Foderstat

När jag läste egenom kommentarerna så såg jag att Jessica ville veta vad Gustav har för foderstat i full tävlingskondition. Så tänkte att jag kunde skriva och berätta det i ett inlägg då fler kanske är nyfikna.


Morgon: 3 kg ensilage, fri tillgång på hö, 1 kg müsli, morötter
Lunch: 2 kg ensilage i hagen
Insläpp: 3 kg ensilage, fri tillgång på hö, ½ kg müsli, ½ kg pellets, morötter
Efter ridning: 1 dl betfor
Kväll: 4 kg ensilage, fri tillgång på hö, 1 kg müsli, mineraler, morötter


Gustav äter alltså 12 kg ensilage om dagen samt då att han har fri tillgång på hö när han står inne. Han brukar äta ca 6-10 kg (!!) hö o dagen utöver ensilaget. Vi har bra ensilage med mycket bra värden, varför han får hö också är för att han är extremt tunn och svårgödd. Dessutom är han mycket lugnare i sin box om han har tillgång på höet. Höet får han i ett hönät med små hål, ett superbra nät som många använder i lösdriftshagar!


Han får då även 3 kg av Granngårdens orginal müsli.
Detta tycker Gustav är supergott, han slickar verkligen sin matskål skinande rent när han ätit detta! 
Info: Havrefri müsli som ges till hästar i lätt medelhård träning. Är baserad på ångkokt spannmål viket ger ökad smältbarhet. Orginal müsli innehåller även majs och linfrökaka samt en väl balanserad vitamin- och mineralblandning för att passa svenskt grovfoder.


Sen får han då ½ kg av Kraft Muskel pellets.
Info: Koncentrerat kompletteringsfoder (utan tillsatta mineraler) Proteinrikt med lågt innehåll av stärkelse. Ger koncentrerat tillskott av kvalitetsprotein (främst potatisprotein). Extra högt innehåll av aminosyrorna lysin och metionin. Lämpligt vid akut brist, ökat behov eller risk för underskott av protein.


1 dl betfor får han enbart för att det är gott ;) thihi bra att ha med på tävling och ge mellan klasserna samt för att få i honom vatten. Gustav vill ha väldigt blöt betfor annars äter han det helst inte. Får han efter ridning/ompyssling.


Mineraler får han ifrån kraft, ca 0,75 dl i kvällsmålet. Han får extra mineraler enbart för att han är så svårgödd, egentligen ska det inte behöva ges några extra mineraler eftersom det finns allt i müslin, men en foderexpert sa att han inte tar skada av extra mineraler när han är så pass svårgödd som han är.


Morötter får han en hel drös av eftersom han är världens bästa Gustav :) En liten sallad till maten liksom! 


I vissa perioder får han även ett mått om dagen av Eqiutop Myoplast för att hjälpa till muskelsättningen lite.
Info: Equitop Myoplast är ett välsmakande fodertillskott som understöttar hästens muskulatur. Myoplast är utvunnet av alger och innehåller en unik sammansättning av aminosyror. Med en bra balans av aminosyror svarar hästen bättre på träning, konvalescenstiden förkortas och hästen kan tränas mer frekvent.


Så, det var Gustavs foderstat de :) Han har ätit i princip samma nu under skadeperioden också enbart för att jag inte vill att han ska rasa i vikt. Dessutom finns det ingen havre i hans mat och då blir han inte knäpp i huvudet heller hihi. Tycker denna foderstat funkar mycket bra på honom för tillfället. Han skulle dock kunna äta mycket mera hö och ensilage!


Gustavs "hull" i dagsläget. Svårt att se med full utrustning. Men här har han alltså stått i nästan 4 veckor. Fortfarande tunn över baken och det skulle inte göra så mycket om han gick upp lite till - men vi jobbar på de!

Kommentarer
Postat av: Hilda

Intressant läsning för mig då min häst också är extremt svår att hålla hull på. Känns ibland som om man kan ge honom hur mycket som helst men inget hjälper.

2011-11-29 @ 19:39:23
URL: http://hbergendorff.blogspot.com
Postat av: Camilla

Kanske fundera på att ge honom rapsolja och lusern så får han nog även där en skjuts upp i hull. :)

2011-11-29 @ 20:19:24
URL: http://thisiscamilla.blogg.se/
Postat av: Emma

Det finns en olja på granngården som hjälper till att få upp hullet, den är superbra! Lusern är oxå riktigt bra att göda upp dom med, har själv en häst som vägrar lägga på sig (hon är inte ens liiite rund om magen efter sommarbetet..) och lusern fungerar verkligen :)

2011-11-29 @ 21:15:01
Postat av: Lotta

Iform!!!! Mitt sto var jätte svårt att få upp i hull. Provat olika foder, olja, mer mat, mer hö osv.. inget har funkat så bra som Iform på henne. Hon la på sig jätte fint!

2011-11-30 @ 08:46:56
URL: http://hastfotografen.webblogg.se/
Postat av: Linda

Vart har du köpt det hönätet med små hål? :)

2011-11-30 @ 22:41:07
Postat av: Jessica

Härligt tessan då fick man veta det med:) låter bra, jag funderar också på musli men blir så dyrt...så en annan får ta de som ingår i hyran. Men musli har jag med en känsla av att det e sjukt bra, och gott ;-)

2011-11-30 @ 23:38:25
Postat av: Emma ♥ Lydia

Söt häst :) Ni är jättefina ihop!

2011-12-05 @ 17:56:04
URL: http://trueriders.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL:


URL:


Kommentera här:

Trackback