Videoklipp

Var nere hos Klara idag och hoppade tillsammans med henne och Gustavs syster, Caroline.
Försökte att köra en noggran framridning med mycket trav på volt och bågar för att få honom lösgjord. Han kändes fin idag och inte alls lika stel i höger som tidigare dagar, vilan igår kanske gjorde honom gott? Hur som helst så var han jättefin även när vi började hoppa. Gjorde allting mjukt, utan massor studsar. Lyssnade bra på förhållningarna och hade respekt för hindrerna, så som det ska vara! Kändes riktigt, riktigt bra!

Tog sedan av gramanen (ja, jag red- och hoppade fram med gramenen) och höjde upp hindrerna lite grann. Tror dom låg runt max 100cm, något enstaka kanske på 110cm. Då blev han jobbig med än gång! Lyssnade inte på förhållningarna, tappade galoppen och blev hög i nacken och hade verkligen ingen respekt för hindrerna. Fattade verkligen inte vad som hände, för jag ändrade i princip ingenting i min ridning!

Kändes verkligen superdålig i slutet och jag kände mig själv urusel för att jag inte klarade av att rida min egna häst runt en kort bana på 100 cm.. Trodde verkligen vi hade kommit mer fram än så. Samtidigt känns de nog värre än de ser ut. Blir bara så extremt ledsen när vi inte klarar av dessa simpla uppgifter! Jag trodde absolut han skulle klara 110 / 120 i slutet av året, men de känns långt borta just nu. Vi får nog hålla oss på 90 / 100 ett tag till..


(har även film på Klara & Barro om nån skulle vilja se)

När jag tittar på filmen så syns mina brister tydligt.
- Jag blir för låst i handen precis innan och över hindret.
- Jag rider honom i undertempo i högervarv pga att han blir stark.
- Mina skänklar har ett eget liv och flyger lite som dom vill över hindrerna.
- Jag vill lägga honom stort på räckerna och de är då allt brakar.
- Jag tänker för mycket istället för att rida.

Possitivt är att jag ser mina briser, de negativa är att jag ser dom i efterhand och då är de redan gjort. Jag försöker vara possitiv i ridningen och inte ha för höga krav på mig själv och framför allt på Gustav. Men jag vet ju att han kan så mycket bättre - så även jag, de är därför jag sätter så höga krav på oss - vilket är fel.

Det är sånna här dagar som jag skulle vilja se honom hos någon annan, för ja tror inte att ja rider honom 110 % rätt. Även dom här dagarna jag bara vill ha en färdig 130 cm häst som jag bara kan rida runt på och göra va jag vill.. KLARA, snälla kan inte du hoppa upp på honom någon dag och testa, även ta några språng? Vill så gärna se någon annan, duktig, på honom! :)

Sluta deppa nu och gå vidare, någon dag är de våran tur! Varsågoda och kolla filmen :)

Kommentarer
Postat av: Sandra Ramtzén

Jag tycker inte att du ska vara rikigt så hård mot dig själv! Gå tillbaka ett par månader, så ser du allt att det har hänt en hel del :)

2010-07-28 @ 15:15:21
URL: http://sandraramtzen.blogg.se/
Postat av: Sandra H

Hejsan Tess!

Jag vet inte om du vill ha tips såhär via bloggen men annars får du väl bara blunda helt enkelt, haha :) För det första tycker jag att du har en fin grund, däremot lägger man ju gärna till sig lite tokigheter när man rider samma häst länge!



Jag tror att du just nu skulle behöva någon som ryter lite åt dig angående din aktivitet i hand och sits! Du måste vara lite snabbare mellan "av/på-läget".



De gånger han river ser det de många gånger ut att vara att du blir efter i språnget och ger för kort eftergift, just som du skrivit. Och det är ju lätt gjort när man har en häst som är het, att man inte vågar "släppa taget" riktigt. Men där måste du våga vara "av" i handen och sitsen och följa med. Ställ upp lite småhinder hemma någon gång och travhoppa, mycket bra för att öva följsamhet, och VÅGA! :)



De andra gångerna blir du lite passiv och han tappar galoppen, lätt hänt att man glömmer driva när man har en stark häst. Där gäller det bara att upptäcka det själv i tid och få honom rundare i galoppen innan hindret. "På" med drivet helt enkelt och aktivera.



Jag tror det skulle hjälpa dig om du hade någon som tjatade på dig om detta, en kompis eller tränare! För ni har så goda förutsättningar båda två och är så väldigt nära den felfria, fina rundan!



Kram Sandra



2010-07-28 @ 16:02:16
Postat av: Bella

Tycker inte du ska vara så hård mot dig själv. Du är ju fullt medveten om dina brister, och det är väl endast då man kan utvecklas och bli en bättre ryttare,eller hur:)



Har kollat på videon och för det första är det STOR skillnad på honom och du jämför några månader tillbaka, men det som slår mig är att han nog innerst inne är en väldigt känslig och lättpåverkad häst (även fast du upplever honom som stark och opåverkbar). Det är lätt att fastna i handen på en stark och het häst, men jag tror att det kommer lossna ett snäpp till om du vågar låta bli att "lägga dig i", lätta på galoppen ett hack och bara sitt still...så att du inte påverkar honom med skänkel fram och hand tillbaka. Även fast det känns som att man sitter still gör man oftast inte det;) Jag har själv varit där och min pålle reagerar oerhört bara jag råkar "trycka iväg" henne lite eller lägger på lite för mycket skänkel. Då får man "skiten" bakom hindret med tjafs och spring. Det syns på Gustav också, att när du "måttar" lite för mycket innan hinder, tvingas han accelerera innan hinder, blir spänd, tappar rygg och drar järnet efteråt, medan viss språng blir superfina, när du vågar sitta still utan att ge framåtsignal.



Vad händer om du lägger ut galoppbommar innan ett hinder? Både för att du själv ska kunna sitta still och hitta rätt känsla, men även för att han ska lära sig att backa av utan att ha stöd av din hand.



Glöm inte lyfta fram det positiva med din ridning:) Så att du inte fastnar i det negativa tänket! Fortsätt kämpa på:)



2010-07-28 @ 17:30:52
URL: http://horsesideonlife.blogg.se/
Postat av: Lina

Håller med Sandra H precis.



Tycker inte du ska skylla på dig själv heller, det blir bara tramsigt när du gör det, vem som kan se att det inte är någon enkel häst! Och jag tror inte det är ridningen heller faktiskt. Han hoppar inte upp sig med manken, utan det går på fart, bakbenen kan däremot vara rätt fina på han emellanåt. En häst som har sådan problem att ta sig över småhinder hade jag nog tyckt det varit värt att åka och kolla upp. Tycker det ser ut som han river mest när du har lite i handen (alltså helt normal kontakt, inte för mkt i handen), och då är det precis som han stänger av helt och bara river, lite typiskt ryggproblem. Tycker med han ser dåligt musklad ut i länden och över korset/bakdelen, kanske finns en anledning att han inte sätter de musklerna.



Jag vet, tråkiga tips, och du blir säkert förbannad på mig, men vill tipsa för din skull, alltså inget illa menat. Har tyvärr mkt erfarenhet av detta själv och hade önskat att jag hade haft någon som tipsat mig för längesedan. (det behöver ju inte vara något fel heller men det är ju bra att veta vilket)



Lycka till!

2010-07-28 @ 17:35:51
Postat av: sara

tänk på att han bara är 5 år, så ha inte så höga krav på DIG själv! :) han är jättefin!

2010-07-28 @ 18:17:19
Postat av: klara

var inte så hård mot dig själv! Kämpa bara vidare så blir det bra tänk vad ni utvecklats hittills! Klart jag kan sitta på honom någon dag om du vill det! :)

2010-07-28 @ 19:16:18
Postat av: josse

vi vill se klara med:D du och Gustav är jätte duktiga:D

2010-07-28 @ 20:23:57
URL: http://uunderstatment.blogg.se/
Postat av: elin

du är så himla duktig som kämpar på med honom. va inte så kritisk mot dig själv! det är ju inte världens lättaste häst du sitter på, jag tycker du gör det bra! :)

2010-07-28 @ 20:37:41
URL: http://elinmohlin.blogg.se/
Postat av: Anonym

det har ju hänt mycket i hans skalle på kort tid.. kanske behöver han några veckors vila för att smälta saker.. han är 5 på pappret men bara 4 i utvecklingen! jag vill se klara rida hon är så mycket mer lugn i sits och hand!! å film villl vi ha på det oxå!! =)

2010-07-28 @ 20:52:53
Postat av: Emelie

Det jag kan se i filmen, eller det jag reagerar på iaf, är att det ser ut som att du lägger dig i anridningen lite för mycket. Antingen sitter du och håller i eller så kör du "av" honom. Räcket+vattenmattan du hoppar 2.40min in i filmen ser ju superfint ut. Du sitter kvar i sadeln hela vägen fram till hindret, håller ett jämnt stöd, varken lättar eller nyper fast i handen. Och då kommer det fina språnget med bra tryck och fin kurva.



Sen tycker jag faktiskt inte det är så himla farligt, han är ju bara 5. Och jag vet hur det är att börja om på ruta ett när man kommit en bit i själva tävlingsdelen. Jag tappar också hoppet, titt som tätt faktiskt. Dom är unga, jobbiga och ibland dumma små kräk. Man får nog stå ut med det tills dom är vuxna i skallen också. Men det fixar du såklart!

2010-07-28 @ 20:58:12
Postat av: Tilda

Jag tycker att du är duktig som kämpar på med honom! Han är ju som sagt en väldigt svår häst. Men han har utvecklats jättemkt! :) hoppas att det löser sig :)

2010-07-28 @ 22:28:59
Postat av: Linda

Tess du ska inte se ner på dig själv så mycket, se bara till vilken skillnad det är på gustav sen i vintras, ställ inte så högra krav utan kör på det som går bra nu istället & lite lägre höjder sen liksom smyg fram med & höja. Bättre och hålla sig på höjderna som går bra & satsa högre när man är redo. kanske försöka rida lite mer dressyr ett tag & träna mer styrka & trav hoppning & teknik bara? tills du känner att du verkligen har suget, för du är ju jätte duktig :/

2010-07-28 @ 22:48:03
URL: http://lindaboquist.blogg.se/
Postat av: Louise

Tror han blev stark och inte lyssnade just för att du tog av gramanen. Har en häst som är precis lika dan, sitter man med graman och hon riktigt fin men när man sedan tar av den blir hon som en annan häst, springer som fan och gör stora luftsprång före hindret och är bara allämnt jobbig så förstår hur du känner men är bara att tänka positivt för ni har kommit så himla llångt på kort tid. Det du kan göra är att du testar att länga gramanen succesivt när du rider för att kolla om det går att lura honom. har funkat på vissa hästar jag ridit!!

2010-07-29 @ 08:51:40
Postat av: Linda.W

Han ser fin ut Tessan. Tror inte du ska lägga så mycket energi på det i slutet. Han är juh trots allt ung och frågan är ifall han orkar hålla koncentrationen uppe när han börjar bli lite småtrött :) Det viktigaste tycker jag är att det ser ut som ni har kul när ni hoppar nu. Njut av det roliga och strunta i resten. Fortsätt bara träna som du gör så går dina olater bort förr eller senare. Lägg energi på att ni ska ha roligt ihop istället. Är det inte det vi har hästarna till? ;)

2010-07-29 @ 22:07:43
Postat av: sofie

Jag gillar Gurkan, du kan få ställa han hos mig nga månader om du är trött på honom ;)

2010-07-30 @ 06:32:25
URL: http://orlysofie.blogg.se/
Postat av: Emma

Men Tess?! Det här var ju det bästa jag sett på er? Han hoppar betydligt fler språng bra än tidigare. Klar förbättring. Bättre rygg, bättre i fram. Visst. Han har fortfarande hängande framben. Han studsar ibland. Du blir stum i handen ibland. MEN. Gräv inte ner dig. Va fn, det var ju riktigt bra!

2010-08-01 @ 20:44:09
Postat av: Linnea

Jag tycker att han är utvecklats mycket de senaste månaderna, alla har svackor ibland men det ser ju ut att gå framåt, det är ju de viktigaste :)

2010-08-03 @ 16:57:06
URL: http://hastliv.webblogg.se/
Postat av: Lina Holmbom

jag tycker du gör det bra och du har en trevlig häst!

Jag har samma " hålla i handväskan händer" som du. och min tips är att rida med tygelbrygga, då kan man inte vifta med händerna lika mycket blir stadigare =)

Sen så har jag också haft mycket problem med distansen men då har jag fått lära mig att inte titta på hindret.Tex titta på sidan av hindret =)

Sen påminner han om min fullblodshingst som jag hade som gärna ville slå upp huvudet.Han red jag ett par gånger med fast martingal( fäst martingalen i nosgrimman) Det kan fungera =)

Tycker det är en jättefin häst! Och ALLA ryttare har svackor! även hästarna vi är inga robotar med on/off knapp ;) Trevlig blogg!

2010-08-03 @ 21:14:23
URL: http://skrotpilot.se
Postat av: Nina

Nu var det ett tag sen jag var inne här och kollade, men jag tycker att det är stor skillnad på Gustav! Både formmässigt och taktmässigt. Jag tycker också att han hoppar mycket bättre nu med runda fina språng och allt det här är DIN förtjänst!=)

Det skulle vara roligt att se er träna för någon på marken. Tror det skulle kunna hjälpa er ytterligare framåt.



lycka till!

2010-08-04 @ 20:15:59

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback