Acceptera Sporten

Jag vill börja med att säga att alla som var framröstade i årets jerringpris var alla värdiga vinnare, tack vare deras prestationer.

Någonting som jag förundras och irriteras över är hur människor, som inte är insatta i ridsporten, väljer att agera när tex Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriser 2011 igår. 

Istället för att glädjas åt en annan idrottare så väljer folk att skriva & säga saker som "Ridsport är ingen sport, de är en hobby", "Hellner var mer värd priset, jävla RGB", "Det var ju hästen som borde fått priset" osv. Statusuppdateringarna på facebook igårkväll var både barnsliga, patetiska, själviska och fullkomligt idiotiska.

Istället för att gå in och skriva "Grattis RBG, men jag höll på Hellner" så måste man trycka ner ridsporten rakt ner i botten på dagisnivå och skriva att hästen passar bäst på mackan. Kom igen, väx upp!

Vad folk som inte är insatta i ridsporten förstår är hur svårt det är att hitta den där hästen som har allt de där som krävs, viljan, kapaciteten, styrkan och modet för att klara dessa klasser - det står inte en Ninja La Silla i varje stall.
Att sen förstå hur svårt det är att ta sig upp i 1,60 klasser, rida internationellt, ta sig till EM och sedan rida dessa klasser felfritt, det kräver mer än folk tror. Och man måste inse att det inte heller bara är Ninja som tagit Rolf-Göran dit han är idag. De är hans skicklighet att ta upp flera hästar på samma nivå, så de är faktiskt fler än Ninja som är delaktiga i detta pris.


Att ta ett EM-guld, ligga 1a på världsrankningen och att vinna flera olika internationella klasser är så betydligt mycket svårare än vad en vanlig Svensk kan förstå.

Om det nu hade varit sådär enkelt som alla säger, hur kommer det sig då att inte fler ligger i världstoppen, rider 1,60 klasser, vinner var och varannan start och står med i tidningarna? Framför allt, om det är så enkelt - varför är inte jag där?

Att ridning kan se enkelt ut, de vet de flesta. Men hur många är det som vågar sig på det? Att sitta på ett stort djur som i grunden är ett flyktdjur och väger 600 kg och sen få den att lyssna på dig, få den att lita på dig - att göra saker som kanske inte i grunden är speciellt normalt. Att få detta djur att sammarbeta och följa dina instruktioner, hur många orkar detta och framför allt - hur många vågar?

Rolf-Göran hade kanske inte tagit detta EM-guld, eller legat på världsrankningen utan Ninja, Ninja hade kanske inte fixat detta utan Rolf-Göran.. I ridsport måste du vara två, två stycken individer som funkar ihop, som kan samarbeta, lita på varandra och vara ett riktigt teamwork. Hästen klarar inte av att hoppa 1,60 banor felfritt utan sin ryttare - Ryttaren klarar inte av att hoppa 1,60 banor felfritt utan sin häst.

Det funkar inte heller att sätta upp en duktig ryttare på en oduglig häst, eller en oduglig ryttare på en fantastisk häst. Det kan funka för en kort stund, men inte på EM nivå. I fotboll däremot kan du sätta in en oduglig spelare tillsammans med fem andra stjärnor - varför? De fem stjärnorna på plan backar upp den odugliga som i bakgrunden knappt syns, men de går. De funkar inte i ridsport!

Att sen vräka ur sig att "Hur långt och högt hade RGB kunnat hoppa utan sin häst?" och tro att det var smart sagt är skrattretande! Då frågar jag tillbaka, till er fotboll- och hockeyfans. Hur hårt hade Sedin kunnat skjuta pucken in i mål utan sin klubba? Hur hade Zlatan kunnat bli en sån bolltrollare och fantastisk fotbollsspelare utan sin fotboll och sina lagkamrater? Det är nämligen precis samma sak.

Jag tycker att det är otroligt stort att Rolf- Göran och Ninja har kommit så långt som de gjort och att Rolf-Göran igår vann Jerringpriset. Jag är stolt att hålla på med sporten Ridsport och jag är otroligt tacksam för att Ridsporten får visa hur stor den är och att vi faktiskt har på en Idrottsgala att göra! Och jag hade då aldrig gått in på facebook och klankat ner på någon annan människa eller sport bara för att min favorit inte vann..

På samma sätt som alla dessa fotbolls-spelare och fotbollsfan inte förstår hur stora prestationer Rolf-Göran gjort inom ridsporten, kan vi inom ridsport kanske inte riktigt förstå Sveriges landslags prestationer i fotboll. Vi kanske inte förstår varandras sporter och hur tufft de är i våra respektive sporter, men bara för de behöver vi inte slänga ur oss en massa skit. Ridsport är en sport - du må inte gilla de, men jag gillar inte skidåkning eller hockey - men tro fan på att det är en sport iallafall!

Lär er att acceptera varandra och deras sporter och för i helvete - Lär er glädjas åt andra!



Stort Grattis till Rolf-Göran Bengtsson till Jerringpriset 2011 !


Kommentarer
Postat av: Linda

Bra skrivet, så himla rätt!!

2012-01-17 @ 07:37:02
URL: http://lindabj.blogg.se/
Postat av: ida

Otrolig bra skrivet! kunde inte uttrycka mig bättre själv! du sätter verkligen fingret på "problemet".

2012-01-17 @ 07:54:26
URL: http://idashastaventyr.blogspot.com/
Postat av: Natta

Så jäkla klockrent skrivet! Satt bara och små skratta när jag läste, blir skitsur på folk som säger att ridning inte är en sport. Jag ser inte det vettiga i att sparka en boll i ett mål, men jag trycker inte ner dom för det.

2012-01-17 @ 08:44:26
Postat av: Lotta

Satt precis och tänkte på samma sak när jag läste igenom kommentarerna på aftonbladet. En skrev, "skulle vilja se RGB åka 3 mil på skidor eller springa 100m"

Vilket jag tyckte var skrattretande, för det skulle han nog klara, men skulle Hellner klara av att rida en 1,60 bana på EM då? Eller någon av de andra?



Alla är fantastiskt duktiga och självklart värda priset, men denna gången valde svenskafolket Roffe.



En stor skillnad jag märkt mellan ridsporten och tex fotbollen är att hur jävliga vi än kan vara, hur elaka och otacksamma så finns det en sak ridsporten har som inga andra har.. Det är att när någon ur ridsporten har möjlighet att bli hyllad eller lyckas, när vi vill ändra på nått osv. Då går vi ihop och blir enade. Elit som amatör, westernryttare som hoppryttare. Där står vi enade och stolta över personen, hästen eller saken ifråga. VI kämpar tillsammans och skillnaderna finns inte länge.

2012-01-17 @ 09:13:46
URL: http://hastfotografen.webblogg.se/
Postat av: Amanda

Håller helt med dig! Gissar att ingen ställer den klagande frågan: "Hur långt skulle Hellner kunna åka utan sina skidor?" När han vann årets manliga idrottare... Löjligt att klanka ner på andra av ren besvikelse, och du har så rätt! (y)

2012-01-17 @ 09:40:29
URL: http://amandajohannas.blogg.se/
Postat av: Malin Ö

JÄVLIGT BRA SKRIVIT TESS!

så jävla trött på alla som bara klagar på detta!

2012-01-17 @ 09:42:10
Postat av: Jennifer

Otroligt bra skrivet!! Jag har varit så otroligt förbannad över dessa oförstående människor som inte tycker att det RGB gjort är prestationer? Och att det är hästen som borde fått priset osv, precis det du tagit upp! Hade varit kul att skicka upp dom på Ninja och se dom hoppa en 160 bana med ca 20 hinder på EM. Hahaha, folk är så patetiska!

2012-01-17 @ 10:08:35
URL: http://jenniferbergstrom.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Otroligt bra skrivet!! Jag har varit så otroligt förbannad över dessa oförstående människor som inte tycker att det RGB gjort är prestationer? Och att det är hästen som borde fått priset osv, precis det du tagit upp! Hade varit kul att skicka upp dom på Ninja och se dom hoppa en 160 bana med ca 20 hinder på EM. Hahaha, folk är så patetiska!

2012-01-17 @ 10:09:10
URL: http://jenniferbergstrom.blogg.se/
Postat av: Daniella

Håller helt med!

2012-01-17 @ 10:15:41
Postat av: Erika

Bra skrivet!! :)

2012-01-17 @ 10:20:41
URL: http://ettahnia.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Så jäkla bra skrivet Tess!!!!! (snor texten och länkar hit på min blogg om det är OK, annars får du säga till :)

2012-01-17 @ 10:36:30
URL: http://vardagmedhastar.webblogg.se/
Postat av: Carro

Citerar en vän som skrev något väldigt klokt "Det är intressant att se hur provocerande Rolf-Görans pris är för många medelålders sportintresserade män. Tydligen får inte en idrott som domineras av unga tjejer räknas som sport..."

Jag är otroligt stolt över min sport, och rörd över priset igår som Roffe så värt förtjänade!

Snart så dör denna "hatiska" men mot ridsporten ut, (muahaha) och redan igår kväll VET jag att många svenskamedborgare fick upp ögonen mer över Rid-SPORT! :) Framtiden ser ljus ut för vår sport!

2012-01-17 @ 10:43:41
URL: http://silverbern.bloggagratis.se
Postat av: lina fyhr

Skit bra skrivit!

2012-01-17 @ 10:55:48
URL: http://linafyhr.devote.se
Postat av: Johanna

Bra Tess! Blir lika arg som dig över alla korkade kommentarer. Inte klankar väl vi ner på Zlatans guldboll? Eller Therese Ahlshammars pris? Vad ger dem rätten o gnälla på ridsporten? Likväl som att RGB har en häst, så har bröderna Sedin ett hockeylag o klubba, eller Hellner skidor. Löjligt och inte kunna acceptera ridsporten år 2012. Är man vuxen och inte kan tycka att det är roligt att en för många Svenssons "okänd" elitidrottare, vinner Jerringpriset, bör man fundera hur man själv beter sig innan man kläcker ur sig att "det är hästen som hoppar". Mer sånt här Tess! :)

2012-01-17 @ 11:19:06
URL: http://jgrundberg.blogg.se/
Postat av: Maria

Jättebra skrivet Tess, den där borde du faktiskt skicka in till NT :D

2012-01-17 @ 11:29:34
URL: http://maaariiias.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tillägg är att Ninja var nästintill "oridbar" när han kom till RGB. Okunnig, osäker och inte stabil.

Så utan RGB hade Ninja absolut inte varit där han är idag och dessutom har RGB tagit fram många många fler hästar genom åren än bara Ninja, MÅNGA!

2012-01-17 @ 11:45:57
Postat av: ida

Fan va bra skrivet!!! =) Jag satt också och läste FB och blev argare och argare, just bara för att folk inte fattar hur svårt det faktiskt är. Sen är ju faktiskt hästsporten väldigt stor, bara inte lika uppmärksammad som tex fotboll el hockey...

2012-01-17 @ 11:46:58
URL: http://himlahastliv.bloggo.nu
Postat av: Jenny

Jättebra skrivet! Blir också arg på denna missunsamhet och folk som inte förstår sig på ridsporten utan klankar ner på andra.

2012-01-17 @ 12:02:06
Postat av: Maja

Det är verkligen tråkigt, alla reaktioner. Men å andra sidan är vi nog rätt naiva om vi trodde att alla skulle buga och bocka, jag menar - ingen har någonsin gjort det förut.

Vi behöver bara vara tålmodiga, även om det är tufft ibland. Inga fula kommentarer eller åsikter kan stoppa denna frammach..! ;)

2012-01-17 @ 12:12:35
URL: http://majagoesirish.blogg.se/
Postat av: Malin

Håller med dej i varenda jäkla ord du skriver. Blir så otroligt förbannad på folk när man läser artiklar och kommentarer på dessa nu såhär efteråt...

2012-01-17 @ 12:33:28
URL: http://enhundradelssekund.blogspot.com/
Postat av: Sofia

Håller med dig helt o hållet.. Sååå bra skrivet.. Tycker som Maria skicka in till tidningen!!!

2012-01-17 @ 12:41:11
Postat av: Anneli Johansson - Bloggtävling i samarbete med Perfect Sit of Sweden

Snälla skicka detta till tidningen så alla ser denan text :)

2012-01-17 @ 13:02:01
URL: http://stallekekullen.blogg.se/
Postat av: Jennie

Bra skrivit Tess! :)

2012-01-17 @ 13:05:05
URL: http://jennikristensson.blogg.se/
Postat av: Nina

Du sätter verkligen pricken över i med din text! Jag tycker som flera andra, den här texten är värd att publiceras i tidningssammanhang!

2012-01-17 @ 13:15:02
Postat av: Rosie Lindgren

Såå himla bra skrivet Therese.. Snacka om huvudet på spiken. !!!

2012-01-17 @ 13:30:03
Postat av: Martina Edsman

Super bra skrivet, Men även vi som ryttare måste ta vårat ansvar att utbilda de okunniga. Och vi måste sjävla verkligen trycka att det är en sport. Vi tränar med våran häst 7 dagar i veckan. Vi ridar inte, VI TRÄNAR! Innan va accepterar att det är träning vi håller på med kommer inte några flera att acceptera att det är träning.

2012-01-17 @ 13:40:57
Postat av: Anne

AMEN!! Jäkligt bra skrivet!!!:)

2012-01-17 @ 14:27:26
URL: http://blupplan.blogspot.com
Postat av: Cissi

Ja så rätt du har! PiaLotta red RGB som en dröm men hur gick det sedan med nya ryttaren!? Nej det krävs en otroligt duktig ryttare även till en otroligt duktig häst :)

2012-01-17 @ 14:41:43
Postat av: Rebecka

Fantastiskt bra skrivet Tess!

2012-01-17 @ 15:23:01
URL: http://rebeckawersten.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Sjukt bra skrivet! Folk borde verkligen sluta klanka ner på vår sport...

2012-01-17 @ 15:23:08
URL: http://livparidskola.blogg.se/
Postat av: Anna

INSTÄMMER!!!

Med detta borde ju ridsporten få lite "upprättelse". Med den överlägsna segern så speglar väl det hur många som sliter med detta underbara intresse!! Jag tror att desom uttrycker sitt missnöje med att en för dem ganska okänd, otroligt duktig idrottsman har lyckats med denna prestation, säkert inte ens gjort sig mödan att rösta på någon av de andra kandidaterna heller... GRATTIS ROFFE och grattis Tess till Din fina blogg

2012-01-17 @ 15:29:47
Postat av: Ida

word!

2012-01-17 @ 15:50:37
URL: http://fjulla.blogg.se/
Postat av: Emilia

Så himla rätt allt du säger!!! Tycker precis som en annan skrivit: Du borde skicka detta till någon tidning

2012-01-17 @ 15:57:43
Postat av: Anonym

jag behöver lite hjälp. Det är nämligen så att jag inte kan släppa min häst i ridhuset. Då han inte låter mig fånga honom sedan utan hetsar bara upp sig. Jag vet inte hur jag ska göra.. Grejen är att han är jättelätt att fånga i hagen, han går bra att longera/tömköra i ridhuset men så fort man släpper honom lös och låter honom springa så vägrar han att komma tillbaka.

Har du några tips på hur jag kan jobba med detta?

(har ingen blogg, så vore jättesnällt om du ville svara i bloggen)

2012-01-17 @ 16:35:38
Postat av: Josefine

Så bra sagt! Håller helt med dig!

2012-01-17 @ 16:46:40
URL: http://josefineavander.blogg.se/
Postat av: Josefina

Otroligt bra skrivet, håller med Emilia!

You go girl!

2012-01-17 @ 16:49:50
Postat av: Tobbe

såå mkt brister i denna tex! Säkra din egen talsak innan du lämnar öppet mål för kontring?

2012-01-17 @ 16:53:51
Postat av: Forsell

Tycker att hästen borde fått priset och inte ryttaren...

2012-01-17 @ 17:09:13
Postat av: erika

Grymt bra skrivet! :)

2012-01-17 @ 17:15:15
URL: http://sandsnovatten.blogspot.com
Postat av: julia

Jättebra skrivet! :)

2012-01-17 @ 17:16:09
URL: http://julleduvet.blogg.se/
Postat av: Stina

Grymt skrivet!!! Har gjort ett inlägg jag med.. Läs gärna :-)

2012-01-17 @ 17:27:03
URL: http://sodressage.se
Postat av: Joss

bra skrivet! efter att spenderat dagen med att försöka försvara RGB och ridsporten är det riktigt roligt att läsa!

2012-01-17 @ 17:53:40
Postat av: Anonym

2012-01-17 @ 18:07:11
Postat av: Hanna

Klockren text! :)

2012-01-17 @ 18:55:34
URL: http://thirtyeight.blogg.se/
Postat av: Anonym

SUPERBRA!!

2012-01-17 @ 19:07:43
Postat av: Beatrice

Så jäkla bra skrivet!!!!:)

2012-01-17 @ 20:34:05
Postat av: Lina

Bra där!! I ridsporten är vi eniga, och delar inte upp oss i olika lag som "hatar" varandra. Och det där med hamburgare, fy fan så trött jag blir! Jag som jobbat i mataffär i 6 år säljer otroligt sällan hamburgerkött, och det är inte direkt i vanliga hamburgare de finns..

2012-01-17 @ 20:37:52
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Anonym

SÅÅÅ JÄVLA RÄTT TESS! bästa inlägget någonsin :)

2012-01-17 @ 20:43:39
Postat av: Malin

Riktigt bra skrivet. :)

2012-01-17 @ 21:16:32
URL: http://livetenligtmaalin.blogg.se/
Postat av: malin

sjukt bra skrivet! du skrev precis det som jag tänkt men inte kunnat formulera i skrift!

2012-01-17 @ 21:20:48
URL: http://mallizzp.blogg.se/
Postat av: Sandra - häst och vardag

Det där var klockrent! Jag kunde inte sagt det bättre själv, vill bara tillägga att inom ex hockey eller skidor så har inte klubban/pucken eller skidorna en egen vilja. DET HAR HÄSTEN! Får den plötsligt nog så kan den stanna. I ridsporten måste man inte bara jobba och träna sig själv, man är bara en hälft i ett ekipage och måste tänka på hästens kost, träning och välmående också! Tycker att de två negativa kommentarerna här över inte verkar ha läst texten, bara rubrikerna?

2012-01-17 @ 21:28:14
URL: http://sandraidahelena.blogg.se/
Postat av: Sandra - häst och vardag

Får jag kopiera texten, lägga på min blogg och länka dig? SÄG TILL OM INTE :)

2012-01-17 @ 22:04:01
URL: http://sandraidahelena.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jätte bra skrivet!!

2012-01-17 @ 22:11:37
URL: http://hannaaman.blogg.se/
Postat av: Emelie

Word!

2012-01-17 @ 23:04:49
Postat av: Emma

Håller helt med! Många som aldrig suttit på en häst kan inte förstå hur jobbigt det faktiskt är att få en häst att göra det man vill.



Håller själv på med agility, och många tycker även att det ser så lätt ut och de kan inte förstå alla dessa timmar man måste lägga ner för att få hunden så bra som man vill.



RGB förtjänade detta pris, vinna VM-guld i skidor har Sverige gjort många gånger, men ett EM-guld i hoppning har aldrig hänt förut! Det är alltså en prestation utöver det vanliga och förtjänar att erkännas av ALLA för vad det är!

2012-01-18 @ 12:56:46
Postat av: Olivia

Grymt bra skrivet, håller med till 110%!

2012-01-18 @ 18:42:29
URL: http://oliviagovik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback