Bildbomb
Fotograf
, Marcus Nilsson

Förövrigt, vad jag tar och inte tar för min häst är min ensak, de har inte ni ett skit med att göra så länge ni inte är seriöst intresserade. Jag bryr mig inte om ni inte skulle betala de ja begär, för då skulle ja inte sälja han till er. Så de är bara onödigt att kommentera sånna saker. Blir han inte såld behåller ja han, svårare än så är de inte. Så behåll era kommentarer coh åsikter om pris, för de är bara ett slöseri, ja bryr mig inte :) tack!


Gustav

GOLDEN POEM ♥
Update

Saknat mig? Nja, det finns nog delade meningar om det. Hur som helst tyckte jag att ni var värda lite uppdatering :) Det händer väldigt mycket i mitt liv som gör att det faktiskt inte finns så mycket tid till uppdatering, så de handlar faktiskt inte så mycket om att jag inte velat eller så, utan tiden har helt enkelt inte räckt till!


» 1. Jag har fått jobb! :D Jag är världens lyckligaste (och tröttaste) människa! Jag jobbar numera på ICA Supermarket Spiralen mitt i Norrköping City och trivs toppen! Har fått jobba ganska mycket sedan jag blev anställd och oftast är det ganska knasiga tider, så som 07.00-17.00. 11.00-19.00 eller 13.00-19.15. Så ni kanske förstår att det blir svårt att hinna med häst och stall, pojkvän, blogg och vänner? Men jag är så glad och tacksam för detta jobb!

» 2. Jag har mina planer på att stänga ner bloggen. Alternativt stänga ner den och bara skriva för min egna del, alltså inte ha den öppen för läsare. Men ja älskar ju er, mina goa läsare då ni alltid puschar och stöttar! Men tveksam på om de finns tid och ork.. Lite att fundera på!

» 3. Gustav är till salu (nej han ligger inte ute på annons). Jag har nu bestämt mig och det känns så otroligt lättande. Mycket saker om står kvar innan allt är klart och så, men till salu är han. Till rätt ryttare och för rätt pris. Jag har mina bilder om hur allt kommer och bli och säger bara, håll tummarna! Mer än såhär kommer jag inte säga, för allas skull. De räcker me att ni nu vet att han är till salu..De var iallafall en liten update för er :) De blir säkert snart igen! Puss sålänge ♥

För erDet finns folk till allt

Att ni orkar.. Ni lyckas alltid på något sätt trycka ner mig till skiten, Grattis ni har gjort det igen!

Det finns vissa människor som verkligen lyckas med detta. Nu får jag inte längre ha en egen åsikt och tro på vad jag anser är bäst. Nae, nu ska jag dessutom börja följa andras tro och få skit för vad jag tror och vad jag har för planer. Jag ska börja läsa om problem för jag har ingen koll. Kanske skulle jag läsa massa böcker om ridning och hästhållning också får att få er nöjda? Och nej, ni som anser att ni bara diskuterar - forget it! Om de är så ni diskuterar skulle jag aldrig vilja diskutera en sak med er, för tonen som används är jävlig.

Men fine, jag orkar inte längre. Så nu är det slut! Jag håller allt för mig själv och så kan ni börja läsa andra bloggar. Jag kom hem från semestern med en liten nytändning, men den har fan slocknat med en gång. Jag mår inte så bra så jag orkar ta emot all skit, thats it. Jag behöver inga posstiva, gulliga kommentarer nu. Ni märker när de blir uppdatering nästa gång! Bye!


Och btw, skrittade ut på Gurra idag för ni som faktiskt är intresserade, han var sjukt fin! :)


tess


Läsarfrågor

Ska du flytta hästen då också till Ljunga Gård??
- Nej, Gustav kommer att stå kvar på Örminge. Blir ungefär samma restid som nu ifrån Myckelby (ca 10 min), och med tanke på hur billigt jag står så blir jag kvar där.


Hade varit kul med lite foton på ditt nuvarande hus också, och stallet med :D Har ju sett ditt rum för ett tag sedan och det var jättefint!
- Det kan jag försöka fixa! Vi ska göra om i stallet så hade tänkt att ni skulle få se de när de blir iordninggjort. Men kan ju iofs ta lite före bilder som ni kan få se! Hinner dock inte förns nästa vecka, men lovar att de kommer


Hej! Vad är det för kavaj du har till salu? =)
- Hejsan. Det är en Pikeur kavaj bland annat, håll utkik efter bloppisen!


Vad har ni för värde på höet?
- Vi har inte analyserat de än, man ska ta från tre olika balar innan man skickar iväg, så de blir snart en analys! Men de är ganska torrt, eller har varit änsålänge.


Ni har inte funderat på lusern?
- Funderade på det ett tag, men nu tycker jag Groven funkar så vill inte byta. Får se sen när han är i sin rätta vikt


Är det enslige eller hösilage?
- Hösilage.


Har hört att man absolut inte ska ge matolja, ger motsatta effekten. Ge istället raps- eller rybsolja, bara lite tips :)
- Fast matoljan är mest för magen och pälsen. Min vet. sa att de inte spelade så stor roll och matoljan är billigare hihi. Han fick rapsolja i höstas och ser faktiskt ingen större skillnad. Men kanske ska köra på raps igen, får se :)


Att han skulle vara i full tävlingskondition redan i april efter en kotledsinflamation känns inte realistiskt. Var rädd om din unga häst låt honom komma igång i försiktigt tempo, sätta muskler och bygga upp sin styrka. Det tar månader. Då får du en hållbar häst, annars står du snart där med en skada igen.
- Vem har sagt att han haft en kotledsinflamation? Han har inte haft någon som helst inflamation i sina koter, ever så de vet jag inte riktigt vad du fått ifrån? Jag tror att han kommer vara i tävlingskondition i april, de är ju inte så att han stått i flera månader, utan han har ju faktiskt varit igång sedan januari så jag förstår inte varför han inte skulle vara de. Med rätt träning så tor jag på de! Fast, de är ju de jag skrev att jag ska bygga muskler o styrka först och främst? Vi pratar inte om en 3åring som precis blivit inriden. Vi pratar om en 5åring som mer eller mindre varit igång 1 år så det är ju direkt så att han är helt utan muskler, syrka eller kondition - allt ska bara byggas på. Självklart stressar ja inte, men man måste ju ha mål!?


Tess, kan du inte förklara hur galopp programmet fungerar?
- Har skrivit de en gång redan, läs här.


Galopp program

Jag skulle så himla gärna vilja ha en exakt motivering vad detta galopp program åstadkommer? har ju kommenterat tidigare att Åf ordinerar detta oavsett häst, och oavsett diagnos, till exakt ALLA hästar. Men ingen av klienterna som tar till sig ordinationen har ngnsin en förklaring exakt vad det skall fixa, eller ordna. Jag har som sagt fått den ordinationen på en häst med svår artros i bägge bak, och har även bekanta med hästar som blivit utdömda, som enligt detta galopp program skall bli helt fit for fight. Jag är väldigt skeptisk, och ännu mer skeptisk är jag när folk får guru stämpel, eller man som mottagare, inte kan motivera vad det är man försöker åstadkomma.

det galopp programmet är tuffare än mycket arbete är på en fullt frisk , igångsatt häst.
så ja - jag är mycket nyfiken på en motivering.

- Då måste jag säga att jag är allt annat än skeptisk mot detta program. Alla mina hästar som fått detta program som behandling har blivit helt friska och superfräsha! Galoppövningen bygger upp musklerna på hästens bakdel, framför allt bakknä, kors och rygg. Eftersom hästen får gå i en ganska fri form i galopp, med ryttaren under lätt sits störs den ytterst lite och får använda hela kroppen på ett bra sätt. Övningen är prövad och diagnoserad och har fungerat på 8 av 10 hästar tydligen. Dessutom bygger övningen upp en bra styrka och kondition för hela kroppen. Att "arbeta" hästen under galopp är tex bra mycket bättre än att arbeta den i trav. På ett bra underlag och på så rakt spår som möjligt stärker du hela hästens bakmuskulatur. Vill du ha utförligare motivering eller förklaring tycker jag du ska ringa ÅF, med tanke på hur skeptisk du är :) Hur blev din häst då, med svår atros efter detta program? De är jag nyfiken på! Jag tror på denna övning helhjärat. Tror mer på denna än tex vila om hästen har en kotledsinflamation osv. Som sagt - den har fungerat helt kalas på mina hästar genom åren och jag använder den minst en gång i veckan! JAG rekomenderar den verkligen, men är man skeptisk - ring ÅF!

Fast åker du dit med en häst som inte har kondition ändras ju programet. Så nja, osäker på om detta program skulle vara jobbigare än tex ett hårt dressyrpass. Rider man övningen på rätt sätt med alla pauser, form osv tar den ingen skada utan stärker. Dessutom kan du ju göra övningen i lina, helt utan ryttare som gör att övningen trappas ner en nivå. Jag litar helt på ÅF. Alla som jag pratat med som fått denna övning har också haft fullt friska hästar vid återbesök så, som sagt. Jag har ingen negativt att säga om de :)


Ändrad plan

Satt idag och kollade på tävlingsterminen. Känns så himla tråkigt att jag fått stryka mig från årets första tävling redan, usch. Hade verkligen längtat efter att få komma ut på tävlingsbanorna igen..Men nu är ju iallafall Gustav frisk så nu känns det som att jag kan se fram emot någonting kanske i slutet av April. För han lär nog inte vara tävlingsklar innan det. Nu har han stått i 3 veckor, eller ja, han har gjort galopp-programet 2-3 dagar i veckan under den tiden vi var i Thailand. Men han har verkligen tappat massor! Så känns som att det blir att börja om från början igen. Imorgon börjar igångsättningen.

Planen är att fortsätta med galopparbetet så mycket det går för att stärka hans bakdel och rygg. Sen blir det väl mycket i skogen och grundläggande. Dock tyckte ÅF att jag kunde rida honom normalt, så som dressyrträning och hoppträning bara jag körde galopp-programet 2-3 dagar i veckan. Men vi får se. Har jag tur kanske jag lyckas få honom så pass redo att han klarar en Pay & Jump den 28 mars.

Planen är iallafall att han ska vara i full tävlingskondition i mitten av april! Sen får vi väl se hur framtiden ser ut efter det. Jag är ganska säker på att jag har en plan efter de, men håller den för mig själv just nu!

puss tess


Läsarfrågor

Har du ingenting till salu? :) Letar efter kavaj hihi
- Jag har en hel del till salu! Har en hel garderob i stallet med saker som ska bort. Ska annordna en bloppis här i bloggen så fort jag får tid. Kanske att jag hinner på fredag annars får ni vänta tills nästa vecka. Har faktiskt en kavaj till salu, så håll utkik ;)


Ska ni flytta? Vart?
- Det har jag ju helt glömt att berätta! Men JA, vi ska flytta! Flyttlasset går den 28 april till Ljunga, Norrköping. Så vi ska alltså lämna Myckelby efter nästan 11 år. Känns lite konstigt men ska faktiskt bli skönt. Mamma och pappa har köpt ett jättemysigt och fint litet hus mitt över Ljunga Gård, så det ska bli underbart. Dock får vi väl se hur länge ja bor kvar där, känns som att de snart är dags att hitta eget (så fort ett jobb kommer så drar jag hihi) Kan försöka leta efter bilder på huset om de skulle vara intressant!


puss tess


Foder

Igår när jag var i stallet och gjorde iordning allting till Gustav insåg jag vad mat det går åt! Fast det är ju inte så konstigt, Gustav äter verkligen som en häst - riktigt ordentligt. Och egentligen är det bara för att han är så fruktansvärt tunn och svårgödd. Men nu känns det ändå som att vi hittat en foderstat som passar, iallafall för stunden.

Gustav äter just nu följande

KRAFFT GROOV 125
Fodret har utvecklats i samråd med ledande stuterier för att svara mot de krav på protein i rätt mängd och av rätt kvalitet som modern uppfödning ställer. Ges även till växande unghästar i träning.BETFOR
Betfor är rikt på energi men fritt från stärkelse som i för stora mängder kan ge hästen fodersmältningsproblem. Istället innehåller Betfor socker och pektiner, lättsmälta fibrer, med en stimulerande effekt på mikroberna som bryter ner fodret i grovtarmen. Detta är mycket fiffigt då det förbättrar hästens näringsupptag och underlättar för tarmfloran vid foderbyten. Jämfört med havre så har Betfor visat sig ge lägre mjölksyranivåer i musklerna och öka hästens uthållighet vid arbete. Uppblött Betfor är dessutom en bra vätskekälla och är därför bra att ge i samband med transporter och tävling

EQUISTRO TRIFORCE
Triforce är ett vitamin C-mineralkomplex som är Ph-neutralt och som förutom vitamin C innehåller vitamin E, selen, aminosyran lysin och DL-methionin. Vitamin C och E är byggstenar, och viktiga faktorer för att skydda muskelceller och leder från fria radikaler.  Även aminosyrorna Lysin och DL-Methionin är viktiga byggstenar för musklerna. EQUISTRO TRIFORCE innehåller alla dessa ämnen, i en och samma produkt.  EQUISTRO TRIFORCE är ett högkoncentrerat tillskottsfoder specialdesignat för den presterande hästen. Innehåller 2200 mg E-vitamin och 3000 mg C-vitamin per giva.


ENSILAGE


MATOLJA


MORÖTTER


Hans foderstat ser ut såhär


Lunchen får han inne efter att han ridits eller borstats. Till våren får jag ändra om då dom får mer eller mindre all mat ute. Men nu funkar detta ganska bra faktiskt.


Hur ser era foderstater ut?


Thailand

Tänkte bjuda på lite bilder från Paradiset, samt berätta hur fantastiskt det var, enjoy!
(bilderna är klickbara om ni vill se dom i större format). Fler bilder finns på facebook och jag kommer även ladda upp alla bilder här så småning om.  
Resan ner var fruktansvärt dryg. Som dom flesta kanske vet också så är jag riktigt flygrädd! Men det gick förvånadsvärt bra faktiskt. Var bara dom 10 timmarna på flyget som var riktigt sega. Ryggsmärta - javisst! Klockan 15.30 landade vi i Thailand och åkte sedan buss 1h till vårat hotell i Kata, Kata Sun Beach.

  
Första dagen var vi verkligen riktiga blekfisar! Blev en heldag på stranden med goda drinkar följt av god mat och öl på restaurang på kvällen.

   
På tisdagen var jag och min favorit nere på stranden och fotograferade solnedgången, helt fantastiskt. På kvällen blev det senare pizza på en italiensk restaurang och lite shopping i Kata.

 
Onsdagen spenderades på stranden mer eller mindre hela dagen. Testade nya drinkar och bara njöt!

   
Torsdagen spenderades mestadels på en speedboat. Vi började med en resa till Maya Bay för snorkling. Men det var för mycket maneter och "jellyfish" för min del så jag stannade kvar på båten. Senare åkte vi vidare till Monkey Island, vi fick inte gå i land där då aporna var farliga så vi fick kolla på dom söta små djuren från båten. Vidare till Pileh Lagon och Viking Cave för fotografering, det var verkligen heelt magiskt! Näst sista stoppet blev Phi Phi Island där det bjöds på lunch och lite solning. Sista stoppet innan hemfärd blev Khai Island där vi stannade i 1½ h för bad, sol och snorkling. Fantastisk liten ö som jag gärna stannat längre på! Sen speedboat hem till Kata Beach igen.

 
Under fredagen var den bara slappande på vår strand, Kata Beach, hela dagen. Drack goda drinkar, åt god frukt och glass och levde verkligen livet!

  
Ännu en dag som vi slappade på stranden, drack goda drinkar och åt smarrig glass och frukt!

   
Behöver jag skriva vad vi gjorde på söndagen? ;)

   
På lördagen åkte vi till Freedom Beach med en underbar liten familj vi träffade på våran strand. Dagen var verkligen heelt underbar! Marcus blev dock biten av en fisk när han snorklade så det var väl sådär. Den sprutade in gift i foten så hela foten svullnade upp och skakade, riktigt obehagligt. Men duktiga thailandare hjälpte till och en 30min senare med lite salvor på foten var han bra! Rekomenderar verkligen Freedom Beach, sanslöst vackert! Riktigt roligt att kunna mata fiskarna också, mycket fin fisk fick man se och man kom verkligen dom nära.

   
På tisdagen var det först slapp på stranden innan vi var ute på lite äventyr, som Marcus familj bett oss. Sedan lämnade vi faktiskt Kata och kollade Karon. Käkade på en av vår favorit restaurang och lyxade till det ordentligt! Passade även på att shoppa i Karon i stora tält, gissa om man kunde pruta! Marcus och jag köpte även äkta Converse skor i en märkesbutik där för 200 svenska kronor!!! Helt galet :D

    
På onsdagen bytte vi hotell till Casa del Sol, fortfarande i Kata dock. Var en väldigt lugn dag vi stranden. Första dagen som vi hade lite disigt väder. På eftermiddagen åkte vi upp med våra gotländska vänner till Baan Com View, drack drinkar och käkade mat. Dock var inte solnedgången den finaste denna dag pga vädret men vi hade fruktansvärt trevligt ändå!! Senare under kvällen/natten kom det faktiskt regn och oväder!

   
Lite slite sådär dagen efter var vi ;) Men en dag på stranden blev det iallafall! Vi gick till en restaurang som kallades JJ's där vi köpte med oss mat hem. Vi köpte 8 st thai maträtter + 5 påsar ris och det gick bara på 300 kr, helt galet billigt! Riktigt god mat var det också. Så det var mysigt, mat på balkongen!

     
På fredagen var vi först på stranden. Eftermiddagen spenderades i poolen vid hotellet (rättare sagt i poolbaren vid hotellet). Vid solnedgången var jag och Marcus på stranden igen och fotade, så magiskt! På kvällen var vi nere på stranden igen. Denna gång för att släppa en minnesballong till våran älskade Cassiopeia. Efter att jag tänt den och se den flyga upp mot luften kunde ja inte längre hålla tillbaka.. Jag grät som ett litet barn och jag kunde verkligen inte sluta. Saknar dig min älskade, you know that ♥

   
Lördagen, sista dagen. Vi åkte återigen till Freedom Beach och bara njöt av livet. Jag vågade mig på att snorkla och det gick skitbra! Galet häftigt dessutom, sjukt mycket fina fiskar fick man se, oförglömligt verkligen! På kvällen tatuerade sig Mamma och Marcus (jag fegade ur hihi). Blev skitsnyggt! Fick reda senare på kvällen att morgondagens plan hem var försenat från 13.30 till 19.00. Men jag klagade inte, de betydde ju att vi fick hela söndagen i Thailand också!!

 
Som sagt, hemresedag. Dock försenat plan så vi fick ju faktiskt hela söndagen på köpet! Dock när vi kom till flygplatsen så var planet ytterligare försenat och skulle inte starta förns 22.00. Mitt under flygningen meddelade personalen att vi måste mellanlanda i Riga och byta besättning då deras arbetstid gått ut - drygt! Så en mellanlandning i Riga som bara skulle ta 20min tog 1h och 15 min. Så istället för en 10h flygresa blev det en flygresa på 12½h, tack för de! Hemma på svensk mark, Arlanda kl 07.00 (istället för kl 01.00 som vi skulle landat). Hemma i Norrköping 09.30!


Tack för en underbar resa! Jag ska absolut tillbaka - nångång!

Svar, frågestund

Nu har jag gått igenom alla frågor, var verkligen en hel del! Men denna gång tyckte jag att det var bra och roliga frågor, superkul. Hoppas alla är nöjda med svaren nu, undrar ni något nytt är de bara fråga vidare som vanligt!Jag undrar om du kan berätta lite om hur du får i hop din ekonomi. Funderar på att skaffa en egen häst igen och skulle vilja se hur andra med häst i min ålder tar sig runt :) Förstår om du tycker att det är för personligt.
- Jag har svarat på den frågan flera gånger och det är samma svar som förut. Är fortfarande arbetslös (vilket jag hatar, bryter snart ihop). Så har två fantastiska föräldrar som verkligen ställer upp på allt, dom är helt fantastiska!


Hur får du ekonomin att gå ihop? Jag menar, det är ju ganska dyrt att ha häst och vad jag förstår har du inget jobb?
- Samma fråga igen hihi. Men du har rätt, jag har ingen egen inkomst, mer än de jag tjänar på mitt företag tk-foto. Jag har fantastiska föräldrar som ställer upp, samtidigt som jag står uppstallad billigt och skippar dyra inköp.


Vad har du för inkomster?
- Inga just nu som sagt.. Det suger!!


Hur går det med kärleken?
- Det går löjligt bra, jag är så otrolig kär så jag saknar ord! Jag har verkligen en toppenkille vid min sida, vet inte vad jag skulle vara utan honom faktiskt. Efter två veckor tillsammans i Thailand tror jag nog att jag är lite nykär på köpet hihi stor fet puss på min finfina Marcus!


Hej! Jag skulle vilja veta vad ditt "mål" med hästeriet för 2010 är? :)
- Mitt stora mål från början var att rida 1,20 m hoppning och rida Falsterbo och Breeders Trophy under 2010. Men nu har målen fått en ändring pga flera anledningar. Jag har fortfarande inte bestämt mig riktigt vad jag vill. Men mitt stora mål, först och främst är att få igång Gustav och se vad de kan bli av honom.


Tack för en trevlig blogg =) Vad gick du för linje på gymnasiet?
- Gud vad roligt att du gillar den, tack! :) Jag gick Samhäll med Turism inriktning på gymnasiet. Så jag är faktiskt utbildad Guide och har god service utbildning!


Hur mycket har du tävlat innan du fick Samantha? Hur högt? Och med vad för resultat? Konstiga frågor kanske men är lite nyfiken :)
- På ponny red jag upp till LA hoppning och dressyr samt debutant fälttävlan. Blandat resultat på ponny, hade väl mina bästa ponnyår tillsammans med Ginger, vi hade en period när vi var helt obesegrade! På storhäst red jag upp till 1,20 m hoppning och LB dressyr, även de med blandat resultat. Har ju tävlat sedan jag var 9 år gammal så har i alla fall lite meriter (kanske inte stora, men mycket värda för mig) hihi


Vad fastnar du för, oftast, när du söker häst.. Eller rättare sagt vad söker du efter på en häst?
- Rätt inställning! God framåtbjudning och potential söker jag hos en häst. Nu på senare tid har man ju blivit lite kinkigare, så nu kollar jag på kroppstypen, ben och hovar även hur hästen är psykiskt. Sen är ju allt beroende på vad man vill ha för nått och vad man har för mål. Men jag fastnar ofta för lite små bråkiga hästar med mycket energi och eget humör. Jag brukade gilla utmaningar ;)


Hej. Jag undrar vart du får din inspiration till att fortsätta skriva, när du får tråkiga kommentarer, som jag tycker är riktigt tråkigt. Tack för en jättekul blogg att läsa. Jag lär mig alltid något nytt! :)
- Bloggen är i första hand till för mig, personligen. Sen väljer jag att ha den öppen då jag vet att det finns några som gillar att läsa den, vilket uppskattas. När en tråkig kommentar kommer försöker ja lägga de bakom mig ganska direkt. Självklart tar jag till mig all kritik och läser alla kommentarer noggrant. Men ibland måste man rensa lite och gå på sin magkänsla. Oftast är de ju faktiskt så att jag känner mig och min häst bästm så då får jag helt enkelt lita på mig själv :) Men jag erkänner, ibland är de jobbigt och svårt att hitta motivation att fortsätta när man får ”skit”. Förresten, jättekul att du gillar bloggen!! :)


Hej. jag undrar vem Billa är och heter hon Billa eller är det ett smeknamn? Ny på bloggen och försöker hänga med! Riktigt trevlig blogg, fortsätt med detta! ;)
- Billa, eller Bilinda som hon heter är en av mina absolut bästa barndomsvänner! Vi har känt varandra mycket länge och jag vet att jag kan säga precis vad som helst till henne och att det stannar där. På ponnytiden var hon alltid min hästskötare och vi var nog med varandra varje dag på alla lov hihi Så Billa är helt enkelt en av mina bästa vänner!


Vad pysslar du med på dagarna, jobbar du, pluggar eller inget alls?
- Egentligen är jag arbetslös. Men ”jobbar” i stallet med Gustav och har mer eller mindre alltid utsläppet i stallet och sköter förmiddagssysslorna. Numera hjälper jag ju även min tränare med hennes unghästar med inridning osv. Hjälper henne även med hennes stall när dom är iväg och tävlar osv. Inget som jag får betalt för, men som tur va har jag ju fantastiska föräldrar som ställer upp där :) Väntar på att få ett jobb! Annars blir de plugg till hösten.


Vad vill du hitta på i framtiden?
- Oj. Alltså jag har massor som jag vill se och upptäcka ute i världen. Vill t.ex. till London, Paris, Italien, jag vill se USA och sen vill jag tillbaka till Thailand och utforska! Men allt de där kostar ju hihi och är ingenting som jag kan leva på. Jag vill skaffa familj och ett bra jobb, samtidigt som jag vill ha en fin häst på sidan som en hobby. Skulle vilja plugga och utbilda mig också.. Mycket jag vill, men känns som tiden rinner iväg hihi


Vad tycker du om Hageby ridklubb? :)
- Det är väl en helt okej klubb. Jag har vuxit ifrån den klubben då alla mina närmsta vänner i klubben slutade. Men det är väl en bra ridskola. Tyvärr har dom väl inte så mycket att hämta ute på tävlingsbanorna, iaf inte om man vill rida i lag och i dom högre klasserna. Men de verkar ju gå bra för dom nu och finns några trevliga människor på klubben ;)


Vad tycker du om LFK? (:
- Jag vet typ ingenting om LFK tyvärr haha men det är nog en bra klubb! Har aldrig varit där och tävlat heller tror jag så kan inte uttala mig så mycket om de tyvärr.


Vad är din största framgång inom hästeriet, din största merit? Och vad är ditt mål med hästeriet över lag, vart vill du komma? Vill du ha det som yrke?
- Min största merit är nog att jag tog Ginger från 0 till LA när jag var så pass ung och orutinerad. Sen tycker jag att det är en merit att jag haft turen att ha så mycket fina hästar omkring mig! Mitt mål är att rida stadigt i 1,30 – 1,40 klasser med en bra häst. Trivas och ha roligt tillsammans med hästen. Och nej, jag vill inte ha hästarna som ett yrke, för mig är den en hobby och så vill jag fortsätta att ha det.


Undra bara lite hur du tänkte när du tog med Gustav på en tvådagars kurs för Lotta när ni hade så pass mycket problem på marken som ni hade?
- Jag såg de som en chans att få hjälp. Med tanke på hur bra Lotta är med markarbete och problem såg jag det inte som en dum idé. Det tycker jag fortfarande inte. Sen tycker jag väl kanske inte att vi hade SÅ mycket problem, vi var ju bara inte riktigt överrens. Sen kom de ju fram också att han hade ont så inte så konstigt. Var en bra erfarenhet tycker ja :)


Undrar om du planerar att söka någon utbildning, och vilken isåfall? :)
- Ja. Jag planerar att söka en, eventuellt två utbildningar som jag vet i alla fall. Kommer att söka Florist och även Förskolelärare eventuellt. Sen även lite småkurser, alltså för att läsa upp lite betyg om det skulle vara så att jag inte skulle komma in på nått av dom två över.


Hur ser din plan ut med Gustav under våren?
- Först och främst få upp honom i vikt och bygga muskler på rygg och rumpa. Sedan ska han sättas igång ordentligt, tävlas och förhoppningsvis visa lite resultat. Sen får vi se. Antingen försöker jag hitta en ny ryttare till honom om det känns fel mellan han och mig. Eller så kämpar jag sommaren och hösten ut och ger honom en ordentlig chans att visa sitt rätta jag!


Vad är din största dröm du vill nå upp? Som kan bli verklig.
- Gifta mig, skaffa familj och leva ett bra liv :) Klyschigt, ja vet. Men de är faktiskt min största dröm! Om du menar inom hästeriet så är de att få ha en frisk häst som jag kan tävla och ha roligt med.


Först måste jag säga att jag gillar din blogg riktigt mycket! :) Det jag undrar är vad ditt största mål är inom hästeriet? Vill du rida os, vm, osv? Hur ser ditt liv ut om 5 år, har du kvar hästarna, pluggar du eller jobbar? Lite konstiga frågor, men vill gärna veta! :)
- Tack, kul att du gillar den! Och det är absolut inga konstiga frågor, mer bra frågor tycker ja. Målet inom hästeriet har jag redan skrivit. Självklart skulle det vara en dröm att rida OS, VM och allt, men det är ingenting jag kommer att göra. Om 5 år (jag är då 26 år), då tror jag att jag jobbar samtidigt som jag pluggar lite på distans. Jag bor i en två kanske tillsammans med förhoppningsvis min kära och livet är underbart! Självklart har jag kvar någon häst ;)


Hur ser ditt liv ut om 10 år?
- Hm om 10 år är jag 31 år.. Då bor jag i en villa med min man (yes, jag är då gift hihi). Jag har två barn och jobbar i någon typ av klädaffär, eventuellt jobbar jag på nått kontor eller nått. Har en häst som jag tävlar lite lätt på och njuter av livet ;) haha jag fick väl drömma  lite?


JAG SAKNAR DIG OCH DINA INLÄGG! :( Men för att vara lite delaktig i frågestunden. Vill du tatuera dig? Om nej, varför? Om ja, vaddå? :)
- Oh gull du är, miss you to!!! Och JA, det vill jag! Har en plan på att tatuera in C eller Cassiopeia någonstans, litet och diskret men snyggt. Vet dock inte vart eller hur, men de är nått ja skulle vilja göra. Sen har jag en annan idé jag vill göra, eller som jag kommer att göra. Men den håller jag hemlig till de blir aktuellt, vill inte att någon annan ska ta den idén ;) hihi


Hej först vill jag säga att jag ÄLSKAR din blogg :D Och sen undrar jag om du har sålt din KL jacka än?
- Oh vad roligt! Underbart att läsa de. Tyvärr är KL jackan såld, men jag har några andra fina jackor till salu om du är intresserad ;) hihi


Vad är det högsta du hoppat med ponny och med vem var det?
- Jag hoppade en oxer på 1,35 m på Scheckenhof´s Orkan en gång.


Vad är det högsta du hoppat med häst och vem var det?
- Jag hoppade ganska högt på en träning en gång med Cassiopeia. Ett språng på en oxer, bara för att testa – 1,40m.


Vad är den högsta banan du hoppat och vad för klasser har du tävlat som högst?
- Oj, bana på träning kanske har varit hinder på 1,20 – 1,30m kanske. Brukar inte hoppa högt, är mer för markarbete och lydnad på låga hinder. Hoppar bara högt nångång innan tävling för att testa om allt känns bra osv. LA på ponny och 1,20 m på häst är de högsta jag tävlat.


Tycker du att tävla en bana på 120 är stort eller något som de flesta hoppryttarna borde klara?
- Alltså man ska ju inte dra alla över en gräns, för vissa klarar helt enkelt mer än andra. Men enligt mig så kan mer eller mindre alla hästar gå 1,20 m. Det är först efter de som man behöver ha ytterligare styrka, kapacitet och mod för att fixa det. Men 1,20 känns som en ganska medelhöjd som dom flesta bör klara med rätt träning! :)


Tror du att du någonsin kommer tävla över 120?
- Det hoppas jag verkligen, annars skulle jag nog bli besviken på mig själv. Men man måste ha rätt material för de, men jag hoppas som sagt!


Anser du dig vara en duktig ryttare? Medlemåttlig eller dålig? Alla tycker vi ju olika om oss själva.
- Jag anser mig själv som en medelmåttlig ryttare som är duktig på vissa saker hihi Som tex så tycker jag att jag är en ryttare med en bra grundsits som har ganska lätt för mig inom hoppningen. Samtidigt som jag känner mig riktigt kass inom dressyren hihi så jag tror jag är en medelmåttlig ryttare :)


Tycker du har en jättebra blogg osv, jätte fin häst! Trodde du att det skulle vara så jobbigt som du säger att du har, när du skaffade Gustav?
- Tack, himla roligt att du tycker det! Nej, det trodde jag absolut inte, då hade jag aldrig tagit på mig det! Men samtidigt är det ju en utmaning att ta sig igenom alla svåra stunder också. Och tänk vad glad och stolt man kan känna sig om man lyckas ta sig igenom nått som är tungt och jobbigt!


Tittar du på en ny häst nu så länge eller tar du det när det kommer?
- Jag är en tok i hästannonser! Haha kollar hästannonser varje dag, är lite av en sjukdom jag har tror jag, är så fruktansvärt nyfiken på vad som finns. Men jag kollar inte seriöst. Skulle inte köpa någonting nytt nu, även om de skulle locka. Först och främst ska jag isåfall sälja Gustav till rätt hem osv. Så tar det mer när de kommer.


Umgås du och din pojkvän ofta?
- hihi JA! Det är det absolut bästa jag vet, att umgås med min kära. Just nu bor vi båda hemma hos våra föräldrar och har olika tider att passa osv med träningar och så. Men vi träffas i alla fall minst 5 dagar i veckan, oftast mer. Jag saknar honom så fort han inte är nära hihi

Vad vill du jobba med?
- Jag vill jobba med människor! Helst i butik, men skulle även kunna tänka mig förskollärare, florist eller jobba på kontor. Ganska öppen så faktiskt, kan nog prova de mesta!


Vem är din bästa kompis?
- Jag har många fantasiskt bra vänner som jag bara älskar! Men min allra bästa vän är nog min pojkvän. Det känns som vi kan prata om allt och så fort de är nått ja mår dåligt över eller så kan jag gå till honom.


Vad tycker du om ponnyryttare?
- Det beror ju på hur dom beter sig. Men det finns mycket fördomar mot just ponnyryttare, men jag tycker det finns lika mycket ”dåligt” folk på storhäst. Ryttare överlag som beter sig bra och gör rätt är bra ryttare! Sen kan man ju inte göra annat än älska alla små flickor på sina små, små ponnier som klär sig i rosa och bara avgudar sin ponny, så sött!


Vem är din favorit ryttare/häst?
- Min favorit ryttare är Marcus Ehning. Tycker han rider med sån enorm stil och lätthet, det ser mjukt och harmoniskt ut, samtidigt som han alltid ser ut att ha välmående och fina hästar. Cassiopeia är såklart min favorithäst hihi, men antar att du menar kändishäst och då blir det nog Levisto Z och Quite Easy.


Hade du velat vara någon annan, ha ett annat liv? Hur ser ditt liv ut?
- Nae jag är ganska nöjd med mitt liv faktiskt. Hade önskat mig ett bra jobb, egen lägenhet och min fina Cassiopeia tillbaka – då hade allt varit perfekt. Men annars är jag nöjd! Jag är en bortskämd liten unge, eller en tjej på 21 år med världens bästa föräldrar som bor på landet och lever ett ganska normalt ”Svensson liv”. Så skulle jag nog beskriva mig och mitt liv = Bra! :)


Har du någon i din närhet som din förebild? Vad tycker dina föräldrar om hästar?
- Mamma och pappa är mina förebilder! Dom älskar hästar, utan dom hade jag inte haft häst. Mamma har ridit själv och pappa önskar nog att han kunde. Dom missar nog inte en enda träning eller tävling tror ja, underbart!


Om du säljer G och börjar titta efter en ny häst - hur hade drömhästen varit? Inom rimliga gränser, alltså vad du skulle kunna köpa i verkligheten (alla vill vi väl ha en GP-häst men få har råd med det) Ålder, kön, utbildning, meriter, temperament, storlek mm?
- Om jag säljer Gustav vill jag ha ett halvblodssto. Hon ska vara mellan 6-8 år, gärna varit tävlad upp till 1,20 hoppning, gärna gått lite dressyr. Ska vara pigg och framåt att rida, gärna lite på tå men lugn och snäll i hanteringen. Inte större än 168 cm i mkh. Dröm stammen är dessutom Quite Easy – Jaguar Mail ;) hihi inte över 150tkr. Största kravet är att det ska vara ett sto med bra kvalité. Sen får vi väl se hur de ser ut i framtiden.


Vad rider du på för bett? Jag är på jakt efter ett nytt med lite hävstångseffekt, vill inte ha ett hissbett, rekommendationer?
- Just nu rider jag på ett vanligt tredelat träns bett och varierar med ett tvådelat. Jag är så jäkla kass på bett tyvärr, försöker alltid hålla mig till dom ”normala” lite snällare betten. På Samantha red jag på ett eggbett, tredelat. Provade även jaktkandar på henne och tyckte det fungerade bra.


Själv tycker jag att en bra ryttare kan få en lite sämre häst att komma upp till 120/130 i klasserna, sen tror jag att det krävs en bra häst för att komma längre. Vad tycker du i den frågan?
- Jag håller med dig. Som jag skrivit tidigare tror jag mer eller mindre alla hästar kan gå 120 men sen krävs de lite till för att komma ett steg längre. Sen kan de såklart finnas undantag, men jag håller med dig :)


Är du en latmask eller hårt jobbande tjej?
- Jag är en hårt jobbande tjej bara ja har nått att jobba med! Jobbar hellre än ligger i soffan och kollar på TV tex.


Bryr du dig om Mode?
- Nae inte direkt. Klart man vill hänga med lite i svängarna och se bra ut bland folk. Men jag kan inte säga att jag är direkt insatt i modet eller följer de strikt. Jag tar på mig de som känns snyggt och bekvämt för mig, sen om de är mode eller inte är nog strunt samma.


Vad är viktigt i ditt liv?
- Familj, kärlek och vänner. Att göra det bästa av allt, ta vara på den tiden man får.


saknar du mig? jag saknar dig <3
- hihi Klart jag saknar dig Klaris!! <3


Vilka är de fem finaste sakerna några vänner har gjort för dig?
- Ställt upp i alla lägen! Överraskat mig med massor av kärlek och omsorg. Man kan nog göra fem saker av de där, men slår ihop de. Mina vänner är bäst, de vet ni.


Vilken person som du känner skulle du vilja byta liv med för en vecka?
- Gud vad svårt! Jag vet inte faktiskt.. Någon kille tror ja, haha undra hur jag skulle vara som kille? Nä, jag har faktiskt inte en aning, vill nog inte byta liv med någon, är ganska nöjd med mitt egna ;)


Hur gammal är du?
- 20, blir 21 i september. Snart 30, börjar få panik ;)


Bloppis snart?
- Så fort jag får tid att rensa i garderoberna o fota allting!


Hejsan! Fin blogg du har. Allt bra ? :)
- Hejsan, tack så mycket! Allt är toppen, i alla fall änsålänge hihi


Drömyrke?
- Florist tror jag faktiskt!


Varför håller du på med just hästar?
- Jag var kass på fotboll haha naevars, men typ. Har alltid älskat hästar och har sen liten skit drömt om egen häst. Sen har hästintresset alltid legat i familjen och släkten.


Vad står högst på önskelistan när det gäller hästutrustning?
- En CWD brösta. Vill ha mer ryttarutrustning tror ja :)


Hur långt vill du komma med hästarna?
- Som jag skrivit tidigare så vill jag rida 1,30 m i alla fall.


Har dina närmsta vänner också häst? Rider ni mycket ihop?
- Dom flesta har det. Men har faktiskt många vänner utan häst också! Nae, eftersom vi inte står på samma ställe med hästarna blir det svårt. Men vi träffas ofta på tävlingar och försöker skritta lite ihop då.


Rider du med skydd eller lindor till vardags?
- Både och. Skydd om jag ska ut i skogen eller rida markabete. Lindor om jag ska rida dressyr eller rida på åker eller i snö. Så det varierar lite.


Ska du till Falsterbo i år?
- Självklart! Inte en sommar utan Falsterbo! :D


Vilken är din drömhjälm?
- En blingad Charles Owen JR8 hjälm. Svart-Svart eller Brun-Grå. Tycker den är snygg och så är de samma passform som på original hjälmen, enda hjälmen ja verkligen älskar!


Har du något eget system du utgår ifrån när du ska rida till en häst?
- De beror väl på. Men ja gillar att grundarbeta hästarna från marken, sen ut i skogen och få förtroende. Att rida ihop sig med hästen och få för förtroende är grunden för att det ska funka.


Tycker du att shoppingen är bäst på Göteborg HS eller Falsterbo? Eller nån helt annan tävling? :)
- Falsterbo, utan tvekan! Tycker Skandinaviun och Globen blir sämre o sämre för varje år.


Vilken årlig svensk hästtävling är din favorit, och varför?
- Falsterbo! Sommar, värme, shopping, fest, bad. Allt under ett och samma tak! Oooh vad jag längtar nu!!


Vad anser du om barrering?
- Inte ok.


Vart i Thailand är du och hur har du haft det? :D
- Vi bodde på Kata Beach i Phuket. Vi var på några utflykter till Phi Phi Island och Freedom Beach tex. Det har varit underbart! Ville verkligen inte åka hem, kändes som man inte hunnit med allt man ville göra. Ska absolut tillbaka någongång i mitt liv!


Vad är din bästa och mäktigaste upplevelse?
- Oj, inte en aning! Kanske nu när vi var i Thailand och snorklade, fy fan vad häftigt de va!!


Vilka hästbloggar följer du mest?
- Massoor! Några av dom är Klara Lindström, Mikaela Zimdahl och Astrid Skogh


Vet att detta är "frågestundsinlägget" men måste bara säga - det börjar bli tomt utan dina dagliga inlägg haha! Så kul att läsa om dig o Gustav så man saknar det faktiskt när man tittar runt bland sina vanliga bloggar.. Men hoppas du har det KANON som sagt o kommer hem med massa nyladdad energi =)
- Oh vad glad jag blir hihi lite roligt att du saknat det! Men nu ska det komma igång igen, jag lovar att jag ska försöka hitta inspiration till bra inlägg i fortsättningen!


Och till sist, vad tycker du om den nya regeln att bara Veredus Young Jump och Eskadronskydden är tillåtna på unghäst på bak på tävling nu mera?
- På ett sätt tycker jag att det är bra, att dom begränsar vad som är godkänt för unghästarna då det annars kan vara lätt att fuska och göra det till någon typ av barrering. Så a, jag tycker nog att det är bra. Så lite och lätt som möjligt så hästarna hoppar så naturligt som möjligt.


Hemma i Sverige

Vilken resa, jag vet inte riktigt vart jag ska börja!
Jag lovar att jag ska göra en utvärderlig uppdatering om hela resan, dag för dag osv. Men inte idag! Det har varit en tung natt. Fick veta igårkväll i Thailand att planet var försenat. Sen blev det ytterligare förseningar. Så det blev totalt att planet blev 7 timmar försenat + 1 timme pga övertid på besättningen.. Så vi var hemma 09.30 imorse istället för 01.00 inatt..

Men som sagt mer om Thailand imorgon, idag är jag heelt slut! Ska försöka gå igenom alla era frågor också. Sjukt kul med så mycket frågor, bra frågor denna gång också! Svar kommer så fort som möjligt! Sen blir de Thailand, bilbomb och ja allt ni kan tänka er. Har iallafall haft det underbart!!


Oh juste! Var hos Åsa idag igen med Gustav. Han blev friskförklarad och fick akupunktur bara för att de skulle va lite skönt. Så det var ju ett bra besked att komma hem till. Tänkte att ni ville veta de :) hihipuss en solbränd tess