10 juni 2009

Galoppövning i spöregn .

Japp, det blev stallet imorse. Tog in Sami och red upp till VRF, planen från början var markarbete och bomövningar men ändrade mig när jag kom upp till ridbanan. Blev galoppövning istället, passade bättre med tanke på att hon ska vila imorgon. Sami tyckte det var bajstråkigt och jobbigt med galoppövning haha, bockade och brallade, försökte komma undan lite men i slutet var hon riktigt fin! Rund, mjuk och avslappnad, kände verkligen hur ryggen kom upp och hon började arbeta korrekt, duktig flicka :) <3 Skrittade hem igen och pysslade om henne innan hon fick gå ut till kompisarna.


Tänkte jag skulle berätta hur galoppövningen går till, såg att ja fått lite förfrågningar om den! :)
Det är en styrka och konditionsövning som framför allt bygger upp hästens rygg och benmuskler (självklart styrkan och konditionen också då haha). Hästar som behandlats för kotledsinflamation brukar få göra denna övning i två veckor, rekomenderat av veterinär! Du börjar med att rida fram som vanligt i skritt och trav i en låg form. Du börjar sedan i hästens "lätta varv", galopperar under fältsitts i 3 minuter, låg form. Sedan skrittar du 1 minut och  byter varv, galopperar 3 minuter sedan skritt, du gör likandant , så du galopperar 3 gånger i vänster och 3 gånger i höger. 3x6 helt enkelt. Beroende på hästens kondition osv kan du ändra lite. Som på Sami tex som är under igångsättning kör jag 1½ minut x 6 varv istället och bygger upp efter varje gång jag gör den. På hästar som gjort den fler gånger kan du i galoppen länga och korta lite, lägga in volter och kräva lite mera men vikigt att övningen görs under fältsitts i en låg form, inte på för böjt spår och att hästen får vila dagen efter :) Hoppas ni förstod!!


Nu sitter jag här, redigerat lite bilder från VRF. Men kommer få skjuta upp resten av bildredigeringen till på söndag, för nu väntas jobb och student och då får man prioritera! Med tanke på att det inte varit något intresse än för bilderna eller något vidare tjat om dom kan de lika vänta i några dagar! Nu måste jag fixa iordning mig lite, ska in till stan och möta upp mamma, vi ska gå och kolla lite. Jag har lite jag måste fixa tills imorgon, Hanna tar ju studenten då! :) hihi så hej sålänge!

pusss tess

Kommentarer
Postat av: Jessica

Vilken bra övning! Den ska jag och pållan träna imorgon :)

2009-06-12 @ 06:52:30
URL: http://jessicaekholm.blogg.se/
Postat av: Lina

Om man han en häst som vägrar låg form eller form över huvud taget då? Om man ändå vill bygga muskler och bättre kondition :/

2009-06-12 @ 12:45:30
URL: http://faser.blogg.se/
Postat av: maria

bra övning! men är inte det bästa att rida den övningen ute, så det ej blir så mycket runda spår?

2009-06-12 @ 23:09:44
URL: http://byme.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback