Hästens skötsel

Visst är det väl inte bara jag som anser att grunden för all framgångsrik ridning och tävling är att hästen mår bra? Därför tar jag upp lite om hästens skötsel och vård, enligt min mening idag.



Du som ryttare ska vara hästens ledare. Hästen är ett flockdjur och är van att ha en ledare i närheten. Därför är det viktigt att du som ledare tar ansvar för din häst, den ska må bra både fysiskt och psykiskt. Man får aldrig glömma att hästen är ett flockdjur och behöver därför få vissa behov uppfyllda. Det jag tänker på då är framför allt daglig utevistelse samt kontakt med andra hästar.

Många tävlingsryttare ser sina hästar som porslinshästar och låter dem inte vara häst. Därför går de oftast ensamma i ”hage” på 4x4 meter och självklart då ensam, allt för att inte riskera skador. En häst ska ha sällskap i hagen. Är man rädd för skador kan du ha hästen tillsammans med enbart en häst till, se till att hästarna inte har broddar i hagen, att den har skydd på benen runt om. Du kan undvika vissa skador, men en häst ska ha sällskap i hagen och uppstår en skada så får du reda ut de då, låt hästen vara häst och ha vänner, precis som du. Låt hästen gå i riktigt stor hage tillsammans med andra hästar minst 1 månad under ett år, glädje hos en häst kan vara avgörande för kommande tävlingssäsong.

En tävlingshäst behöver ha bra hovar och det är viktigt att du ser till att hästen får en bra hovslagare som kan sin sak. Och som alla vet bör en häst skos var 6-8 vecka, beroende på hästens hovens växt. En bra och förstående hovslagare är guld värd. I mina ögon är det viktigt att hovslagaren är lugn tillsammans med hästen, det ska vara en behaglig upplevelse att skos.

Såhär på vintern bör en tävlingshäst rakas, helt enkelt för att inte svettas. Har hästen tjock päls, svettas den mer vid arbete och de tar längre tid för den att torka. Hästen blir också lättare kall, eftersom den eftersvettas och detta är inte bra för muskler och hälsa. Se till att ha en bra klippmaskin och att hästen inte upplever det som någon fara.

Annat som jag tänker på när jag tänker på hästens hälsa, är ett den har bra välanpassande täcken. Är hästen klippt bör du även rida med täcke under ett ridpass, i alla fall före och efter det hårda arbetet. Regnar det ute, låt inte hästen vara inne. Ta på den ett bra regntäcke och låt den få frisk luft. ”De finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”, detta borde ju gälla även hästar?

För mig är det viktigt att göra tandkontroller och veterinärkontroller. En tävlingshäst bör kollas minst en gång varje år hos en veterinär, gör detta innan vilan och inte mitt under en säsong om du inte känner några fel på hästen. Det vanligaste är att tävlingsryttaren väljer att göra en vintercheck när höstens tävlingssäsong är avslutad. Är det någon som är galet då har du vintern på dig att fixa iordning de.

En häst, hobby- som tävlingshäst behöver daglig skötsel så som ryktning och en ren box och fräsch mat. Och för att veta om din häst inte mår bra är det viktigt att du vet hur den beter sig och ser ut när den är frisk.

Jag anser att hästens utrustning ingår i hästens hälsa. Mycket viktigt att hästen har en välanpassad sadel, ett träns som sitter bra och inte skaver, skydd som är i rätt storlek osv. Är man själv osäker på om det är rätt storlek, om det sitter rätt, om det är rätt modell för min häst, ta kontakt med en expert. Det finns utbildade människor som är jätteduktiga på sadlar och övrig utrustning. Oftast är en sadel en engångskostad, gör därför det smarta valet att skaffa en sadel som ligger korrekt från början, som kanske kostar lite mer än vad du tänkt.



Har ni några andra åsikter om detta?



puss tess




Kommentarer
Postat av: Jolin

Jag är nog faktiskt så tråkig att jag håller med dig - ingen debatt här inte ;) ! Det där tycker jag är självklara saker - hästens hälsa ska alltid komma i första hand, och det hoppas jag att de flesta håller med om.

2009-12-07 @ 12:34:40
URL: http://pirouette13.blogspot.com
Postat av: Tess

så sant som det är sagt :)

2009-12-07 @ 15:25:50
URL: http://blondiieistallet.blogg.se/
Postat av: Maja

Jag håller faktiskt inte med på rätt många punkter, jag har en mycket naturligare syn på hästhållning. Lösdrift, barfota, oklippt, otäckad häst och fri tillgång till mat. Först då tycker jag man kan säga att hästen får vara häst på riktigt. Det är faktiskt skadligt för hästen att både vara skodd samt att stå inne halva dygnet. Skoning och felaktig verkning kan leda till allt från hovbroskförbening till spatt och till fång. Att stå inne skadar dels hästens blodcirkulation, dess hjärta som blir överbelastat och luftvägarna (ammoniak, som är skadligt även i mycket små mängder), för att nämna några saker. En häst är dessutom gjord för att äta dygnet runt då den inte har någon gallblåsa som vi, alltså behöver de något att äta i princip hela tiden, för att inte drabbas av t.ex. magsår eller kolik. Listan över hur hästarna skadas av att bli "förmänskligade" kan göras lång. Många tror att om man pysslar med denna typen av hästhållning kan man inte tävla på någon högre nivå, men det stämmer inte! Jag tävlar dressyr och hoppar mycket till vardags med mina pållar och de är gladare och friskare än nånsin! :) Många vill inte höra detta, då det är så tvärt emot den traditionella hästhållningen, men det är min åsikt och jag hoppas att iallafall någon stannar upp och funderar ett tag över detta.

2009-12-07 @ 18:58:02
Postat av: Jennie

Kan inte hålla med om allt heller faktiskt ;-) 2 punkter, för det första med hag-kompisar. Visst det är jätte bra om man har möjlighet men inte alla som har det, så länge hästarna står brevid varandra och kan nosa och hälsa tycker jag det är okej. Och sen går det aldrig att skydda en häst helt i heller.. Tycker detta är väldigt individuellt för hästen oxå, ska man ha hag-kompis tycker jag det är extremt viktigt att det är 2 hästar som trivs ihop, annars ser jag ingen som helst mening med det.



Sen på det att vara ute i vilket väder som helst, jag ser ingen mening med att släppa ut min häst om det är storm ute och piss regnar, de står ändå bara med rumpan emot och gnäggar och vill in. Nu menar jag inte om det regnar lite, men vid vissa tillfällen har jag hellre min häst inne och tar ett extra låångt pass sen. Men alla har som sagt olika åsikter och syn på detta.



För övrigt tycker jag det var kloka och vettiga åsikter :)

2009-12-07 @ 19:59:43
URL: http://dresssyrryttaren.blogg.se/
Postat av: DressyrSidan

ja, utevistelse är mycket viktigt för en långsiktigt hållbar häst!

2009-12-07 @ 20:57:07
URL: http://dressyrsidan.blogg.se/
Postat av: Caroline

Jag håller helt med dig! Jag tycker fruktansvärt synd om alla hästar som får stå inne jämt, det är enligt mig djurplågeri.



Sedan det som någon skrev här uppe om oklippt,oskodd m.m. Hade det fungerat på alla hästar hade ju det varit superbra men man kan ju inte släppa ut en svettig häst i hagen och alla hästar kan inte gå oskodda!

2009-12-07 @ 22:18:11
URL: http://ecarolines.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback