentligen är i dressyrsadeln hihi


Jag har en liten sak jag undrar över, vad var det som du fastnade vid när du provred Gustav? Vad var det som gjorde att du köpte han? Eftersom du ev ska sälja han nu så tänkte jag att det måste ju vara nått du fastnade för när du köpte han, å om det inte finns kvar hos han?! Fast det är ju alltid svårt att köpa häst särskilt unghäst, man vet aldrig vad man får.
- Bra fråga men jag vet faktiskt inte. Tror det var att jag tyckte det fanns potential i honom och att det kunde bli en rolig utmaning och se vad som blev av honom! Dessutom fick jag ju honom lite till "kompis-pris" som gjorde att vi kom undan billigt. Han var ju en trevlig häst och jag har ju sett honom mer eller mindre hela hans liv, så kanske va det som gjorde att jag fastnade för honom. Ska jag vara ärlig kändes de inte 110% på provridningen och han var inte alls de jag tänkt. Men jag tog honom väl helt enkelt som sagt som en utmaning, ibland kan de bli bra - ibland inte. Det är ju som du säger. När man köper unghäst är de ju lite som att köpa grisen i säcken så att säga, man vet inte riktigt vad man får och vad som blir av de..


puss tess


Dressyrtjafs

Idag var min kära vän Bilinda med i stallet, puss på henne! hihi vi traskade upp till ridhuset med Mr. Gustav. Min veckoplanering blev lite åt skogen denna vecka, den kommer inte alls se ut som jag skrev.. Hur som helst, red i nya sadeln idag. Vi var fruuktansvärt osams i början jag och lillprinsen! Han skulle bara slå upp huvudet, gå emot bettet och sparka *morr* Men mot slutet blev vi sams och han kunde faktiskt slappna av och jag kunde arbeta ordentligt, kändes skönt att avsluta på ett bra sett. Billis var snäll och filmade lite i slutet så film kommer nedan.

Nu måste jag skärpa mig med min egna ridning. Igår ställde jag in ridningen pga ont i kroppen och tandvärk och idag kände jag av smärta i ryggen som gjorde att ridningen inte blev 100%, vilket inte är bra. Borde börja träna på gym igen, min kropp orkar verkligen inte..

Hur som helst, imorgon blir det galopp i snön och på torsdag testar vi dressyrsadeln igen! Nu till filmen. Var snälla med kommentarer, kom ihåg att det är första gången för mig & Gustav i dressyrsadel hihipuss tess


Cassiopeia

Idag, den 11 januari 2010 är det 11 månader sedan du försvann. Därför tänkte jag berätta om den häst som gör mest ont i hjärtat att berätta om. Hennes namn är Cassiopeia, mitt hjärta, min andra halva. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det vi hade, om alla dagar, om alla minnen och om dagen du försvann, om känslorna och livet efter.. Men jag ska försöka göra det kortfattat.. Det är med tårar i ögonen detta skrivs..Efter att ha lämnat min lilla ponny i Stockholm hos sin nya ryttare, i mitten på juni, var det dags för mig att leta storhäst. Jag var ganska klar med att jag ville ha en unghäst, helst en valack efter Quite Easy, tre eller fyra år, på max 165cm i mankhöjd och den fick absolut inte vara skimmel – detta var mina krav. Men efter att ha provridit ca 15 hästar, åkt över 500 mil så insåg jag att krav egentligen inte är någonting du kan ha när du ska köpa häst. I alla fall inte så stora krav som jag hade just då.

Den 23 juli 2007 hamnade vi i Falköping för att titta på ett treårigt sto efter Feliciano, skimmel. Annonsbilden var långt ifrån smickrande och tilltalande och jag ville absolut inte kolla på hästen. Men min far ville annat och tur var väl de. Jag hann bara gå in i stallet, se ett ljust huvud, höra en låg gnäggning och så var jag kär. I stallgången stod hon, Cassiopeia och henne skulle jag bara ha! Redan efter att ha skrittat ett halvt varv kände jag att detta var rätt. Känslorna blev mer och mer starka desto längre jag satt kvar på ryggen – Jag har nog aldrig känt mig så säker som just då. Vi bestämde oss på plats och en veterinärbesiktning skulle bokas.

Den 9 augusti 2007 stod jag ytterligare en gång på en gård i Falköping. Denna gång som hästägare till det lilla treåriga stot, jag för två veckor tidigare, blivit förälskad i. Hon var en prinsessa att lasta in i transporten, under hela vägen hem stod hon blixt stilla, flera gånger funderade vi på om hon verkligen stod kvar i lilla lådan bakom bilen. 3½ timme senare, hemma i Norrköping fick jag lasta ut min, bara min, egna första storhäst, aldrig har jag varit så lycklig. Det lilla skimmel stot hade gjort mig helt förälskad, hon var allt de jag inte skulle ha –men hon var perfekt!

Vår första tid ihop handlade mest om grunder och en hel del bus. Trots att Peisan bara var tre år och knappt riden var hon alltid en ängel. Försökte aldrig ha av mig och var fruktansvärt lättlärd! Jag var som ett litet barn på julafton och bara längtade tills hon blev fyra så jag skulle få visa upp henne på tävlingsbanorna. Alla som träffade denna lilla prinsessa blev helt förälskade. Jag vet ingen häst som blivit så bortskämd med godis och kärlek som min lilla flicka.. Hon visste precis hur hon skulle göra för att charma..

Tyvärr blev inte lyckan långvarig, redan under vintern 2007 kunde jag känna lite ömhet i hennes ben. Hon fick vila hela december månad och sedan var det dags igen efter årsskiftet. Vi gjorde två träningstävlingar under februari på hemmaklubben. Debuten på 50cm och därefter en 70cm klass, självklart var hon felfri båda gångerna! I slutet på mars åkte vi iväg på en pay and jump, vi skulle debutera 90cm! Men hon var inte sig själv, hoppade inte upp sig och hade inget sug mot hindrerna – trots de fanns de ingen som helst tvekan på att stanna. Hon gav sitt bästa och ville väl, tyvärr med två nedslag. Det var nått som inte stämde.

Dagen efter fick vi svar på allting. Hon var halt. I över 6 månader kämpade vi med en hälta som veterinärerna inte kunde fastställa varifrån den kom. Dom röntgade, böjde, masserade, dom gjorde verkligen allting dom kunde, utan framsteg. Men efter 6 månader var hon frisk! En veterinär kunde konstatera att hon varit halt pga sin otroligt snabba växt. Hon hade växt från 164cm till 174cm på mindre än ett år, något som hennes rygg, ben och muskulatur tagit stryk av och därav belastat sina ben alldeles för tungt.

När hon väl var frisk fanns det ingenting som kunde stoppa oss! Hon var en helt annan häst på träningarna, hon hoppade allt, hon gjorde varenda dressyrsteg rätt, hon var klockren. Tränarna förälskade sig och gång på gång fick jag höra ”hon kommer gå de högsta klasserna”, ”denna häst är fantastisk, ta vara på henne”. Jag var förälskad i min stjärna! Självklart hade vi våra dagar när vi var allt annat än sams och dagar då jag bara ville sälja henne. Men innerst inne var hon den enda rätta och i slutändan kunde jag aldrig vara sur på henne.

År 2009 kunde inte börjat bättre än va de gjorde. Den 4 januari gjorde vi tävlingsdebut lokalt och självklart felfritt. Detta var den lyckligaste dagen på mycket länge och allting kändes så rätt. Helt plötsligt kunde vi börja planera och träna inför en tävlingssäsong jag längtat efter sedan 2007. På träningarna flög hon över allt, det spelade ingen roll om hindret låg på 50 cm eller 1,30m hon älskade det hon gjorde. Vi gjorde flera träningstävlingar och pay and jump upp till 1,20m och mer eller mindre var hon alltid felfri. Hon hade några rundor som inte var det. Men hennes kämparglöd var oslagbar!!

Februari fortsatte lika bra som januari, tisdagen den 10e var det hoppträning uppe på VRF. Peisan var stark, pigg och helt i gasen – jag var helt tvärtemot. Men, hon älskade hoppningen och hennes glädje spreds sig. Utåt var jag besviken på att hon var så busig och mer i luften än på marken, medans jag inombords var så himla lycklig över att hon gjort allt så bra. Efter den träningen pussades vi länge i boxen, hon var alltid bortskämd med att få massa pussar och godis efter träning, denna dag var inget undantag. En sista god natt puss och dom tre små orden, ja älskar dig innan vi skiljdes åt för denna kväll.

Onsdagen den 11e februari kl 09.00 släppte jag ut Cassiopeia i hagen, precis som vanligt. Och precis som vanligt så var det full galopp och flera bockningar direkt när hon kom ut, hon såg så lycklig ut. En puss och en morot hann vi med innan det var dags för bus. Samma dag kl 15.00 kom samtalet ingen hästägare vill ha.. ”Hon ligger i hagen, ja tror inte hon andas!” I den sekunden satt jag och min pappa i bilen, 100m ifrån stallet. Jag minns inte själv vad som hände efter den sekunden, efter det samtalet. De enda jag minns är att de kändes som hjärtat stannade.

Tydligen hade jag kastat mig ut från bilen, sprungit ut till hagen och bara skrikit ”NEJ”. Jag vet att när jag såg henne ligga där brast allt. Jag minns precis hur hon låg, precis hur hon såg ut, precis hur hon kändes, precis hur hon luktade, jag minns precis just det ögonblicket i detalj. Jag satt bredvid henne, smekte hennes vackra ansikte och bad henne att ”snälla hjärtat, lämna mig inte” gång på gång. Men allting var redan försent..

Jag minns hur vi satt där i timmar, jag minns hur jag satt och pratade med henne som att hon fortfarande fanns kvar, jag ville inte lämna henne och de sista ja ville vara att acceptera att hon var borta. Den 11 februari förvandlades plötsligt till en mardröm, till en dag då jag bara ville gräva ner mig själv och försvinna. Varje månad den 11e slits en liten bit från hjärtat bort, varje månad den 11e stannar allt och den enda jag kan tänka på är den lilla gråa flickan som alltid mötte en med en gnäggning och öronen spikade framåt. Aldrig kunde jag ana att dom där pussarna och dom där tre orden den 10 februari skulle vara sista gången jag sa de till henne, och hon hörde - vid liv..

Vi fick 1 år, 6 månader, 2 dagar och tretton timmar tillsammans.. Jag minns Cassiopeia med glädje, mycket kärlek och enormt mycket lärdom. Jag önskar dock att vi hade fått mer tid tillsammans, mer kärlek, mer glädje och mer lärdom. Jag hoppas du har det bra nu och att du tänker på mig ibland och att du minns de vi hade – jag gör det varje dag.. Och jag önskar att jag hade tagit vara på dig bättre. Att jag hade talat om för dig  varje dag hur mycket jag älskar dig..


11/6-2004 – 11/2-2009
Du var för ung, för bra och för vacker för denna jord
Vila i frid min älskade prinsessa
Jag älskar dig
Time, sometimes the time just slips away
And you're left with yesterday
Left with the memories
I, I'll always think of you and smile
And be happy for the time I had you with me
Though we go our separate ways
I won't forget so don't forget
The memories we made

Please remember, please remember
I was there for you and you were there for me
Please remember our time together
When time was yours and mine
And we were wild and free
Please remember, please remember me

Goodbye, there's just no sadder word to say
And it's sad to walk away
With just the memories
Who's to know what might have been
We leave behind a life and time we'll never know again

Please remember, please remember
I was there for you and you were there for me
And remember Please remember me
Please remember, please remember
I was there for you and you were there for me
Please remember our time together
When time was yours and mine
And we were wild and free
Then remember, please remember me

And how we laughed and how we smiled
And how this world was yours and mine
And how no dream was out of reach
I stood by you, you stood by me
We took each day and made it shine
We wrote our names across the sky
We ran so fast, we ran so free
I had you and you had me
Please remember, please remember
Please remember me ..

 


Veckans planering

Veckans planering, eller veckans schema för Gustav ser ut som följande:


Måndag: Jogging 30 min

Tisdag: Ridning i snön 30 min

Onsdag: Galoppövning

Torsdag: Vila

Fredag: Markarbete 30 min

Lördag: Skogen

Söndag: Hoppning


Skulle åkt till Linköping på Pay and Jump på söndag, men skippar det. Vi har knappt tränat nått och precis kommit igång. Kanske åker sista januari istället, beror på. Men denna gång struntar jag i de, hoppar lite hemma istället!

puss tess


Snöridning

Under lördagen fick Lilleman vila och vara ute i hagen hela dagen. Jag tror han uppskattade det eftersom han bara fick vara ute under 1h under fredagen.

Söndagen bjöd dock på snöridning! En riktigt taggad Gustav behövde galoppera av sig lite och bästa stället att göra de på, är i snön, för där orkar tottopollehest inte att bocka lika mycket hihi Naevars men han var duktig. Gjorde några bus och nått försöka-ha-av-matte-språng, men jag satt faktiskt kvar! Var inte så mycket arbete med honom, mer än försöka få honom att jobba avslappnat i trav och galopp. Han tyckte nog att det var lite jobbigt, för det var med tunga steg vi skrittade hem sen hihi.

Förhoppningsvis blir det lite fint väder i veckan så jag kan fortsätta rida i snön. Superbra träning för styrkan och konditionen. Och det är precis vad Gustav behöver. Ni ska få en veckans planering också, den kommer i nästa inlägg. Förövrigt då, så var mamma med idag och fotade och filmade, supersnällt! Tyvärr var det inget toppenväder när jag red så bilderna är lite gråa och tråkiga, men ni får stå ut!
puss tess


Sadelutprovning

I fredags var det äntligen dags för sadelutprovning. Dagen började dock med att Gustav fick nya fina skor på fötterna, denna gång med snösulor under så vi kan rida i snön. Gick bra, han har lite taskig balans fortfarande och tröttnar efter två fötter, men han lär sig och enligt Lasse var han mycket bättre denna gång! Superkul att höra dessutom att han tycker Gustav är en jättetrevlig häst att ha och göra med, väldigt social - vilket han faktiskt är!

Efter skoningen fick han springa av sig lite i hagen i en timme, sedan var det dags att åka. Vi var faktiskt lite nervösa inför resan. För det första så var det länge sedan han åkte transport, så han kanske inte alls ville gå in. Och för det andra så var det första gången han skulle åka så långt! Men han gick på transporten med en gång och stod stilla under hela resan, mycket duktigt! Vi var alltså på Sharpman i Mjölby - toppenfolk där!

Han hade lite bråttom ut från transporten som vanligt men det gick bra. Själva sadelprovningen gick mycket bra! Han skötte sig bra, för at vara Gustav! Några bocksprång och försöka-ha-av-matte-språng vart det också. Min sadel, som jag haft sedan Peisan, en brun Prestige Versaille låg faktiskt bra på honom. Behövde bara lägga under en Mattes padd för att höja upp den lite i fram. Denna sadel kommer han att växa i och den är superbra för hans  korta rygg. Så det var skönt, behövde inte köpa någon ny sadel där alltså.

Dock så passade vi på att prova ut en dressyrsadel också. Även här hade vi supertur! Den första och den billigaste sadeln passade, hurra! Självklart blev det en brun fin, dock begagnad sadel. Sadeln är en Kentaur, 17½", provade att sitta lite i den och jag sitter helt okej. Dock var G jättespänd och skumpig när vi provade så kunde inte sitta ordentligt. Men denna duger åt oss sålänge!! Blir en provtur i den på måndag!

Passade även på att köpa ett nytt schabrak till nya sadeln, eftersom jag inte har några dressyrschabrak som passar hihi. "Självklart" blev det ett Equiline, beige grund med ljusblå passpoal och brunt kantband. Matchade sadeln skitsnyggt! Bilder här under sedan.

Hemresan kändes dölång! Men Gustav var snäll och supertrött, han somnade gott när vi kom hem (19.00). Själv fick jag skynda mig hem, äta och göra mig iordning för en superhärlig utgång med dom allra bästa!!


Kentaur dressyrsadel


Prestige Versaille hoppsadel


Equiline dressyrschabrak, närbild

puss tess


Läsarfrågor

Läste att du tror sadeln ligger fel. Går ju inte att se på film egentligen men den ser ut att hamna långt bak? Men som sagt, det kan man inte avgöra på film. Vad har du för sadel nu? Om du fick välja helt fritt, vilken skulle du helst vilja ha? :)
- Nu hade jag turen att den inte låg så illa som jag trodde. Jag behövde bara lyfta upp den lite med en Mattes padd. Men du har rätt - den gled bak litegrann, blev bättre med padden. Nu har jag en Prestige Versaille. Oj, en Equipe eller Butet kanske, men de kommer aldrig att ske!


Vad är det för har för sadel nu? Ska du sälja den andra då?
- Jag har som sagt en Prestige Versaille och den kommer inte att säljas sålänge den ligger bra på G.


Ska du sälja Gustav?
- Troligtvis ja.


Varför ska du sälja honom senare?
- Jag känner att vi inte riktigt passar ihop. Dessutom är jag lite sugen på nått mer färdigt. Jag har också haft mina funderingar på om G verkligen passar som hopphäst då han är ganska tittig. Men vi får se i framtiden..


Kan du inte lägga in gammla filmer på dina gammla hästar? som ginne och dom där?
- Jag har inga gamla filmer på Ginne, inte på datorn iallafall. Kan se om jag kan försöka fixa de. Kan iallafall slänga upp lite filmer på dom andra.

Läsarfråga

Hej, ett litet tips: Prova att rida fram lite mer i galoppen så han kommer igång. Det ser ut som han tycker det är jobbigt att gå så pass samlad och "tjafsar" lite för av den anledningen. Om du låter han gå fram lite mer ett tag till tills han orkar mer tror jag det blir bättre :) Du har en jätte fin häst, lycka till! Kram
- Tack. Det är faktiskt så att jag låter honom galoppera framåt, kortar honom ingenting - då han inte har styrka för det än. Strax efter att vi stängde av filmen stod jag fortfarande i lätt sits, släppte handen och smackade på som tusan. Han var fortfarande mer upp än fram. Tyvörr har han kommit på att han lättare kommer undan arbetet när han gör så och är helt enkelt lat. Det är ett sätt att komma undan. Men självklart galopperar jag honom framåt!


Satsar du på falsterbo? :)
- Nej. Gustav kommer aldrig hinna bli klar o mentalt redo till FHS iår. Dessutom har dom väl gjort om reglerna nu så du måste va färdigkvalad innan juni o kvalen måste skett utomhus? Kanske har fel, men vet att folk har nämnt det. Så nej, inget Falsterbo för honom. Har jag dock kvar honom (av nån anledning..) så är målet Breeders till hösten!!


puss tess


Veckans blogg v.1

Nu är det dags att dra igång veckans blogg igen! Och jag börjar detta år med en nära väns blogg.Veckans blogg vecka 1 - dresssyrryttaren.blogg.se

Jennie Kristensson är en mycket nära vän till mig och enligt mig, en otroligt fin och bra hästmänniska. Jag har följt hennes hästliv mycket länge nu, redan från ponnytid upp till ridhäst där hon är nu. Idag äger hon den fina dressyrhästen Carlijo, en valack född 97 e. Blue Talk. 

I Jennies blogg kan vi läsa det mesta. Hon skriver om sin vardag, i skolan och i stallet. Hon är aktiv i diskutioner och flitig med kommentarer. Hon skriver om sin träning- och tävlingsplanering. Tips, idéer, hästarna och livet utan häst. Det bjuds även på vackra bilder och bra videoklipp - Allting samlat under ett och samma tak.

Jennie är också den stora anledningen till att min blogg är så fruktansvärt snygg och hela tiden blir snyggare! Det är nämligen hon som hjälper mig med allt vad bloggdesign heter, du är toppen Jennie!  Är glad att ha träffat denna goa skåning och hur jag hittade hennes blogg kanske inte är så svårt att lista ut?

Jennie är iallafall årets första veckans blogg. Puss på dig vännen!puss tess


Dagens ridning

Tyvärr blir det ingen film från dagens ridning. Mamma började jobba idag så jag var själv i stallet, dessutom glömde jag kameran hemma.

Gick upp till ridhuset idag igen. Planen var att arbeta honom lite extra trött så han inte är så bråkig imorgon när vi ska iväg. Började som vanligt efter promenaden, med 5 minuters longering. Sedan började jag arbeta honom i galopp nästan med en gång. Inte alls lika bråkig i galoppen som igår, fortfarande sparkig men klart mycket bättre idag. Övergick sedan till travarbetet och jobbade mycket på böjda spår och med halvhalter. Red på volter i olika storlekar, serpentinbågar och bågar överlag. I slutet försökte jag att flytta honom lite sidvärts för skänkeln och han fattade helt okej vad jag menade. Flyttade bara några steg på diagonalen halvt igenom.

Nästa vecka börjar förhoppningsvis träningarna ordentligt, vi behöver verkligen komma igång nu!

puss tess


Tävlingshets?

Okej, det blev ganska mycket reaktioner på mitt inlägg om tävlingsterminen VT-10, mycket negativa. (dock få kommentarer just på bloggen) Men vad jag inte riktigt förstår är hur folk inte kan läsa inlägget ordentligt innan det skrivs - jag hatar det! För ni kan inte påstå att ni läst de, ordentligt, när ni skrivit som ni gjort. De är helt okej för mig att ni kommenterar och de är helt okej att ha en åsikt och diskutera den, absolut. Sen har jag även läst en annan blogg, där detta tas upp. Och jag blir bara irriterad! För folk verkar inte förstå att hästen är en egen individ och alla hästar klarar olika saker. Bara för att hästen går från 90 cm till 110 cm, kanske till och med 120 cm på ett år - Varför ska det kallas tävlingshets?!

För min del är det såhär..:

1. Jag har absolut ingen brådska med att få upp Gustav i klasserna, absolut inte. Planeringen som är satt är, ännu en gång, preliminär och mycket kan hända.

2. Om Gustav inte känns redo att tas upp i klasserna, gör jag självklart inte detta. Huvudsaken är ju självklart att han ska trivas, tycka det är roligt och inte behöva känna press eller osäkerhet under träning- och tävlingssammanhang.

3. Varför jag satt upp dessa eventuella klass-starter är pga att ha någonting att jobba fram emot. Detta är någonting som både jag och tränare gått igenom. Helst vill jag se honom starta 1,20 hoppning innan han säljs.

4. Att pressa en häst är någonting jag aldrig någonsin skulle göra. Skulle inte gå in i en 1,20 klass om hästen inte var redo för detta, never. (som tex. hade jag Sami i 6 månader innan jag starta 1,15 pga att de inte kändes helt ok i 110 innan, trots att hon innan hon kom till mig gått 100-tals 1,20 klasser). Jag vill helt enkelt att det ska kännas bra, både för mig och hästen!

5. Alla ryttare måste få sätta upp sina egna, individuella mål tillsammans med sin häst. För visst måste väl ändå ryttaren vara den som känner sin häst bäst?


Det var allt för mig om de. Har du någon mer åsikt, skriv gärna - utan att vara otrevligt negativ.Puss tess


Smak av ridhussand

Fy bubblan, idag har jag fått mig ett par riktiga fina ryck i ryggen. Gustav var hel tokig idag! Han var mer i luften än på marken, trodde vid flera tillfällen att jag skulle få smaka på ridhus sanden. Pojken var på tå redan under den lilla promenaden upp till ridhuset, lugnade ner sig under dom 5 första minutrarna i linan. Tyckte även han var helt okej i traven till en början. Visserligen fortfarande för mycket bakom lod, men vill hellre ha honom där just nu än uppe i mitt ansikte.

Började själva arbetet med att trava på volt över 3 bommar (1,15m emellan), i båda varven. Han skulle vara låg i nacken och rund runt innerskänkeln över bommarna. Gick bra, hittade en skaplig takt. Fortsatte sedan med galopparbetet. Efter x-antal varv med bock och bus kunde vi galoppera över dom tre bommarna (3m emellan). Även här var målet att ha honom rund och mjuk runt innerskänkeln. Gick super i höger, värre i vänster. Där var han mer i luften än på marken!!

Efter bommarna fick han skutta lite över ett räcke (70cm) bara för att testa lite. Första språnget var mycket fint, runt och mjukt, bra över också. Sen började han busa igen och det blev mindre koncentration på hindret. Gjorde några fina språng. Blir lite mer lydnad och gymnastik i helgen - tror han behöver de nu.

Avslutade passet med att trava av honom, hade en riktigt trevlig form just då. Så vill jag att han ska gå hela passet nästa gång! Bara jobba vidare..Puss tess


Läsarfråga

Nu får du inte bli arg eller så, för jag menar absolut inget illa. MEN är det inte lite mkt för en unghäst att gå från 90 till 120 samma år? Visst han är väl 05a (antar jag?) men vanligtvis brukar man väl bara gå upp en möjligtvis 2 klasser/år. Det verkar ju vara en himla fin häst du har så skynda långsamt :)

- Självklart blir jag inte arg, alla har rätt att yttra sig :) Jag tycker absolut inte att det är mycket. Allt är ju beroende på individen och allting måste planeras individuellt för varje individ. Men jag ser ingen anledning att rida runt på samma höjder, låt oss säga 90 - 100 cm, i ett helt år eller även ett halvår om hästen är redo för större utmaningar. Enligt mig tröttar de bara ut hästen och den blir istället lojj och tråkig - för det är ingen utmaning för den. Om hästen bara gör en 90 start och sedan går direkt på 100 cm och känns verkligen redo för sin uppgift. Varför ska jag då i flera månader rida på denna höjd och inte utmana och se vad hästen kan? Så länge hästen får gå upp i klasserna ser jag inget hinder. Sen kan det självklart bli bakslag - att man gått för fort fram. Men någongång måste man ju ta chansen och gå vidare? Om jag märker att G behöver mer än 3 starter i 100 respektive 110 cm så ska han självklart få starta fler gånger på den höjden! Så länge hästen är possitiv och gillar det den gör så tar jag den chansen..puss tess


Tävlingstermin VT-10

Som sagt så är det jättesvårt att planera min och Gurras tävlingstermin eftersom jag inte vet hur framtiden riktigt ser ut. Jag vill massor - men är rädd att G inte riktigt vill / kan / är redo för samma sak.. Men änsålänge ser den ut som följande!Självklart kan mycket ändras. Eller rättare sagt, mycket kommer att ändras. Men man måste lägga upp en preliminär planering så man vet vad man tränar för. Jag ser iallafall fram emot att få komma ut på tävlingsbanan igen, men vem vet. Jag kanske ångrar mig redan efter första starten ;) hihi


puss tess


Frisering

Idag stod det frisering på schemat för Gustavs del. Rakade av honom all monsterpäls, han gick från att vara grå-svart till att bli vit. Tänk att rakning kan vara så mycket bättre än ett bad ;) Han blev fin, dock tycker jag att maskinen gör honom randig, tur att han inte ska ut och tävla imorgon så det syns sådär superväl. Till nästa rakning blir det att försöka skrapa ihop till en ny maskin, denna sjunger på sin sista melodi just nu. Hur som helst, han var lika snäll som vanligt, bara bakbenen han är lite känslig på. Passade även på att rycka manen, kortade upp den och tunnade ut den ganska rejält.

Imorgon blir det markarbete i ridhuset. Tänkte släpa fram lite bommar som han får jobba över, måste komma igång lite ordentligt nu. Har börjat kika lite på tävlingsterminen, lite svårt att lägga upp nån direkt plan med tanke på hur våren ser ut för våran del. Men lägger upp ett inlägg om den preliminära tävlingsterminen snart!

Bilder på hur Gustavs "makeover" blev, kommer imorgon. Var för mörkt för att fota bra bilder idag.
Puss tess


Läsarfråga

Jag har läst din blogg ett bra tag och för nåt år sen frågade du vem vi tyckte var sveriges snyggaste ridkarl,
men vad jag minns fick vi aldrig veta vem du tycker är snyggast.. Så, vem är snyggast enligt dig?
- Hm, jag tror jag svarade på den? Men ärligt talat minns jag inte själv svaret hihi. Jag vet ingen direkt snygg ridkarl i Sverige faktiskt, men den första som ploppar upp sådär i huvudet är Alexander Zetterman, så får väl säga honom? hihi


När fick du Tretorn stövlar?
- Mina älskade föräldrar överraskade mig med dom på jul, bästa mamma och pappi! hihi Jag tycker inte dom är snygga, men dom är otroligt sköna att rida med!! Så nu är jag ägare till ett par bruna :)


Med lite längre hals o lägre nacke kommer han bli jättefin, gramanen verkar skapa väldigt mkt spänningar på honom om man tittar på första filmen. Är han kollad i munnen, verkar så orolig?
- Gramanen har jag enbart efter att han har vilat då han gärna små ställer sig och kastar med huvudet. Gramanen ger då en lugnade effekt som efter 10min kan tas bort och vi kan få en harmonisk ridning. Ja, han är kollad i munnen, strax innan han ställdes av. Det ser toppen ut i munnen på honom :)


puss tess


Bocken buse

Idag var jag på det igen! En 15 minuters promenad upp till VRF's ridhus, as always. Superbra fram- och avskrittning förövrigt. Började med 5 minuters longering, precis som igår så han fick bralla av sig. Var mycket mer energi i honom idag. Sedan upp och hoppa i sadeln! Idag var det åtminstone inte så mycket tjaffs om hovarna skulle vara på marken eller i luften, han höll sig ganska bra på backen idag faktiskt. Traven var mycket bättre än igår, men han går fortfarande alldeles för mycket in med huvudet och kröker på nacken lite väl, trots att jag knappt håller i tygeln. Galoppen var sämre idag, antingen var det enbart uppåt, sparkar eller supergas framåt! Längtar så mycket nu tills träningarna kommer igång, känns som att det behövs om det ska bli någon ordning på den där lilla mannen..

Mamma var med och filmade idag också, så blir en liten film även idag :) Imorgon blir det vila och frisering för lilleman. Egentligen vill jag inte raka nu när det ska bli så kallt, men han är lurvig som en björn och svettas som tusan efter ett ridpass, så måste. Dessutom måste manen och svansen kapas och friseras till lite..
Ringde Sharpman angående sadel problemet och dom hade en tid över på fredag kl 15, super! Får se om vi kollar ut en dressyrsadel samtidigt. Hoppas dom hittar något som passar och att dom har en brun sadel hemma, vägrar gå över i svart och är så himla tråkigt att behöva vänta på leveransen, tar alltid sån tid.

puss tess


Första ridpasset

Jag vågade faktiskt sätta mig upp på Gustav idag. Men han var långt ifrån lika lugn som igår! Började med att longera honom i 5 minuter så han fick bralla av sig, en hel del spark och bockningar där. Hoppade sedan upp och fick under dom första 15min försöka få honom att gå framåt - utan att sparka. Samtidigt försöka hålla sig kvar i sadeln och få honom avslappnad. Glömt bort att det var så jobbigt att rida ;) hihi blev bara väldigt basic såhär första gången på en månad. Dom sista 10min kunde jag faktiskt rida honom ganska avslappnat i trav och galopp, han hade en helt okej form och bra tempo. Blev att böja, ställa och runda lite på volt sen fick de räcka för dagen.

Tyvärr ligger inte sadeln bra, så blir att ringa Sharpman imorgon och se om det finns någon akuttid. Dessutom fick jag ont i ryggen igen, så min sits är långt ifrån bra. Börjar undra om de kan va sadeln där också, tycker ja hamnar lite i stolsits..


puss tess


Igångsättning på 2010

God fortsättning på er. Hoppas alla hade en bra nyår, det hade jag! :)
Vet inte om det blev några direkt nyårslöften mer än det vanliga som mer eller mindre alltid bryts.. Typ börja träna ordentligt, äta bättre, sattsa mer på hästarna, sluta med godis osv osv. Ja, ni vet, dom där som alltid bryts som sagt! Det jag lovat många är att försöka hålla igång bloggen bättre och få Gurra ordentligt tränad, vi får se hur de går.

Idag, en början på det nya året, satte jag igång Gustav igen efter 1 månads vintervila. Kollade först och främst om han var ren, med tanke på den lilla skada han drog på sig innan jul. Det var han, var nog inte så illa som vi trodde. Började iallafall lite lätt med 5 minuter longering löst inspänt så han fick bralla av sig, ruuuligt sa han! Sedan 20 min tömkörning. Han var riktigt fin faktiskt, otroligt lugn för att ha vilat så länge som han gjort. Blev mest avslappnade arbete idag. Försökte få honom låg i nacken och ta ut steget, något han inte riktigt vill, eller rättare sagt ville innan vilan. Idag tyckte jag att det gick bättre. Ska ner mer, men det kommer. Imorgon blir det nog lite mer allvarligt, kan inte sega hur länge som helst! Om jag vågar kanske jag till och med sätter mig upp på honom en stund! Känner att jag fått tillbaka mitt sug lite igen.

Planering en vecka framåt ser iallafall ut som följande (kan ändras)!
Söndag: Tömkörning 20min ev. jogging 20min.
Måndag: Jogging 30min
Tisdag: Vila, frisering!
Onsdag: Lätt markarbete 30min
Torsdag: Tömkörning 20 min
Fredag: Skoning, vila.
Lördag: Lätt markarbete i snön 20min
Söndag: Skogen

Tror det blir lagom, får se hur mycket han orkar. Han blev ganska trött idag. Men 120min effektiv ridning + skogen ska han nog klara av :) Denna vecka är mamma ledig dessutom, så ska försöka få med henne och filma så mycket det går!

Filmen :)

 

puss tess