Lösgörande och samlande arbete

Superkul med den fina responsen på veckans blogg! Ni får hålla utkik varje fredag då ett sånt inlägg kommer! Jag har redan börjat kolla runt vem som blir nästa veckas blogg! Idag handlar det om arbete med hästen.



Lösgörande och samlande arbete

En häst som är lösgjord är fysiskt och psykiskt avspänd och går i balans. Det viktigaste med allt arbete hos en häst är att den arbetar med sina bakben. Ska du hoppa tex använder hästen i första hand sin bakbens- och ryggmuskulatur för att få kraft, därför är det viktigt att stärka muskulaturen så hästen blir starkare. Man säger att hästen ska arbeta bakifrån – genom ryggmuskulaturen – fram till hästens mun & ryttarens hand.

För att hästen ska börja arbeta med bakbenen måste hästen vara smidig i sidorna. Ett mycket bra sätt att arbeta hästen för att få den lösgjord är att jobba den på volter och böjda spår och samtidigt flytta den sidvärts både på rakt och böjt spår. Det är också viktigt att gas och broms fungerar, att hästen tar en förhållning. Då kan du jobba hästen i tempoväxlingar, öka och minska och samtidigt ha hästen i balans. När du ökar, gör det successivt, låt det inte komma som en överraskning och arbeta inte hästen i för långa sträckor under ökning och minskning. Öka istället få effektiva steg och ta sedan tillbaka, detta gör att hästen aktiverar sina bakben ordentligt.

När du fått din häst lösgjord kan du börja samla hästen. Målet i samling är att hästen ska bära mer vikt på sina bakben, den trampar under sig mer och kommer upp med framdelen. Samlade övningar kan vara en halvhalt eller en galoppiruett. Det stora målet är att hästen ska orka bära både sig själv och dig som ryttare vid ridning – självbärighet.

En halvhalt är en avstämning för att få hästen i balans och jämvikt. 




puss tess

 


Kommentarer
Postat av: Martina

tycker det är kanonkul att du börjat bloga så bra igen :D syns snart :*

2009-12-05 @ 17:16:55
URL: http://zoomintome.blogg.se/
Postat av: Hanna

vilken bok är det du skriver av? :)

2009-12-05 @ 17:24:57
Postat av: Evelina

Intressanta inlägg =)

2009-12-05 @ 20:45:01
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Pernilla

Kul att du börjat med såna här inlägg :) Alltid intressant och nyttigt att läsa. Och roligt med veckans blogg!

2009-12-05 @ 22:29:28
URL: http://tintin.devote.se
Postat av: Hoppbloggen

Gillar att du tar upp precis det här! Att arbetet kommer bakifrån och fram ! - Jätte intressant läsning och information för dem som "jobbar fel" !

2009-12-06 @ 00:24:51
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Emelie

Det där är en av dom snyggaste ponnysarna jag vet! Snyggt pannband också;)

2009-12-06 @ 16:38:19
URL: http://emakvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback